PR samordning med Greta

Gretas segelbåt till FN:s toppmöte i New York 2019

Nu avslöjas en organisation för samordning av propagandan för “klimatkrisen”. Avslöjandet görs av nyhetsbyrån Politico, som arbetar internationellt med politiska nyheter. Den ägs delvis av förlagshuset Axel Springer och är politiskt oberoende. Dess långa och detaljerade artikel sammanfattas av Lars Schön:

+ – + – + – +

Mäktig PR-byrå stödjer klimatalarmister och Greta.

Politico.eu skriver om GSCC, Global Strategic Communication Council, ett nätverk med ca 100 PR-konsulter i 20 länder som samarbetar för att ”möta Klimatkrisen”. De har under många år arbetat anonymt med att ex.vis anordna presskonferenser för  Greta Thunberg (i Plymouth innan båtresan till FN, i Natural History Museum innan Glasgow mötet, etc). Tom Brookes, vd för GSCC, har tidigare arbetat med PR för Apple, Microsoft och  European Climate Foundation, en filantropisk institution för att leda EU till net-zero utsläpp. Sedan Politico börjat ställa frågor till GSCC för en månad sedan, har de uppdaterat sin hemsida gsccnetwork.org med att beskriva sina stora internationella samarbetspartners och donatorer, till exempel Hewlett och IKEA Foundations. Budgeten sägs vara 150 – 200 miljoner SEK.

GSCC startade 2013 och kraftsamlade sina insatser inför Parismötet 2015. Edouard Morena, forskare på University of London beskriver GSCC:s upplägg in för mötet som en ”flotilla approach”, dvs de fick många kända aktörer att använda samma budskap utan att det framgick att det var en samordnad aktion. 

Efter Parismötet ökade GSCC trycket genom att använda unga aktivister som Greta Thunberg och att börja tala även om bränder och översvämningar. Politico uppmanar forskare att studera Gretas inkommande epost för att se omfattningen av samarbetet.

GSCC tränade forskare att presentera sina rapporter och såg till att de fick stor spridning inför och efter att sammanfattningen av COP 2018 mötet släpptes. Detta resulterade till en mer omfattande spridning av deras budskap än tidigare, vilket uppskattades av Larry Kramer från en av GSCC:s största donatorer Hewlett Foundation.

Inför och under COP26 i Glasgow har GSCC:s arbete styrts av Ed King, en mångårig producent hos BBC. Hans goda kontakter med UK:s officiella deltagare har säkert varit till nytta för de tips och rapporter som de dagligen delar ut till alla journalister. 

GSCC är således en mycket mäktig organisation med omfattande resurser. Det finns dock en misstro mot dem bland organisationer som inte får sin röst hörd lika mycket. Men det blir tyvärr inte lätt för personer och organisationer med avvikande mening att få något publicerat, när journalisterna får PK-larm serverade på silverfat.

Lars Schön

+ – + – + – +

Centralt koodinerande generalstab

Jag har länge haft den obehagliga känslan att utspelen om klimatet varit centralt orkestrerade. Här får vi nu bekräftat att det faktiskt varit fallet. GSCC har genom träget arbete med att göra klimatreportrarnas arbete lätt placerat sig som en central källa för information. Som en generalstab har de förmått “oberoende” journalister att agera samordnat med en “flotilla approach”. Alla med samma budskap något olika förpackat.

Jag finner donatorernas engagemang i dagens största politiska konflikt rent stötande. Jag kommer aldrig mer att köpa möbler på IKEA eller datorer av märket HP.

S. Å.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “PR samordning med Greta

  1. Vem blir förvånad … att Greta fått den uppmärksamhet som hon fått har länge indikerat massiv support … intressant att få den bekräftad.
    Att hon registrerat sitt namn som varumärke är då kanske inte heller så konstigt, om hon lierat sig med experter på marknadsföring.
    Stora bolag som arbetar med profilering och marknadsföring av den här kalibern brukar emellertid sällan skänka stora belopp så där utan vidare, men lägger ofta stora belopp på sådan profilering som som kan tjäna som en investering … och en investering skall alltid förränta sig …

  2. GSCC´ s europeiska samarbetspartner är European Climate Foundation. De har en egen webbsida europeanclimate.org. De har varit aktiva i nu 10 år och har för närvarande 193 heltidsanställda i 6 olika kontor Haag, Bryssel, Berlin, London, Paris och Warszawa och en ansenlig budget och många bidragstagare. Läs mer på deras webbsida. Det enda svenska namn som är angivet är IKEA Foundation. De skriver också

    ” Supporting the climate movement: In many countries, a wave of public protests have demonstrated strong public support for mitigating climate change. Swedish climate activist Greta Thunberg helped catalyse this movement, and now she and countless others are leading protests across the world. The European Climate Foundation supports the work of Greta Thunberg and many other young activists by offering them pro bono logistical and communications support. By doing so we support their voices in the public debate. These young people are providing a vital reminder that the path to a net-zero emission economy needs to start today”

  3. Om detta är sant har vi den största fiende vi kan tänka oss i väst. Detta är ej konspirationsteori, det är i så fall konspirationspraktik. Finns svensk medverkan?

Comments are closed.