Sveriges energiförsörjning

Samnytt

“Soptipp” för skrotade vingar till vindkraftverk, VKV, i USA

Ett förbisett problem, som få talar om. Men om man bygger VKV för miljön skull, måste man rimligen också inkludera återvinning av vingarna i “miljötänket”. Det sker inte nu !

Signaturen T.G. argumenterade starkt för vindkraft och emot kärnkraft i HD/NST den 23/11. Ingvar Åkesson sände omgående in en replik enligt nedan, men den har inte tagits in och torde inte tas in enligt den praxis redaktionen tillämpat för teman rörande klimatet.

+ – + – + – +

Det stora haveriet mänskligt, ekonomiskt och tekniskt svarar vindkraften för. Det stora el-tekniska haveriet började med den förtida nedläggningen av Barsebäck 1 + 2 följt av Oskarshamn 1 + 2 samt Ringhals 2 + 1. På så vis har södra Sverige dränerats på 4.076 MW pålitlig elkraft som fungerade även om det var vindstilla eller blåste för lite.

Solceller är ingen hjälp. I januari i år, när behovet var stort, hade de nätanslutna en tillgänglighet på ca 0,9%.

Vindkraft byggs, men i norra Sverige. Denna elkraft kan södra Sverige inte ta del av då överföringskapaciteten därifrån är ca 50 % av installerad effekt. Dessutom har kablarna söderöver passerat bäst före datum och är i behov av utbyte.

Vindkraften är en miljöförstörare av stora mått.

  • Den sägs ha en livslängd på ca 20 år.
  • Rotorbladen förstörs av vind och regn och måste bytas flera gånger under livslängden.
  • Rotorbladen är gjorda av epoxiplast, etc. Dessa eroderar och sprider mikro- och nano-plast i naturen och haven. Detta påverka allt levande i dess spridningsområde. F.n. finns inte heller någon ordnad återvinning av dessa blad. De sparas till kommande generationer.
  • Rotorbladens rotation gör att rovfåglar, fladdermöss, etc. dödas av dem.
  • Infraljud struntar man i, trots att det förstör för människor och djur. Det lågfrekventa infraljudet sprider sig långt bort från vindkraftverken. Man mäter felaktigt inför tillståndsgivningen i dBA. Infraljudet ligger inte inom dess mätområde
  • Verkningsgraden/tillgängligheten ligger vid ca 30 % om man följer SCB:s (Statiska Centralbyråns)  uppföljningar. Så om man vill säkerställa elleveranserna krävs det lika mycket installerad reservkraft.
  • I Skånes inland är medelvinden 3,2 m/s, enl. SMHI:s 30-åriga genomsnittsmätningar. Vindkraften har då endast en tillgänglighet på ca 10%.
  • Vindkraften kan bara existera med direkta eller indirekta subventioner,  skatter, avgifter etc. Så klart kan inte kärnkraft etc. konkurrera på dessa ojämna villkor

Utvecklingen av den nuvarande kärnkraften skedde med stöd av den amerikanska armén, vars intresse var att producera plutonium för atombomber. Man hade då redan på gång det vi i dag kallar 4:e generationens kärnkraft, men dessa gav inget plutonium. Så därav nollintresse.

Fjärde generationens kärnkraftverk, som inte kan få härdsmältor, byggs i mindre storlekar. De kan då placeras där behov finns. De kan använda ”utbränt” kärnbränsle. Halveringstiden minskas då till 500 – 1000 år i stället för 100 000 år. Det finns så mycket ”utbränt” kärnbränsle att det räcker kanske i 1000 år för hela mänsklighetens elförsörjning.

Behovet av kraftiga överföringsledningar reduceras också.

Då el-problemen är överhängande blir Sverige kanske Europas nya Libanon med elkraft lite då och då, i synnerhet i syd.

Om Tyskland vid nyår fullföljer sin plan att plocka bort ca 4.000 MW kärnkrafts- och mycket kolkrafts-el ökar dess importbehov kraftigt.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Sveriges energiförsörjning

  1. Petter
    Europeiska och amerikanska riskkapitalbolag och schweiziska banker förorenar svensk natur för att kunna exportera el från vindkraftverk.

    Likt de brittiska kolonisatörerna tvingar investerarna Sverige att exportera el till Europa, helt enkelt därför att de som smäller upp vindkraftverk i Sverige aldrig haft en tanke på att delta i Sveriges energiförsörjning. De måste istället uppfylla villkoren i sina PPA-er. Det vill säga exportera, oavsett den interna situationen i Sverige. De utländska investerarna är i stor utsträckning europeiska och amerikanska riskkapitalbolag och schweiziska banker.

  2. Problemet är att okunniga politiker väljer okunniga rådgivare.

    Och okunniga väljare röstar på okunniga politiker . .

  3. Man undrar ju när en tillnyktring ska ske inom energipolitiken? Med Strandhäll på posten så förslösas ännu ett år men total inkompetens i styret! Alla med lite vett inser ju att vindkraft inte fungerar i ett kallt industriland som Sverige så varför måste miljarder slösas bort på detta vanvettiga experiment innan verkligheten kommer ikapp? Att det skulle bli en energikris med för mycket vindkraft var inte svårt att förutse och man undrar ju vad det är för idioter som politikerna har som rådgivare inom energifrågor?

  4. # PW
    Jag är inte den förste som försöker förklara det självklara …
    Att satsa på vindkraft handlar enbart om att förränta sin investering … så klart.
    Frågan är om man lyckats förränta sin investering på en frisk konkurrensutsatt marknad där inte politisk klåfingrighet prioriterat de ekonomiska flödena till sådant man ”tycker om”, till men för sådant ”man inte tycker om”?

  5. @Petter Wulff

    Därför att staten, Riksdag och regering krattat manegen för att vindkraft ska kunna ge lönsamhet på bekostnad av den kraftgenerering som inte påverkas av vädret.

    Utan subsidier och nedläggning av konkurrerande stabil kärnkraft hade vindkraften varit helt dödfödd.

    Enda skälet till att vindkraft kan löna sig är att elpriset hålls på en jämn och hög nivå som är fallet i Tyskland och Australien och nu även här, på gränsen till elavbrott(som i södra Australien för en tid sedan eller Texas i vintras). Vilket effektueras genom nedläggning av fullt fungerande kärnkraftverk som inte påverkas av väder och vind.

  6. Vindkraften byggs endast ut för att den får subventioner för att byggas ut. På en riktig, fungerande elmarknad, skulle vindkraften inte ha en chans

  7. Det är ett intelligent konstaterande. Eftersom det är dig det gäller, är det DU som blir svaret skyldig.

    Varför har du inte fattat det tidigare ?

  8. Kort och gott:
    Rotorbladen förstörs om det blåser och produktionen uteblir om det inte blåser. Varför har denna lysande slutsats inte övertygat alla dem som länge satsat på vindkraft?

  9. Enl. Michael Schellenberger så dör 1,5 biljoner insekter i Tyskland varje år. 1/3 av insekterna är borta pga vindkraftverken. Är det sant så kan man ju undra varför man inte hör någonting från miljörörelsen.

  10. Mycket intressant och uppenbart undanträngd information som naturligtvis måste få ökad spridning.
    Inom vår förening som heter Medborgarperspektiv.se har vi initierat ett projekt vi kallaar WikiPolitik. Avsikten är att presentera fakta som ger en korrekt bild av verklighetens politiska problem som ofta är självförvållade.
    Det som jag läst här lämpar sig för att finnas med som fakta. Det som också är intressant och bygga vidare på är fjärde generationens kärnkraft som inte kan få härdsmälta vilket vilket borde undanröja den rädsla som främst förknippas med kärnkraft. Hur kan någon komma på att kalla det 4e generationens kärnkraft för just kärnkraft. Man får onödigt stor uppförsbacke för att övertyga okunniga medborgare.
    Jag är även intresserad hur man visar hur kärnkraft straffades ut ur marknaden (hoppades MP) genom att lägga på skatter och samtidigt fortsätta med subventionerad vindkraft. En sammanställning som är begriplig är angelägen.
    Återkom gärna till mig på mail lars.bernhoff@gmail.com

  11. Vindkraftverk byggs för export.
    Likt de brittiska kolonisatörerna tvingar investerarna Sverige att exportera el till Europa, helt enkelt därför att de som smäller upp vindkraftverk i Sverige aldrig haft en tanke på att delta i Sveriges energiförsörjning. De måste istället uppfylla villkoren i sina PPA-er. Det vill säga exportera, oavsett den interna situationen i Sverige. De utländska investerarna är i stor utsträckning europeiska och amerikanska riskkapitalbolag och schweiziska banker.
    https://www.energinyheter.se/index.php/20211117/25258/den-elektriska-kolonilotten

Comments are closed.