Utsläpp: Kina ökar 100 ggr de minskningar vi kan göra

DJI

 Kraftverk för kol i Datong, Shanxi province, 3.720 MW

Notera att “röken” såväl från kyltornen som från skorstenarna löses upp i luften och inte lämnar några spår av sot efter sig. Från kyltorn kan bara vattenånga komma. Här visas att även från eldningen i ångpannorna kommer bara vattenånga plus osynlig koldioxid, men inget märkbart sot. Kina tillämpar således höggradig rening av avgaserna.

+ – + – + – +

2021-10-23 Kristianstadsbladet

Kina startar fortfarande upp ett kolkraftverk varje vecka

Om vi i Sverige lyckas minska utsläppen med ambitiösa 6 procent på ett år, så ökar Kina sina med storleksordningen 100 gånger så mycket.

Den 18 oktober hade ”Aktuellt” ett kort inslag om ”Energikrisen i Kina”. Men på SVT tycks ingen ha förstått hur allvarlig den är eller dess betydelse för Sverige.

Kinas ekonomiska expansion, som lyft flera hundra miljoner ur svält och misär, riskerar att stanna upp. Pandemin har bromsat produktionen på många håll. Den hoppas man snart är över.

Men energikrisen slår brett med upprepade strömavbrott för hushåll och industrier. Man har för lite kol. Regeringen har beordrat brytning av mera kol.

Aktuellt nämnde inte de bakomliggande orsakerna. Kina importerade stora mängder kol från Australien, men har inlett en politisk konflikt med stopp för importen. Kina har stora fyndigheter av kol, som dock är av sämre kvalitet och ligger i avlägsna landsändar utan järnvägar. Sjötransporten från Australien är billigare. Nu skall brytning och transporter rustas upp, vilket dock tar sin tid.

Krisen torde mest bero på det kalla vädret. Vintern har börjat ovanligt tidigt. Kolet behövs för att värma bostäderna.

Kina använder nära en tredjedel av allt kol i världen. Det första kvartalet i år använde man 15 procent mer än året innan. Fortfarande startar man upp ett kolkraftverk mest varje vecka.

Sveriges alla utsläpp av koldioxid utgör 1,4 promille av de globala. Om vi lyckas minska dem med ambitiösa 6 procent på ett år, så ökar Kina sina utsläpp med storleksordningen 100 gånger så mycket.

Per Bolund måste förklara vitsen med svensk klimatpolitik, för att vi inte ska tro att den är meningslös.

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

Osäker uppskattning

Min uppskattning av de 100 gångerna är givetvis osäker. Men vi har sett hur den diktato-riska regimen fifflar med statistik, så det är nog mer sannolikt att uppskattningen är i underkant än i överkant.

Det avgörande är emellertid att de har sett hur den lilla uppvärmningen sedan 1950 och den betydande höjningen av halten koldioxid i luften har givit dem större skördar, vilket lyft många hundratal miljoner invånare ur svält och misär. Nu har de flesta så bra levnads-villkor att regimen inte vågar riskera att de fryser i vinter.

Därför har regimen befallt att brytningen av inhemskt kol skall öka drastiskt. Som vanligt i en planekonomi följer verkligheten sällan planerna, varför vinterkylan nog kan leda till oroligheter.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Utsläpp: Kina ökar 100 ggr de minskningar vi kan göra

  1. Kinas regering är inställd på att det kommer att bli ett kallare klimat. Tidigare kalla klimat i Kina har lett till respektive dynastis undergång. Kinas regeringen vill inte att det ska ske igen.

    Vad gäller kolbrytning i avlägsna trakter. Finns det ingen infrastruktur är det nog mer eller mindre meningslöst att starta en gruva i ett sådant område.

  2. Kineserna har pga av krisen återgått till import av kvalitetskol från Australien. Den diplomatiska krisen pga viruset etc har t.v hävts av realekonomiska problem i Kina ( även Aus).

  3. Kolbristen i Kina beror till största delen på de översvämningar man haft den gångna sommaren. Shanxi-provinsen där de flesta kolgruvorna finns har drabbats extra hårt. Många gruvor har blivit översvämmade varför produktionen måst stoppa. Det tar dock tid att få igång produktionen igen.

    Shanxi-provinsen ligger granne med Hebei-provinsen där Beijing finns. Att kolgruvorna är belägna i avlägsna landsändar är fel, fast det finns säkert en och annan som ligger långt ute i periferin. Shanxi ligger centralt väster om Hebei och Beijing. Kommunikationerna med väg och järnväg är väl utbyggda.

    För övrigt har Kina och USA kommit överens om att Kina kommer att importera amerikansk naturgas. Utöver den gas Kina redan importerar från Iran och Ryssland.

Comments are closed.