9 thoughts on “Bil för bränslecell o vätgas

  1. Vill bara säga att finansmarknaderna just nu befinner sig vid olika vägskäl inom flera delmarknader. Eur/Usd t.ex liksom den långa amerikanska 10-åringen. Nästa vecka kan ge fortsatt trend eller byte.

    Sv kronan stark pga bättre utfall än förväntad för kvartal 3 medan tvärtom i USA.

  2. Själv vill jag bara uppmärksamma att n-gasen igen är på väg upp för att testa 6-dollar nivån!

  3. Magma,

    Väte är helt fantastiskt som bränsle, fråga solen, men det som är problemet är inte tankning eller energidensitet. Det är framförallt tillvekning, lagring och volym.
    Tillverkningen är dyr och det finns hyllmeter med forskning på området, här krävs stora tekniksprång. Attdessutom göra tillverkningen grön, dvs. använda fossilfri energi, ökar kostnaderna ytterilgare.
    Lagring i alla led är ett gissel eftersom vätemolekylen är naturens minsta, ger ökade förluster och säkerhetsaspekter som inte är billiga.
    volym, väte må ha hög energidensitet, ca. 3 ggr högre än bensin, men vätgas är mycket lätt, ca. 15 ggr lättare än luft, och kräver därmed hög komprimering. även vid 700 bars tryck upptar vätgas ca. 5 ggr större volym än bensin/diesel…för samma energiinnehåll.
    ex. en tank med 50 liter vätgas under 700bars tryck innehåller ungefär samma energimängd som 11 liter bensin.
    Tankar som klarar 700 bars tryck är inte billiga…
    Vätgas är idag en dålig ide. Endast subventioner och politiska idealister tror på detta.

  4. JCB (entrepenadmaskintillverkaren) har tagit fram en förbränningsmotor som kan köras på vätgas. Men till vilken nytta? Finns en video på Youtube om det.

  5. Jag känner en person som kör sin bil på hydraulolja. Då han i sitt jobb då och då byter olja i hydraulsystem, har han gratis drivmede

  6. Jag är helt klar över att diesel är långt effektivare än batterier och bränsleceller, men tänker mig att flytande väte i en högeffektiv förbränningsmotor kan vara ett intressant alternativ till batteriteknik och bränsleceller.
    Jag tror inte att man någonsin kan skapa ett tillräckligt bra batteri för att det skall kunna bli ett alternativ till en förbränningsmotorers med hänsyn till den tid det tar att ladda ett batteri och dess usla energi/viktförhållandet – men väte har i vart fall en betydligt högre energitäthet samtidigt som det tar förhållandevis kort tid att ”tanka”.
    För egen del kommer min femcylindriga Volvo diesel att bli veteranbil så länge som det finns en droppe diesel att tanka … och kanske investerar jag i en farmartank också om det krävs för att hålla den igång – om inte någon innan dess verkligen bevisar att ”the science is settled” avseende koldioxid och klimat, vilket känns som ganska i dagsläget känns som helt riskfritt.

  7. Elbilar, bränslecellsbilar, etc.
    Då världens energi kommer från kol, Gas och olja till 85%, och kommer att fortsätta att så göra under överskådlig tid finns det helt enkelt inga alternativ utom kärnkraft MEN det kräver politiska beslut som inte finns underlag för i många länder. Att skapa elektrisk energi med fossil energi för att sedan driva fordon ELLER att skapa elektrisk energi för att sedan skapa vätgas för att sedan skapa elektrik energi igen är totalt hål i huvudet och det enda som händer är att förlusterna ökar…
    Tekniken kommer alltid att vinna över politiken MEN det är först när vi har byggt ut kärnkraften och skapat smartare batterier som elektriska bilar kan komma att ta över.
    Idag är dieseln överlägsen på alla punkter. Med Euro7 och en verkningsgrad över 55% kommer dieselbilen att vara MYCKET bättre än elektriska eller bränslecells bilar.

  8. Väte är, om jag minns rätt, inte särskilt volymeffektivt i jämförelse med diesel och bensin. Däremot så torde det ha en ofantligt mycket högre energitäthet än ett batteri, både avseende volym och vikt.
    Men varför inte nyttja det i en förbränningsmotor – direktinsprutning i flytande form i en turboaxelmotor av motsvarande typ som används i mellanstora flygplan och i de flesta helikoptrar? Det känns som en omväg att först tillverka el för att driva en elmotor.
    Jag har inte själv fördjupat mig i verkningsgrader i de olika alternativen eller i hur mycket en turbinmotor skulle behöva modifieras – men det finns kanske någon annan här på sajten som är mer insatt.
    Däremot så är det ett ganska enkelt konstaterande att det går mycket snabbare att tanka en gasbil än att ladda en batteribil.
    Om man däremot är orolig över klimatpåverkan så är det kanske bättre att stanna vid diesel än att omvandla vätgas till rörelseenergi – vad jag förstår så är vattenånga en bevisat kraftfull växthusgas till skillnad mot koldioxid.

  9. Nu nedlagda Saabs legendariske motorchef Pelle Gillbrand sade att man kan köra förbränningsmotorer på praktiskt taget allt som kan förbrännas – “till och med gamla gummistövlar”. Varmt saknade Pelle tvivlade på klimatlarmen.

Comments are closed.