— – WIBJÖRN KARLÉN – —

Professor em. Wibjörn Karlén lämnade oss den 22 oktober

Född 26 augusti 1937 blev han 84 år. Han doktorerade i Stockholm 1976 på en avhandling om klimatutvecklingen i norra Sverige efter istiden. Metoderna var glaciär-, trädgräns- och lavstudier, vilket visar bredden i hans kunnande. Därefter deltog han i expeditioner i Arktis och Antarktis. År 1985 blev han professor naturgeografi och föreståndare för forskningsstationen i Tarfala samt 1992 ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien.

Wibjörn Karlén var vårt ständiga bollplank sedan han medverkat i utformandet av det första publika livstecknet från “Nätverket Klimatsans”: En debattartikel i Borås Tidning den 25 oktober 2013 med rubriken:

Kan vi lita på FN:s klimatpanel?

Efter ytterligare några artiklar, varav de flesta refuserades, blev det naturligt att skapa en egen plattform för publicitet, denna blogg, som kom igång på allvar i januari 2014.

Redan då avslöjade han hur “ansvariga myndigheter” i USA, NASA, ändrade gamla temperaturer, så att klimatets uppvärmning skulle verka större än i verkligheten. Det avslöjandet fick senare en egen post:

Fusk med temperaturdata

Wibjörn Karlén var en “riktig vetenskapsman” i alla dess bemärkelser: Intelligent, nyfiken, kreativ, omsorgsfull och flitig samt vänlig och omtänksam. Dessutom hade han vanligt “Sunt Förnuft”, som bl.a. kom till uttryck i bedömningen av “den globala uppvärmningen”.

IPCC:s lierade institut för forskning föresatte sig att beräkna en “global medeltemperatur” för varje år med utgångpunkt från mätningar i väderstationer runt jorden. Då måste varje stations data “justeras” på olika sätt för att bli jämförbara globalt. Det gäller ex.vis höjden över havet, antalet mätpunkter per dygn m.m. Vidare skall data “harmonieras”, vilket jag inte förstår vad det innebär. Dessutom måste man “uppskatta” temperaturen för områden utan mätstationer. Det blir helt beroende på operatörernas omdöme. Ex.vis hade man “uppskattat” temperaturen för ett område på ena sidan av Anderna efter mätningar på andra sidan av Anderna.

I alla dessa “beräkningar” för man in felkällor och osäkerheter. Samt utrymme för rent fusk. Wibjörn Karlén använde sitt Sunda Förnuft: För att bedöma HUR STOR uppvärmning-en varit i norra Europa följde han upp mätserier från ett antal väderstationer i de berörda länderna. Sedan beräknade han medelvärdet på de ändringar dessa visade år från år. Utan justeringar och harmoniseringar.

Wibjörn Karlén nådde en närmast unik ställning bland “klimatforskare”. Han hade börjat att studera “klimatförändringarna” redan på 60-talet, besökt båda polarområdena och på senare tid idogt följt utvecklingen av uppmätta temperaturer runt hela globen.

Vi håller Wibjörn Karléns minne levande

Sture Åström

Sekreterare i nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

Runa av kollegan Sten Kaijser

På Klimatupplysningen redovisar professorskollegan Sten Kaijser mycket mera om Wibjörn Karlén. Det är mycket intressant och trevlig läsning.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “— – WIBJÖRN KARLÉN – —

  1. Wibjörn Karlén var den som inspirerade och förde in mig på de lavkronologiska- och vittringsstudier jag utförde mellan åren 1986 och 1994. De blev även ett par av grunderna för den doktorsavhandling jag lade fram 1994, handledd av docent Nils-Axel Mörner. Jag saknar djupt dem båda.

  2. Han påminner om en annan rese i sammanhanget, framlidne Nils-Axel Mörner, Oceanografen.

Comments are closed.