Carlos Tavares, PSA Group: “Världen är galen”.

ROMUALD MEIGNEUX/SIPA

Carlos Tavares, styrelseordförande i bilkoncernen PSA Groupe

I koncernen ingår bilmärkena Peugeot, Citroën, DS, Opel och Vauxhall. Sedan januari i år är den sammanslagen med Fiat-Chrysler under namnet Stellantis, som då blivit en av de allra största biltillverkarna i världen.

Vi är många som tycker att: “Världen är galen”. Det lyssnar ingen i “etablissemanget” på . Men när en man i hans ställning säger så, uppmärksammas det mera, men även han konstaterar att “etablissemanget ” inte lyssnar på en biltillverkare, inte ens då politiken gäller bilar.

+ – + – + – +

“Det faktum att myndigheterna beordrar oss att gå i en viss teknisk riktning, elfordonets, är en stor vändpunkt. Jag hoppas att vi inte om 30 år kommer att upptäcka problem som inte är så vackra: återvinning av batterier, användning av sällsynta material på planeten, batteriets elektromagnetiska strålning under laddning?

Hur ska vi generera mer ren elektrisk energi? Hur säkerställer man att utsläppen av koldioxid vid tillverkning av ett elbilsbatteri inte är en ekologisk katastrof? Hur kan man säkerställa att återvinning av ett batteri inte är en ekologisk katastrof? Hur hittar man tillräckligt med knappa råvaror för att göra battericeller och kemi över tid?

Vem tar upp frågan om människors mobilitet som helhet? Vem ställer idag frågan tillräckligt brett ur samhällssynpunkt, för att ta hänsyn till alla dessa parametrar?

Jag oroar mig som medborgare, för som biltillverkare lyssnar man inte på mig. All denna turbulens, allt detta kaos, kommer att slå tillbaka på oss, eftersom vi kommer att ha fattat dåliga, känslomässiga beslut.”

– Ett elfordons livscykel gör det lika förorenande som ett fordon för bränslen. Att subventionera det är inte vettigt, förklarar chefen för Nuclear Observatory, STÉPHANE LHOMME Tillverkningen av batterier släpper ut så mycket CO₂ att man måste ha åkt 50.000 till 100.000 km i en elbil… Innan den börjar producera mindre CO₂ än en bil med förbrännings-motor. Eller 15 till 30 km per dag, 365 dagar om året, i 10 år!

I motsats till vad de flesta tror, ​​utsatta för ständig propaganda från politiker och reklam, är elbilen inte mer gynnsam för klimatet än bilen för bensin eller diesel. Detta är slutsatserna av en redan gammal studie från november 2013 av Environment and Energy Management Agency (ADEME), medvetet ignorerad av regeringen.

Då dessa bilar främst används för korta resor, är det troligt att den körsträcka som krävs för att man skall vara “klimatsmart” aldrig kommer att uppnås. Dessutom skickas all CO₂ som släpps ut av en elbil ut i atmosfären redan innan en enda kilometer har tillryggalagts.

Medan det påstås överallt att elbilen inte släpper ut fina partiklar, som tidningen Science et Vie (januari 2015) rapporterar, “avger däck, bromsar och vägslitage nästan lika många mikropartiklar som en dieselbil”. Elbilen släpper visserligen ut färre partiklar än dieselbilen, eftersom den inte har något avgasrör, men den har bromsar och däck samt kör på asfalt! I slutändan är elbilen inte mer miljövänlig än dieselbilen. De offentliga pengar som spende-ras på dess utveckling är därför totalt orättfärdiga. Det är astronomiska summor: – Rege-ringen har lanserat en plan för att installera 7 miljoner laddstationer för cirka 10.000 euro vardera, till en kostnad av cirka 70 miljarder euro.

Det är också gripande att se förtroendevalda från små städer, som tror att de gör en gest för miljön, när de slår sönder den kommunala spargrisen, för att ha råd med en terminal.

– Den “ekologiska” bonusen för köp av en elbil överstiger 10.000 € per fordon, ofta kompletterat med en premie från regionen. Nästan alla köpare är rika hushåll, eftersom dessa fordon är mycket dyra: återigen erbjuds allas pengar till de mest privilegierade. Faktum är att i kärnkraftens land är alla medel goda för att “höja” elförbrukningen, som har sjunkit kontinuerligt i flera år. Elbilen i Frankrike kan betraktas som en “kärnkraftsbil”, eftersom nästan alla laddstationer som installeras är anslutna till det vanliga elnätet, 80 % kärnkraft.

Vi får inte luras av certifikaten som lagts fram av herr Bolloré och hans Autolib (Paris), Bluecub (Bordeaux) och Bluely (Lyon), som garanterar att de laddas med förnybar energi: det är bara fråga om en låtsasparagraf på papper; elen är densamma på alla ställen.

Vi är inte här för att främja bilar med förbränningsmotor, i sig en miljökatastrof.

Men faktiskt, ingen skulle kunna tänka sig att erbjuda 10.000 euro vid köp av en dieselbil, för att reservera parkeringsplats för den och fylla tanken till ett knockdown-pris …

Det är en mycket bra analys som visar att våra politiker (och de gröna) gör spektakel av oss: Dieselns paranoia angår bara privatbilister !!! Tunga lastbilar, bussar och fartyg är undantagna!

Bara för att se graden av paranoia hos dieselfordonets mest virulenta belackare, måste vi avslöja data från sjöfarten, som genom att beakta storleken på motorerna och kvaliteten på det använda bränslet, visar att de 40 största lastfartygen i världen förorenar lika mycket som alla 760 miljoner bilar på planeten. Dessa containerfartyg som förser oss med produkter som vi får tillverkade i våra utländska fabriker, förbränner vardera 10.000 ton bränsle för en returresa mellan Asien och Europa.

Dessa olyckligsaliga 40 fartyg är en del av en flotta på 3.500, därtill kommer de 17.500 tankfartyg som ingår bland alla de 100.000 fartyg som trafikerar haven.

För att inte lämna den maritima domänen, kom ihåg att den franska flottan av fritidsbåtar består av cirka 500.000 enheter, inklusive 5.000 yachter över 60 meter, vilka vanligen bränner cirka 900 liter bränsle per timme. Medan de 24 % av de franska hushållen som värmer med eldningsolja har svårt att fylla sina tankar för vintern.

För att fortsätta med den paranoida schizofrenin, tänk på hela fiskeflottan och de 4,7 miljoner tunga lastbilarna på vägarna genom Frankrike och de tusentals flygplan som trafikerar himlen. För att fullborda denna lilla fabel, låt oss inte glömma den väsentliga jordbrukssektorn, där den genomsnittliga energiförbrukningen är 101 liter bränsle per hektar.

Carlos Tavares

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Carlos Tavares, PSA Group: “Världen är galen”.

  1. Det ni tar upp är rätt oväsentligt
    Det trevliga Mr Tavares tar upp är ju bonusen
    Priset på bilarna dom som köper dessa bilar behöver ingen bonus , för att döva sitt samvete dom har råd .
    Nu kommer vi till det r o l i g a elnätet är för gammalt Östermalm i Stockholm byggt på 1920-30 talet . Då hade man ett vägguttag och en lampa i taket . Nu får ni tänka till . Tänkaren ja vadå jo nu kommer det ”roliga” ledningarna i gatan är inte gjorda för detta , dom blir varma i vissa fall brinner av , transformatorerna är för små (tål inte den spänning som skall ut till kunderna) Nu börjar det roliga gräva upp gator och trottoarer byta ledningsnätet beställa ny transformatorerna ( dom finns inte på lager )sedan är dom mycket större än dom som finns på Östermalm idag (ojdå) jag kan tänka mig att detta tar 8 – 10 år med det kaos som nu uppstår
    Alla överklaganden att dom små söta transformatorerna ( som hundkojor)
    Ni som bor i Stor Stockholm idag vet att det är strömavbrott titt som tätt.
    Ja det beror på att spänningen (ström säger folk) inte räcker till , jag kan tala om för er det kommer bli värre, Bygg mera hus sälj mera elbilar
    Man bör ordna elinfrackstrukturen Som NR 1 annars går det åt skogen ,

  2. Tege T: Nu var det inte frågan om total elanvändning jag tog upp. Jag noterade att CO2-utsläppen över en elbils livstid tenderar att vara klart lägre än för en bil med förbränningsmotor. Det stödde jag på en studie gjord av BloombergNEF. Det finns också en mindre studie från British Columbia med likartat resultat.

    Vad gäller elanvändningen för en elektrifierad bilpark skulle den alltså kunna hamna på 25-30 TWh med din kalkyl, Tege. Dagens drivmedelsförbrukning ligger på ca 90TWh (https://www.energimyndigheten.se/globalassets/statistik/drivmedel-2018.pdf ). En elektrifiering skulle alltså även i energitermer vara resurssnålare.

    Den CO2-jämförelse jag ifrågasätter kommer, som det ser ut, inte från Carlo Tavares. Så tilltron till honom behöver inte påverka det jag tog upp.

  3. Carlos Tavares slår verkligen huvudet på spiken när han påstår att världen är galen och att ingen i etablissemanget lyssnar på kritiska synpunkter. Nog är det bra stolligt att elbilar måste subventioneras med 100000 kr för att de skall bli sålda. Man måste komma ihåg att det är vi skattebetalare som står för notan och att det bara är de mest välbeställda som kan dra nytta av subventionerna. Carlos Tavares skall ha all heder för att han i egenskap av hög näringslivsföreträdare vågar tala klarspråk angående elbilarnas kostnader och miljöbelastning visavi traditionella bilar. Det är skillnad mot alla de fega, förljugna och pk-dresserade näringslivstoppar här hemma som uttalar sig och säger sig sympatisera med Greta. Sådana ledare förtjänar inget förtroende och det finns alla skäl att undvika deras företag och produkter. Hur kan personer med civilingenjörsutbildning och motsvarande intellektuellt och moraliskt förfalla till den milda grad att de har en tonårings villfarelser som ledstjärna och inte teknologisk och ekonomisk kunskap? Därför bör man undvika företag som Telge Energi, Vattenfall, Volvo, IKEA, Felix och många andra.

  4. Carlos Tavares är den ende höge fordonschef jag tar på allvar: kvalificerad ingenjör samt även racerförare med djup kunskap om bilteknik och fordonsdynamik.

  5. Peter W: Du hänvisar alltid till olika auktoriteter. Ta i stället reda på basfakta själv och RÄKNA på dem! Bloombergs är inga sanningsvittnen utan räknar på data de får.

    Jag räknar själv: Genomsnittlig förbrukning för elbilar över året: 2 kWh per mil. Genomsnittlig årlig körsträcka: 1.200 mil. Alltså 2.400 kWh per bil och år. Om alla bilar i Sverige (5 miljoner i trafik) skulle gå på el blir det 5 miljoner gånger 2.400 kWh = 12 terawattimmar.

    1 miljon eldrivna nyttofordon skulle i snitt dra kanske 5 kWh per mil och kör i snitt kanske 5.000 mil per år = 25.000 kWh per fordon och år. Det blir 12,5 TWh per år.

    Elektrifierad svensk fordonsflotta skulle alltså kräva minst 25 TWh per år, Det är 17-18 procent mer än nuvarande svenska årliga elförbrukning. Med MC, traktorer, entreprenadmaskiner etc. troligen 30 TWh per år, drygt 20 procent mer.

    Till detta kommer “fossilfritt stål”, vätgas , höghastighetståg, batterifabriker, dataservrar och andra energislukande fantasifoster. Då skulle vi behöva producera 250-300 TWh per år = dubbelt mot nu. Utan kärnkraft och med begränsad vattenkraft. Tanken svindlar!

  6. PW

    BloombergNEF är en strategisk forskningsleverantör som täcker globala råvarumarknader och de störande teknologier som driver övergången till en koldioxidsnål ekonomi. Deras experttäckning bedömer vägar för kraft-, transport-, industri-, byggnads- och jordbrukssektorerna för att anpassa sig till energiomställningen. Vi hjälper experter inom råvaruhandel, företagsstrategi, finans och policy att navigera i förändring och skapa möjligheter.
    Bedömmningar, bedömmningar av s.k. experter utan att redovisa fakta!

    Blomberg är en part i detta mål och deras målsättning är klart redovisad i ovanstående text.
    Dessutom vet jag att ett batteri till en elbil på 41kWh idag kostar 80 000 inklusive moms hos en bilhandlare för Renault.

  7. Klimatkulten och dess profitörer utgör en stor samhällsfara. Kultens tentakler når överallt. Jag bojkottar alla företag som med vidskeplig annonsering påstår sig jobba för klimatet. Klimatet har alltid förändrats, det har mycket lite med CO2 att göra. Kineserna tillverkar nu “klimatsmart” utrustning med kolkraft, de förser västvärlden med den så kallade “gröna” teknologin, den teknologin fördyrar produktionen i väst världen och gynnar Kina´s strategi att bli världens dominerande stormakt. Regering och Riksdag i Sverige har utvecklats till ett vuxen dagis, idiotismen yttrar sig i till exempel nedläggningen av Ringhals kärnkraftverk, ett energihål har skapats i södra Sverige, som orsakar vettlösa energipriser.

  8. Nils B: Det nonsens du hänvisar till har jag hämtat från BloombergNEF. Det framgår av texten.

  9. Petter W
    Ju mer kolkraft som används för att generera el till din elbil ju längre sträcka måste du köra för att elbilen ska ha mindre totalutsläpp än dieselbilen. Men du laddar väl din elbil på natten med el från dina solceller eller hur?

  10. Petter Wulff,
    Kan du inte tycka lite om sjöfartens oljeslöseri eller föroreningen på vägarna, som även elbilarna bidrar till. Politikerna vurmar ju starkt för, att vi ska transportera mycket mer gods på havet med påföljande nedsmutsning av luften vi andas. Där tycker jag vi ska sätta in kraftfulla reningsåtgärder. Idag är de nästintill obefintliga.
    Ditt påpekande, att elbilen redan efter ett och ett halvt år skulle ha betalat av sin koldioxidskuld är ju totalt ryckt ur luften. Var har du läst detta nonsens?
    Dessutom, vad spelar det för roll. Koldioxid är ju en harmlös livsnödvändig gas.
    Tycker du inte att politikerna ska förbjuda alla vulkanutbrott också, där kan vi snacka om avgaser. Har du missat det?

  11. “Tillverkningen av batterier släpper ut så mycket CO₂ att man måste ha åkt 50.000 till 100.000 km i en elbil… Innan den börjar producera mindre CO₂ “.
    Det behöver inte vara sant. BloombergNEF har kommit fram till att det kan räcka med halva den distansen eller mindre för att elbilen ska vara bättre än bilen med förbränningsmotor. Elbilen kan betala tillbaka sin koldioxidskuld (relativt förbränningsbilen) redan efter 1,5 år.

  12. Ett normalpris på en snabbladdare ligger (låg?) omkring 3,5 – 6 kr per kWh
    En elbil drar i snitt 2 kWh per mil. Att köra en mil kostar således ca 7 – 12 kr
    Att köra på vintern är väsentligt dyrbarare, för en Mercedes handlar det om ett räckviddstapp på 42% .
    Hoten om att elpriserna kommer att öka ytterligare och ligga kvar på en hög nivå borde avspegla sig i nybilsförsäljningen av elbilar.

Comments are closed.