Sensationell teknik: Fusion

Helion

Figur 1. Företaget “Helion Energy” i Everett, Washington, har visat att fusion fungerar

I labbskala och i fyra prototyper har de lyckats producera neutroner vilket är tecknet på fusion. De har nu försäkrat sig om finansiering med 2,2 miljarder dollar för att bringa tekniken till kommersiell mognad. De räknar med att nå kapaciteten 50 MW i volymen av en vanlig container.

Principen är testad sedan 50-talet, men tekniken är epokgörande. Den går direkt från fusion till elektricitet utan mellansteg med uppvärmning, kokning av vatten till ånga för drift av en ångturbin med generator.

Utrustningen

Båda ändarna av utrustningen utgörs av starka magneter. Dessa komprimerar deuterium respektive helium 3 till plasma med hög temperatur. Från båda skjuts en puls med plasma in mot mitten, där de kolliderar i en kammare för fusionen, vilket ger den höga temperatur som fusionen kräver. Denna skapar ett starkt magnetfält omkring kammaren, vilket direkt omvandlas till elektricitet i spolar, som omger kammaren.

Figur 2. Starka magneter i utrustningens ändar komprimerar deuterium respektive helium 3 till plasma, som i pulser skjut in mot mitten, där dessa kolliderar till några miljoner grader i en kammare, fusionerar och skapar ett magnetfält, som direkt ger elektricitet i omgivande magnetspolar.

Fusion kontra fission

“Fission” är vad som gäller i våra nuvarande anläggningar för kärnkraft. Då slår man sönder tunga atomer, som bildar nya grundämnen. I processen förloras lite massa som ger stora mängder energi. Men man börjar med lätt radioaktiva ämnen och får efteråt “utbränt” kärnbränsle, med besvärande långvarig radioaktivitet. Man kan också få högaktiva ämnen som plutonium för atombomber.

“Fusion” innebär sammanslagning av lätta atomer till något tyngre atomer, helium-3. Det är en stabil isotop. Då omvandlas något av massan till enorma mängder energi. Det är vad som sker i Solens inre. Inga radioaktiva restprodukter bildas. Inget som kan användas i atombomber.

För detaljer hänvisar jag till Helions sida för Frequently Asked Questions, FAQ.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Sensationell teknik: Fusion

  1. Det ser inte troligt ut med miljoner grader i en liten kammare det finns överhuvudtaget inget kylmedium som klarar detta.
    Däremot tror jag på safire projektet, där man skapar fusion samma som i solens fotosfär, det är även färdigtestat i laborattorium, och är i produktionsfas med pilotanläggningar.

  2. Kul info, men tråkiga jag säger att det lär dröja en 30-70 år minst, innan de är användbara standardprodukter i energiproduktion…..sedan kommer de att kosta fläsk också, jfr. med läkemedelsindustrins preparat före och innan utgång av patent….

  3. Vid sammanslagningen (fusion) blir det tydligen extremt varmt. Kommer kapselns materia verkligen vara stark nog ?

Comments are closed.