Solcykel 25 svagare än 24 !

Universitetet i Bremen

Index för Solens UV-strålning de fem senaste solcyklerna

Universitetet i Bremen uppdaterar grafen ovan dagligen och visar här data till den 14/10.

Cyklerna 21 och 22 var någorlunda jämspelta, medan 23 var något lägre och 24 betydligt lägre igen. Nr 25 verkar vara på väg att bli hälften så hög som 24, vilket höjer sannolikheten för att klimatet blir kallt de närmaste decennierna.

Dock visas här början på nr 25 med två hela år utan stigning. Om denna platå egentligen skulle tillskrivas nr 24, vars längd anges till nio år, två år kortare än normalt, kan nr 25 nå upp till en nivå jämförbar med nr 24.

Vulkanism är också en faktor

Solens magnetfält är nu 25 % svagare än vanligt. Statistik visar att det finns ett samband mellan det och antalet vulkanutbrott. David Archibald, Australien, skriver:

+ – + – + – +

Det senste vulkanutbrottet som var tillräckligt stort för att påverka jordens klimat var Mount Pinatubo 1991, nu för 30 år sedan. Vulkanutbrott av den storleken inträffar i genomsnitt med 40 års mellanrum, så vi kan nu vänta oss ett. Kombinationen av ett stort vulkanutbrott samtidigt med ett djupt solminimum påminner om “Året Utan Sommar”‒ 1816 ‒ när Mt Tamboras utbrott inträffade under Daltons Minimum. År 1816 gick priset på havre i nordöstra USA från 10 cent per skäppa till 90 cent per skäppa. Havre var vad hästar gick på och motsvarade dagens diesel och bensin.

När det gäller jordbrukspriser har världens lager av vete sjunkit dramatiskt i år. De har nu nått detta århundrades lägsta nivå i förhållande till konsumtionen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Solcykel 25 svagare än 24 !

  1. T.o.m NASA anser sedan några år att riskerna för ett förlängt solminima ökat efter cykel 25. Vi får se.

Comments are closed.