TT: Tvärnit för ny vindkraft

Vindkraftverk är gigantiska maskiner på 130 – 200 meters höjd

Rubriken är Svenska Dagbladets den 21/10 över en notis från TT. Ingressen lyder:

Noll nya investeringsbeslut. Det blåser motvind för närvarande. De höga elpriserna leder paradoxalt nog till försiktighet i vindkraftsbranschen.

Under tredje kvartalet togs inga nya investeringsbeslut i ny svensk vindkraft överhuvudtaget, visar Svensk Vindenergis nya statistik.

Analytikern på Svensk Vindenergi, Daniel Kulin, funderar:

Parterna avvaktar, sannolikt tills gaskrisen i Europa är över.

Just nu byggs 8 TWh vindkraft om året, det mesta i Norrland, men planerna pekar på 2  ‒  3 TWh per år framöver med mycket lite i södra Sverige.

+ – + – + – +

Tillnyktring efter vindstillan ?

Kanske har “branschen” fått sig en tankeställare av septembers utdragna period med svaga vindar över mellersta Europa. Det som utlöste elkrisen, gaskrisen och kolkrisen. Nu börjar man förstå att för varje VKV måste man även investera i gaskraft. Med dubblade investe-ringar blir det svårt att få ihop kalkylerna.

Snart torde den dag komma då vindkraftens leverantörer måste garantera leverans, vilket betyder att de måste betala de fasta kostnaderna för gaskraft eller annan “planerbar” kraft av tillräcklig kapacitet. Det spräcker nog de flesta kalkyler. . .

Om man ändå har tillräcklig kapacitet med gas, olja eller kol, varför skall man då skaffa sig besväret med VKV ? ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “TT: Tvärnit för ny vindkraft

  1. Kjell Lindmark

    Jag vill påstå att det är mycket naivt att tro att dagens ledare i Ryssland (enpartistat) inte skulle utnyttja sin ställning med Naturgasen om det skulle uppstå en konflikt mellan t.ex. EU och Ryssland.
    Om vi lär av historien , Peace in our time” – Neville Chamberlain, den 30 september 1938 kom hem efter en överenskommelse med Tyskland, det s.k. München-fördraget.
    Hur det gick sedan vet vi nu alla.

    När det gäller Kina vet vi hur Kinas ambassadör i Sverige försökt att påverka svenska journalister och även hotat.

  2. Kjell Lindmark,
    Du skriver “Vare sig Ryssland eller Kina lägger sig i EU-ländernas interna angelägenheter”
    Jag påstår, att Kina lägger sig i interna länders angelägenheter överallt i hela världen.
    Dessutom med morot och piska för att få sin vilja igenom. Det kan gälla infrastrukturbyggen i Afrika, roffande av naturtillgångar och annat, fullkomligt kulturfrämmande husbyggen på Sri Lanka eller att lägga näsan i blöt och ha synpunkter på andra länders medborgares tyckande eller, att lura svenska politiker att låta kineser bygga ut tunnelbanan i Stockholm. Kineser agerar precis som de behagar över hela världen och ingen vågar säga emot. Pinsamt!!

  3. Jag vet inte om det är rätt att kalla Ryssland kapitalistiskt – visst styrs en hel del beslut av kommersiella överväganden – och det går även att ifrågasätta om det är ett kommunistiskt eller socialistiskt styre.
    Min syn på styret i Ryssland är att de avrättade en kejsare för att tillsätta en annan, med kommunistiska dimridåer. Putin kan inte ses som någonting annat än en envåldshärskare med geopolitiska ambitioner, och helt klart är att han genom Nordstream skaffat sig ett otroligt effektivt verktyg för att påverka Europa den dag han har behov av det.
    Den som vill recensera Ryssland bör studera deras agerande på Krimhalvön och i Syrien, båda konflikter med tydliga geopolitiska tecken – i båda fallen för att trygga tillgången till sjöförbindelser och hamnar.
    Vad händer den dag Ryssland anser sig behöva trygga sina förbindelser till Atlanten för sina flottstyrkor? Anser de sig ha tillräcklig rådighet över sjöfarlederna från Kolahalvön och via Medelhavet eller behöver han även trygga sina flottstyrkors rådighet i Östersjöområdet?
    Kommer han i ett sådant läge att bry sig om intäkterna från naturgasen?

  4. Thorleif

    Ryssland och övriga leverantörer av bränslen levererar den mängd som köparländerna kontrakterat sig för. Ryssland har ingalunda strypt några leveranser till Tyskland eller annorstädes utan man levererar den mängd som är beställd.

    Ett problem är att Tyskland m.fl. inte beställt större mängd gas ens efter den kalla våren då förbrukningen var högre än normalt vilket tärde på lagren. Lagren var endast fyllda till 75% när hösten börjat.

    Detta är följden av den gröna politiken som ställer till dessa problem. Att inte köparländerna beställer den energi som går åt, eller ens vinnlägger sig om att fylla lagren till hösten kan knappast vara Putins fel.

  5. Göran J

    Jag skrev att “det är inte troligt att energileveranserna kan komma att strypas av politiska skäl”. Jag tror faktiskt inte det. Vad för konflikt skulle kunna blossa upp i så fall?

    Västvärlden lägger sin näsa i blöt om rent inrikespolitiska frågor i andra länder som varje land borde få sköta själv utan inblandning utifrån. Vare sig Ryssland eller Kina lägger sig i EU-ländernas interna angelägenheter och vi kan göra samma sak och respektera varandras olikheter. Då lär risken för att hamna i konflikt vara utomordentligt liten.

  6. Kjell Lindmark

    Du skriver “energileveranserna kan komma att strypas av politiska skäl” det är möjligt att du har rätt men hur startar en konflikt som kan sluta med krig. Är det inte oftast av politiska skäl?
    Och i ett sådant läge tror jag inte Putin kommer att leverera någon naturgas till Tyskland eller annat Natoland.
    Jag tror inte Putin sågar av den gren han sitter på.

  7. Är det någon som ofta använder sanktioner så är det väl USA. Man har dödat 100 000 tals människor genom sin sanktionspolitik de senaste 20 åren. Ryssland har inte gjort något motsvarande. Bara för att väst bedriver dylik politik så betyder det inte att andra gör det.

    Ryssland är för övrigt beroende av sin export så det är inte troligt att energileveranserna kan komma att strypas av politiska skäl. Riskerna hade varit större att låta sig bero på USA vars nyckfulla utrikespolitik aldrig går att lita på.

  8. Benny

    Gaspriserna och Rysslands leveranser styrs på finansmarknaderna av psykologiska motiv. Putin behöver bara som nu avvakta med att öka leveranserna vid ökad efterfrågan. Det räcker för att driva priset snabbt högre. För Ryssland kan sådana effekter t.o.m ge högre nettoinkomster. På oljesidan vet vi hur dyrt det blivit på marginalen att ta upp mer olja idag jmf med 30 år sedan men marginalerna är ändå väldigt stora för länder som Ryssland och Saudi. Ryssland har stora naturgasreserver.

  9. Tack Benny för ditt påpekande, men vad Putin gör och kan göra vet varken du eller jag. Men hur människor handlar i krislägen vet man aldrig i förväg. Det finns alldeles för många exempel i historien hur våra ledare inte alls handlat rationellt.

    Men att Ryssland kan använda sin naturgas på för sitt bästa i alla lägen det tror jag utan någon tvekan kan innebära enbart negativa konsekvenser för EU och då i första hand Tyskland som har gjort sig helt beroende av Naturgasen från Ryssland.

    Att kapitalismen tar betalt när man kan, javisst, men motsatsen är att man tar betalt när man inte kan.

  10. Göran J, varför skulle Ryssland stänga av gasen till Tyskland? Då blir det ju inga pengar i kassan och man blir ansedd som opålitlig leverantör…Det är nog något som fulmedia lurat i dig som en del av USA:s propaganda att sälja in sin dyra LNG-gas som man för övrigt säljer till Brasilien i stället nu eftersom de betalar bättre. Inte konstigt att gaspriserna stiger då Kina också skriker efter mer gas och kol. Men sådan är kapitalismen man tar betalt när man kan! En del tycks dock inte acceptera att Ryssland numera är en kapitalistisk stat, hemska tanke, utan många politiker på vänsterkanten vill nog ha tillbaka Sovjet….Ja, det är en riktigt hemsk tanke!

  11. Har jag förstått detta korrekt så innebär en fortsatt utbyggnad av Vindkraften utökade problem med prisnivåerna. Dessutom belastar vindkraften regleringskraften (Kärnkraft och vattenkraften) på ett negativt sätt.
    Det är nu verkligen dags att på ett klokt och smart sätt hantera utbyggnaden av svensk kraftförsörjning. Med vindkraften har vi blivit enormt sårbara och bestämmer inte längre själva över kraftsystemet.
    Det är lätt att förstå vad som skulle hända i en krissituation med den som har kranen till naturgasen till Tyskland.
    Att bli beroende av naturgas från Ryssland är nog det absolut sämsta alternativet. Vad kan Tyskarna göra om Putin stänger av gastillförseln från Ryssland. Och vad kommer det att betyda för svensk kraftförsörjning.

    Om Sverige 2030 fasat ut diesel, flygfotogen och bensin och kommer i en ofredssituation hur skall den problematiken lösas. Stridsvagnar på batteri, Jagare, torpedbåtar på batteri, JAS batteridrivet eller hur har MP tänkt sig fortsättningen?

Comments are closed.