Klimatpolitik leder till svält

Performa

Skördetröska som går på diesel fyller vete i släpvagn dragen av dieseltraktor

Verklighetsfrämmande politik som drivs av okunniga

Avsikten med FN:s klimatkonferens COP26 i Glasgow i november är att världens alla länder skall förbinda sig att nå Net Zero till 2050. Net Zero betyder att “människans” utsläpp av koldioxid skall ner till noll. I flera länder ligger förslag om att förbjuda försäljning av bilar för bensin och diesel från 2030 eller 2035. I Kalifornien föreslår guvernören att förbjuda försäljning av alla terränggående fordon som drivs med fossila bränslen, d.v.s. fyrhjulingar och gräsklippare, men även högtryckstvättar, motorsågar, etc. enligt Los Angeles Times. Bränsledrivna elgeneratorer skall också omfattas ! !

När politiken nu har konstrat så mycket med elproduktionen att rullande Black-Outs blivit vanliga, skall det alltså bli förbjudet att skaffa sig ett reservaggregat ! !

Genomförandet av Net Zero är fysiskt omöjligt, se posten “Tre saker som gör globala energipolitiken obegriplig”. Men långt innan “världsförbättrarna” förstått det, kommer ytterst svåra förhållanden att uppstå. Det allvarligaste blir världsomfattande svält.

Livsmedelsproduktion kräver energi i alla led

Den förutsagda tillfälligheten att ett vädersystem med låga vindhastigheter dröjt över Mellaneuropa i två veckor har jagat upp fyr- och femfaldiga priser på energi: el, naturgas, olja och kol, prishöjningar som spritt sig runt globen.

Några följder visade sig snabbt: I UK stoppades produktionen i två stora fabriker för tillverkning av konstgödsel, se posten “Elpriset stänger industrier”.

Dagens effektiva jordbruk drivs av maskiner som går på diesel. Det kräver även konstgöd-sel, där innehållet av kväve, fosfor och kalium, NPK, utgör största andelarna. Utvinningen av mineralen i gruvor kräver tunga maskiner som går på diesel. Transporterna till förädling kräver diesel. Tillverkningen kräver el och naturgas. Grödorna bearbetas i livsmedels-fabriker där alla motorer drivs med el. Uppvärmning, ex.vis bakning kan använda naturgas. Förpackningar och förpackningsmaterial kräver el för sin tillverkning.

Med dyrare energi, blir svält oundviklig.

Signaturen Doomberg utvecklar riskerna för svält under rubriken:

Starvation Diet

(Diet för svält)

Vi står inför en betydande hungersnöd som vi själva skapat. Snart kommer tiotals miljoner av världens fattigaste människor att dö av svält, medan många av dem som nu har det bekvämt – särskilt i västvärlden – får en chock. Ledarna som satt oss i detta läge kommer att fördubbla sin missriktade energipolitik och kommer att fortsätta att göra det tills de störtas. Mellan nu och då kommer de att använda alla möjliga medel för övervakning och för att sprida Orwellsk propaganda, felaktigt skylla ifrån sig och kväsa all opposition. Ledande teknikföretag kommer girigt att underlätta denna moderna inkarnation av Det Stora Språnget Framåt, med imaginära utopiska ändamål som motiverar alla slags groteska medel.

För de senaste bevisen på att samhället i högsta hastighet rusar in i en orörlig mur vänder vi oss åter till gödselmarknaden och kopplar ihop några prickar för våra läsare. Sensatio-nella nyheter kom i slutet av september, men ändå behandlar nästan inga vanliga medier dem. För tillfället vänder vi oss till Progressive Farmer för en sammanfattning:

”Kinas drag tidigare i veckan att förbjuda fosfatexport fram till minst juni nästa år sätter ännu större press på den globala fosfathandeln. USA köper inte mycket fosfat från Kina, men landet står för cirka 30% av världshandeln. Nu kommer Kinas traditionella köpare att leta någon annanstans. ”

Vi har skrivit mycket om hur marknaden för energi i Europa kollapsade och hur effekterna därav kommer att stötas genom våra känsliga leveranskedjor. När tillgången på kritiska varor minskar, genomför länderna protektionistisk politik i meningslösa försök att minimera påverkan hemma. En kaskad av åtgärder för vedergällning följer vanligtvis, vilket leder till ekonomiskt tvärstopp.

Nu ser vi hur det mönstret spelas ut inom jordbruket. För att hålla kemilektionen så enkel som möjligt behöver man naturgas för att producera ammoniak och energi från fossila bränslen för att utvinna fosfat. Man behöver ammoniak och fosfat för att tillverka gödsel-medel. Man behöver sådana för att odla mat i stor skala. Man behöver mat för att bevara freden.

Som man kan förvänta sig ökade priset på gödselmedel – redan under tryck från oron i naturgassektorn globalt – och sköt upp ännu högre på nyheten att Kina stoppar all fosfatexport. Bönderna kommer antingen att höja priserna dramatiskt eller gå under. Oundvikligen kommer vi att se en ohälsosam blandning av båda följderna.

I livsmedelssektorn råder nu inflation p.g.a. högre kostnader, brist på utbud, arbetskrafts-brist och haltande logistik. Det har satt igång en kris som inte längre kan undvikas.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

24 thoughts on “Klimatpolitik leder till svält

  1. USA har enorma problem med utarmade jordar p g a övergödning och vattenbrist inom jordbruket! Experter varnar för minskade skördar de kommande åren! Men som en miljöpartist sa för några år sedan “vad ska vi med jordbruk till i Sverige vi kan ju köpa maten på ICA”…Jag tror att vi inom ett antal år får börja använda alla tillgängliga åkerlappar för att hålla svälten borta!

  2. Apropå Svält

    I Midwest i USA finns det jättelika majs-bältet där huvudddelen av produktionen INTE går till människoföda utan till främst etanol men också till djurfoder och diverse icke-mat. Värst också betr GMO inkl det amino-syra dödande medlet glyfosat. Cancer nr 1 längs med Mississippi.

    Bill Gates snart största enskilda jordbruksägare. Hans intressen sträcker sig vertikalt som horisontellt i hela näringskedjan. Ännu rikare blir han när bankerna börjar ta över skuldsatta farmare då räntorna om några år auktionerar ut familjejotdbrukare precis som under depressionen och The Dust Bowl. Historien upprepar sig och igen är bankerna i täten dessutom företrädda av sådana som B.G och Rockefellers et al. Fantastiska investeringar pågår och väntar!

  3. På TV4:s nyhetsprogram “Efter fem” fick man idag reda på att råvarupriset på majs ökat med 50% och vete med 30%. En intervjuad lantbrukare talade om att det ökade dieselpriset innebar en extra kostnad på 100000 kr för hans gård och att de höjda priserna på konstgödsel innebar liknande extra kostnader. Självklart kommer detta att slå igenom på matpriserna!

    I programmet förklarade också Per Bolund att de ville låna upp hundra miljarder varje år under de närmaste tio åren för att säkra att Sverige tog ledningen i klimatomställningen, med allt mer sol- och vindnergi. Denna stollepolitik är förödande landets ekonomi och leder till att andra angelägna åtgärder inom t.ex sjukvården får stå tillbaka. De höga priserna på bensin och diesel har nu lett till att de som bor nära gränsen till Norge eller Finland nu åker över gränsen för att tanka cirka tre kronor billigare per liter. Den förda energipolitikens konsekvenser kommer att visa sig i vinter med skyhöga elpriser, opålitlig elförsörjning, höga matpriser, ökat antal konkurser och ökad arbetslöshet. Denna politik är dock logisk om man inser att deras mål är att rasera samhället, göra folkflertalet fattigare, fogligare och mer beroende av de som har makten. Målet för dem är ju en global klimatdiktatur!

  4. Om man byter alla ord till energi där klimat ingår så hamnar vi ganska rätt

    Energikris
    Energinödläge
    Energismart
    Energikatastrof
    Energiförnekare
    Energianpassad
    Energibovar
    Energiforskare
    Hållbar energiutveckling
    Senaste energiforskningen

    osv.

  5. Kriser. medvetet skapade eller inte utnyttjas alltid av makthavarna relativt folket och för deras egen girighet.

    Den som förstår hur pengar och förmögenheter skapas vet att de 1%-en alltid styrt för privata syften.

    Nu när globalisering medverkat till disinflation och negativa räntor har de rikaste’s spar-strategi nått vägs ände. Sedan riskfria statsobligationer introducerades i början av förra seklet (med deras försvarare, den privata centralbanken FED Reserve (regional-bankerna) har dessa tillsammans med realfastigheter varit deras långsiktiga sparbössa. Aktier tillkom från 80-talets avreglering men utgör totalt sett en mindre del.

    Kommande inflation är nu på gång att starta ett byte från fastigheter mot riskfria obligationer när väl deras försvarare FED till slut tvingas höja räntorna. Tills dess agerar de 1 promille genom några av deras fonder (Blackrock t.ex) köpa upp bostadsfastigheter som trängda familjer tvingas sälja när räntor och inflation tar fart kommande år.

    Som WEF (de 1 promille) tydligt gjort klart kommer nästa cykel innebära att folk hyr sin bostad i stor utsträckning. Och av Blackrock. Tänk på det när Löntagarfonderna skulle införas på 80-talet. Jag var lika mycket emot dessa som mot bankfond-systemets konstruktion. Det koncentrerar bara ägandet ännu mer.

  6. Adepten

    Om vi illustrerar med ett tanke-exempel. Vi har en corona-lockdown och folk får inte använda sin elbil och fabriker etc är stängda och elanvändningen sjunker kraftigt. Stora mänskliga behov är nedtryckta.

    Nu öppnar politikerna upp och folks samlade behov (snabbare efterfråge-ökning än efter en depression initialt) innebär att ALLA laddar och kör sin elbil mer än normalt och människors nedtryckta konsumtion exploderar vilket höjer avnämarnas elkonsumtion drastiskt.

    Vi har idag inte reglerkraft som klarar detta. I vårt land dessutom problem med intern överförings-kapacitet dit behoven är som störst. Avspeglas i SE-priserna.

    Kanske är det detta finansoligarkin räknat med nu när inflationen skenat. Hur blir det i en kallare värld när jordbruket drabbas i Europa, bara för att ta ett ex.

  7. Svält är kanske ett av målen med klimatpolitiken.
    Färre människor på vår jord ger biologisk mångfald och minskande fossil energi.
    Skrämmande tanke!

  8. Bäste Adepten

    Jag ville bara förklara varför många journalister och andra missförstår t.ex nuvarande tillväxt-siffror i BNP, f.n över 4%. En siffra man bara ser kortsiktigt efter stora nedgångar (aldrig långsiktigt sedan senast på 60-talet).

    Jag syftade mao på din kommentar om orsaken till de förhöjda elpris-nivåerna sedan en tid. Du hävdade att priserna bara var en funktion av efterfrågan medan jag menar att det är en konsekvens av kapacitets-förstörande energipolitik. Du måste annars mena att elansvariga inte klarar av att försörja sammanknutna europeiska länders behov när de återvänder efter C19-nedstängningarna?

  9. Javisst kommer klimatpolitiken att leda till svält. I alla fall i den svenska ”världsledande” tolkningen.

    Det blir idealiskt för den rödgröna röran i regeringen. Det skulle kunna kanske lösa två väsentliga frågor för dessa. Arbetslösheten och helt fritt från koldioxidutsläpp. Hur skulle detta kunna se ut?

    Då maskiner inte längre kan användas blir det att återgå till det som gällde tidigare. Liemän och räfserskor.
    Två fantastiska högskoleyrkesutbildningar. Antagningskraven blir då att de har rätt ”partibok” för denna åtråvärda utbildning. Naturligtvis är utbildningarna könskvoterade 50/50 %.

    Efter skörd får då den gamla tröskemetoden återupplivas. Maskinen blir då ”gamle Brunte”. Han får också användas då jorden skall bearbetas med harv. Då stålprodukter blir en bristvara blir det till att använda den gamla enkelharven av trä.

    Den gröna EU-ledningen kommer naturligtvis att införa detta som standard i hela Unionen, då de tycker att det löser den allra väsentligaste frågan – helt ”klimatneutralt”.

    Blir det bara så att endast EU I (icke kunniga ledare) länder som faller i fällan. Övriga U (utvecklade) länder har kanske sett bluffen och styrt förbi den?

  10. Lars i Huddinge, Björn, Thorbjörn eller någon räknekunnig?

    Ja nu är det dags att skärskåda den havsbaserade flytande vindkraftstekniken (ofw).

    De lågt hängande frukterna är redan skördade när det gäller landbaserade vindkraftverk med tanke på syndromet “Inte på min bakgård”.

    Kan någon räknekunnig förklara om Sverige kan fördubbla sin elproduktion med havsbaserad vindkraft i Östersjön och vad det skulle kosta i jämförelse med motsvarande utbyggnad av kärnkraft?

  11. För några år sen oroade man sig i medier för att oljan skulle ta slut, peak oil, och allt det innebar. Välståndet och tillgången på mat berodde på oljan. Då vara alla på det klara med vad det betydde för transporter och jordbruket. Nu går man på linjen att förbjuda olja. Bara en liten detalj: Lycka till med att bygga elvägar i t.ex. Kongo. Eller infrastruktur för laddning. Det här är en intressant serie som visar förhållanden i världen. https://www.youtube.com/watch?v=uJr784MZPYY

  12. Varför glömmer alla vikten av planerbar el produktion, om vi vill ha ett stabilt nät så måste vi ha planerbar produktion. Sedan att bygga nya vindkraftverk var 15 år kan inte vara ekonomiskt försvarbart.

  13. Adepten

    Inte riktigt så i UK!

    Procenträkning:

    Produktionen faller med 50% eller 50 enheter. Tillbaka till utgångsläget innebär 100%, dvs lika många enheter som motsvarar nedgången, 50.

    Journalister brukar ha svårt med procenträkning 😏😄

  14. Björn
    Ja, dessutom skall förnybar energiproduktion till havs intensifieras, vilket innebär att nuvarande energiproduktion kan tredubblas. Hur många turbiner blir det? Räcker Sveriges Östersjö kustlinje till för det? Någon måste räknat fel 😉

  15. Adepten
    I allmänhet anses en generation vara i genomsnitt omkring 25 år lång – från förälderns födsel till ett barns födsel.
    Förnybar betyder att varje generation skall riva ned ”det förnybara” och bygga upp alltsammans på nytt. Vad kostar det?

  16. Och precis nyss meddelade Ygeman att skattebetalarna (via Sv. Kraftnät) skall bekosta anslutningarna till dessa havsmonster. Grattis alla svenskar (främst de skattebetalande förståss).

  17. Per Bolund har sagt att nya fossila bilar inte kommer att säljas efter 2025, men man kommer att kunna köra gamla fossilbilar vidare med biobränsle. Dessutom skall förnybar energiproduktion till havs intensifieras, vilket innebär att nuvarande energiproduktion kan tredubblas. Med andra ord framtiden ser ljus ut för våra barn 🙂
    Märkväl att nuvarande prishöjning på olika varor inte beror på klimatomställningen eller vår klimatpolitik, utan på ökad efterfråga och att tillväxten sätter fart efter pandemin.

  18. Om nu “solminimat” fortsätter kommer det bli ett bryskt uppvaknande för folket i nära framtiden. Då Klimatalarmisterna sedan länge räknat med en sådan risk (fr GW till Klimatförändring) är risken stor att de vägrar att backa för att ist driva en ännu destruktivare politik. Valet nästa år kan bli ett Rubicon.

  19. Låt oss öka koldioxiden i atmosfären så att vi kan driva våra skördetröskor och traktorer på vete.

  20. Tokpartiet MPs språkrör övertrumfar varandra i en euforistisk hyllning till dumsnutspolitiken. I det nya 224 klimatpuntktsprogrammet ska Sveriges bilflotta av bensin- ich dieseldrivna fordon förbjudas att köra om tre år. Den kvinnliga halvparten av ‘bråkrören’ säger att det inte är MP som ligger bakom politiken utan ‘naturen’. Det manliga ‘bråkröret’ säger att man nu ‘fått upp farten i klimatomställningspolitiken’ men att ‘det är nödvändigt att springa’. Med ökad kraft in i väggen, således. MPs väljarstöd om ca 3% tycks ha en pendang i bråkrörens egen utnyttjandegrad av hjärnans kapacitet att kalkylera konsekvenser.

  21. Svält och annat eländet leder till ofred och krigskonflikter.
    Senaste tidens anklagelser och Klimatkramarnas påhopp på vår demokrati kan leda till allvarliga konflikter och krigsliknande tillstånd. Den totalitära och rigida uppfattning som MP språkrör besitter är ett verkligt hot som måste tas på största allvar.

    Det är tur att Bolunds retoriska förmåga är lika med noll men de påhopp och falska anklagelser som han sprider kan mycket väl leda till allvarliga konflikter.

  22. Mat är det viktigaste för människorna. Med dagens stora befolkning behövs energi för att odla, skörda, lagra och distribuera. Jägare- och samlarfolket klarade sig på naturens matproduktion.
    FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, vill ha bidrag för att distribuera mat till svältområden, t.ex. Jemen. Men IPCC, FN:s mellanstatliga klimatpanel , tror att förbränning av fossila bränslen för att generera energi är skadligt. Utan energi kan inte maten distribueras om vi inte återgår till segelfartyg. Varför samarbetar inte FAO och IPCC för att motverka svälten?

Comments are closed.