COP26 diskuterar fel fråga: Värme, när kylan kommer

Chatterbox

Figur 1. I Glasgow illustrerar 400 privatplan elitens hyckleri

Till COP26 väntas 20.000 officiella delegater samt 10.000 journalister och representanter för NGO:s. Vi alla skall minska utsläppen medan konferensen motiverar hur mycken idioti som helst. De “viktigaste” VIP:s åkte dit i egna jetplan med undantag för Greta, som åkte tåg. (Hon måste ses som VIP, eftersom hon får så stor uppvaktning var hon än ställer upp.) De skjutsas omkring i lyxiga elbilar, som laddas från dieselaggregat, eftersom laddstolparna inte räcker till.

Mest stötande är den helt frånvarande kontakten med verkligheten. Allt baseras på IPCC:s rapport AR6, som närsynt granskar fel frågeställning, se insändarmanuset nedan, som jag sänt till ett dussin blad. Ytterligare ett dussin har fått en förkortad version. Mejla mig om du ser någon av dem i din tidning.

+ – + – + – +

Klimatpanelen IPCC räknar på fel problem

Inför toppmötet om klimatet i Glasgow har vi översköljts med beskrivningar av den katastrofala framtid som klimatpanelen IPCC räknat fram. Men de har räknat på fel problem!

När jag hade klarat det sista provet för att få examen som civilingenjör, förmanade min professor så här:

Nu Sture, har du lärt dig hur man räknar ut svaren på frågorna i talen. Men i verkliga livet gäller det att skriva talen, att välja rätt problem att räkna på.

IPCC har valt fel problem. De har försökt räkna ut hur atmosfären förändras beroende på halten koldioxid. Då väder och klimat är fullständiga kaos, är sådana beräkningar ytterligt osäkra. I den sista rapporten AR6 har de tagit in viss inverkan av Solen.

MEN, haven representerar c:a 99 procent av all kapacitet att lagra värme ovan jordskor-pan. Därför bestäms klimatet mer av det som händer i haven än i atmosfären. Haven är så ”tunga” värmemässigt, att någon ”tipping point”, som plötsligt stjälper över klimatet i ett nytt läge, är fysiskt omöjlig. Det tar tusentalet år för havens strömmar att gå ett helt varv.

Figur 2. En “tipping point” till vänster med tyngdpunkten långt ovanför den lilla kontaktytan. Havets stora massa liknar mera bilden till höger. Den behåller läget, även vid stora störningar.

Vad som händer i haven är ännu sämre känt än det som händer i atmosfären!

MEN, den energi som når haven är helt beroende på Solens varierande aktivitet, Jordens ständigt skiftande plats solsystemet och planeternas verkan. Det är alltså det viktigaste problemkomplexet för klimatet. Om Solen och planeterna vet man mer än om havens strömmar. Här finns observationer sedan 4.000 år tillbaka och noggrann bokföring sedan 1752.

Figur 3. Solens massa är 99,86 % av hela solsystemets massa

Ett samband mellan solfläckarnas cykler och klimatet noterades redan 1801.

SÅLEDES: Klimatförändringarna beror på tre problemkomplex, i ordning efter stigande vikt:

  1. Vad som händer i atmosfären.
  2. Vad som händer i haven.
  3. Vad som händer i solsystemet

IPCC har räknat på det minst viktiga problemet. Solforskningen visar idag tydliga tecken på en kommande kall period. Det stora antalet köldrekord, som de senaste tre åren noterats både på norra och södra halvklotet, talar för att den kalla perioden redan börjat. Det är verkligheten.

Baserat på sina beräkningar har IPCC under 30 år utfärdat ständiga larm om katastrofer: Söderhavsöarna skulle dränkas, men de har växt i area. Öknarna skulle växa, men de har krympt. Skördana skulle minska, men de har ökat så dramatiskt att EN FJÄRDEDEL av mänskligheten lyfts ur svält och misär enligt Världsbanken. Isbjörnarna skulle svälta ihjäl, men stammen har femfaldigats till fler än 30.000.

IPCC:s beräkningar har alltså inte bara varit fel. Verkligheten har blivit den rakt motsatta.

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

+ – + + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “COP26 diskuterar fel fråga: Värme, när kylan kommer

  1. ….”Jag gissar att det är samma personer som berikat sig på den påstådda coronapandemin”….

    Påstådd coronapandemi? Hur låg får nivån bli egentligen?

  2. Om det var tal om havsnivåstigning i sydsudan så må det vara fake news . Varken Syd Sudan eller Sudan ligger vid havet . Titta på kartan !

  3. Tack Sture för den mycket talande bilden på de 400 privatjet, som de höga “klimatdignitärerna” anlände med. För dem gäller inga som helst restriktioner, då de anser sig vara så oerhört viktiga i kampen för klimatomställningen. Enbart Bill Gates lär ha fyra egna privatjet. Denne man som är god för 136 miljarder dollar firade nyligen sin 66- årsdag tillsammans med 50 inbjudna gäster, bl.a. den ännu rikare Amazongrundaren Jeff Bezos, god för 195,9 miljarder dollar. Vid aktuell dollarkurs på 8,52 kr är Bill Gates förmögenhet 1158 miljarder kr och Jeff Bezos dito 1669 miljarder kr. Mer om kalaset finns på:
    https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/

    Det vore ett angeläget journalistiskt uppdrag att granska vilka som tjänar på den påstådda klimatkrisen. Jag gissar att det är samma personer som berikat sig på den påstådda coronapandemin och där har Jacob Nordangård på sidan 215 i sin bok: “Den globala statskuppen” visat att Bill Gates under pandemin ökade sin förmögenhet med 18,7%, Jeff Bezos med 64,8%, Elon Musk med 237,8%, Mark Zuckerberg med 83,9% och Jack Ma med 45%. Dessa siffror är före år 2021, exakt till när vet jag ej. Sannolikt har de ökat sina förmögenheter ytterligare sedan dess.

    Det är med förfäran jag konstaterar hur Västvärldens ledare spelar med i det groteska apspel som nu försiggår i Glasgow. Lögnerna står som spön i backen och de försöker övertrumfa varandra i dumhet och lögner. Stefan Löfvén sa att vi måste lyssna mer på barn och ungdomar när det gäller klimatet. Att istället lyssna på meriterade, erfarna och kunniga personer med naturvetenskaplig kompetens är ointressant för maktspelande ignoranter.

    Någon inom Rockfellersfären sa en gång att folk, inklusive politiker, inte förstår hur världen styrs. Dessvärre tror jag att han har rätt. Mitt intryck är nu att världen styrs med hjälp av mutor, inte nödvändigtvis direkta pengar utan mer i form av resurser till önskad forskning, bättre tjänster och positiv uppmärksamhet i media. De som har tillgång till stora resurser och samtidigt är lysande manipulatörer med enorma kontaktnät kan naturligtvis utnyttja detta och det tror jag är vad som sker nu.
    I mina ögon är de flesta av våra politiska ledare offer för en infernalisk manipulation, där manipulatörerna exakt vet vilka knappar man ska trycka på. Sen är jag förstår besviken på att politikerna låter sig luras. Om det sen är orsakat av dåliga kunskaper, dumhet, fåfänga eller girighet kan nog variera. Dock är dårskapens verkan förfärlig.

  4. Hej Mats !

    Jag såg också inslaget, men vet inget specifikt om stranden ifråga. Dock kan du utgå från att påståenden om klimatet i SVT alltid är falska.

    En av världens allra främsta experter på havens nivå, Nils-Axel Mörner, konstaterade att Indiska Oceanen praktiskt taget saknar höjning av nivån. Det gäller nog fortfarande.

    Alla situationer liknande den visade, har hittills alltid kunnat hänvisas till landets sänkning, vilket gäller alla flod-deltan.

  5. I går på TV4-nyheterna, hade de ett inslag om havsnivåhöjning i Sydsudan. Där var bostäder byggda på sandstranden. De talade om att folk flyr därifrån på grund av klimatförändringar och havsnivåhöjning. Det var öppet hav utanför, och jag fick en känsla av att det berodde på erosion att strandkanten kom närmare bostäderna.
    Vet någon, om det är någon havsnivåhöjning i Sydsudan att tala om? Eller är detta också ett lögnaktigt inslag från media?

  6. En bättre illustration till förhållandet mellan koldioxid i luften och havet är flytande isberg. Det mesta är inte synligt men dominerar.

  7. Tack Sture,
    för att du framför dessa sansade och realistiska sanningar.
    När det gäller haven så är strömmar det som kan och har påverka klimatet mest.
    Jordens strömmar påverkas av rotationen och av topografin.
    Ett intressant föredrag om detta finns på Youtube (Jim Steele https://www.youtube.com/watch?v=xyBz8OtnWmg&t=825s)

Comments are closed.