Bilbrist pga elbrist, kolbrist och brist på magnesium

SteveDaSilva

En modern bil har bärande strukturer av aluminiumlegeringar med magnesium

Bilarna kan inte produceras utan dessa legeringar. Skall de vara styva måste de innehålla magnesium. Även motorerna kräver dessa legeringar liksom en rad andra komponenter i en bil. Således: Utan magnesium, inga nya bilar.

Utvinningen av magnesium sker till 85 % i Kina. Där har man energibrist och kolbrist samtidigt med kallt väder. Inte ens en diktatur kan låta undersåtarna frysa, så kolet måste prioriteras för uppvärmning av bostäderna.

Där mest magnesium produceras, staden Yulin, finns 50 företag i branschen. Av dem har 35 fått order att stänga enligt sajten JALOPNIK. De övriga 15 måste halvera produktionen. Detta betyder tvärstopp för en stor del av världsproduktionen.

Magnesium kan inte lagras

Detta vore inte så stort problem om det fanns lager. Men magnesium är höggradigt oxidativ, vilket gör att det inte kan lagras lång tid. Lagren i Europa antas räcka till slutet av november.

USA har egna fyndigheter av magnesium, så dess bilproduktion blir mindre påverkad.

Just-in-time

Bilindustrin har drivit sin rationalisering mycket långt, bl.a. med “just-in-time” leveranser av komponenter. Det tar således inte särskilt lång tid för ett “tvärstopp” att värka igenom kedjan av underleverantörer.

Några monteringslinjer kan stoppa i vinter. Sedan tar det några månader innan detaljisternas bilhallar blir tomma. Då blir det brist även på begagnade bilar. . .

När stora skolbarn styr

Så går det när regerandet överlåtits åt stora skolbarn med drömmen om att bli berömda för att de räddar världen. Då finns ingen plats för sans och vett eller praktiskt omdöme. De kör med full fart mot avgrundsdjupet. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather