Livsavgörande att el finns !

150702-Vernunftkraft-Europa

Det händer att vindstilla råder i hela Europa

Här ett exempel från 2011, då det gällde från Irland till Ural och från Nordkap till Sicilien, men även till Nordafrika från Marocko till Egypten. Då står alla vindkraftverk stilla. Under hösten har svaga vindar över Nordsjön och Mellaneuropa orsakat femfaldiga elpriser i de flesta länderna i Europa. Detta sker samtidigt som vintern är tidigare än vanligt med låga temperaturer.

Förtvivlan och förbannelse har drivit Bernd Stymer att skriva till regeringen:

+ – + – + – +

Till

Sveriges regering

registrator@regeringskansliet.se

8.12.2021

Även för mig, precis som för hela svenska samhället, är det livsav-görande att el finns. Utan den kan varken jag eller samhället överleva.

I går fick jag betala nästan 9 kr för en KWh. Det har jag som pensionär inte råd med. Min utbetalda pension efter ett helt arbetsliv är 12300 kr per månad. Jag har aldrig fått något bidrag utom barnbidrag när barnen var små. Jag trodde på de löften som Socialdemokra-terna gav 1958 att hädanefter skulle ingen arbetande svensk någonsin behöva bekymra sig om sin pension, därför att den garanterades av staten.

Snart därefter förstod många att löftena inte kunde hållas och tecknade privata pensions-försäkringar. Det bar mig emot att göra med min skattade lön att betala skatt en gång till för mina pengar i försäkringen.

Härmed begär jag att Sveriges socialdemokratiska regering fullföljer sitt ansvar för ett elpris som jag inte kan betala och ger mig ett ekonomiskt bidrag som gör att jag inte behöver vara utan el och frysa ihjäl.

Grunden för att regeringen måste efterkomma min begäran är det avgivna löftet och det faktum att regeringen genom den förda klimatpolitiken är ansvarig för resultatet att nuvarande el inte kan betalas av en fattigpensionär. Den nu bistra vinterkölden borde leda till att även den mest förstockade socialdemokraten borde inse att alla gissningar om ett kommande varmare klimat beroende på CO2 i atmosfären är nonsens och det bör leda till att alla politiska beslut om subventioner till cyklar, solpaneler, elbilar, vindkraftverk m.fl skall upphöra. Framför allt de skattepengar som göder en uppsjö av personer som smidigt jamsat med i ett klimatnonsens. Då finns det miljarder att med bidrag kompensera alla de medborgare som inte kan betala de tokhöga elpriserna.

När nu socialdemokraterna nyktrat till från klimatberusningen är det dags att de åter-skapar en säker elförsörjning för befolkningen i form av lagstadgat självkostnadspris för el från vatten – och kärnkraftverk i statens ägo. Säkerheten kräver dessutom att Sverige sköter sin egen energi helt och hållet så som avtalet vid Sveriges inträde i EU stadgar och avskaffar alla hinder i form av avtal som hindrar det.

Svar emotses snarast och före nästa elräkning.

B. Stymer

Strängnäs

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Livsavgörande att el finns !

  1. “Statens del av den % momsen går till vård skola omsorg.”

    Detta eviga mantra om vård, skola och omsorg. Vad spelar det för roll hur mycket pengar de får. De blir inte bättre för det. Tvärtom blir de bara sämre och sämre över tid oavsett hur mycket pengar som öses över dem.

    Sanningen är den att det finns en alternativkostnad. De pengar som tas bort, kunde ha används till något nyttigare, men det får vi aldrig se. Staten tar från fungerande verksamhet och ger till dysfunktionell verksamhet.

  2. “…ingen arbetande svensk någonsin behöva bekymra sig om sin pension, därför att den garanterades av staten.”

    Staten har inga pengar. Pensionerna kan bara garanteras av det arbetande privata näringslivet.

  3. Torsdag 9 december i nådens år 2021 klockan 20:54
    Cirka -3 grader i Luleå
    Strax över 0 grader i Stockholm och Malmö

    Elpris i SE1 & SE2 = 40 öre/kWh
    SE3 = 240 öre/kWh
    SE4 = 261 öre/kWh

    Svea rikes förbrukning inte ens 21 000 MW.

    Något är allvarligt fel med vår Elmarknad, och Sveriges och EU:s politiker. De tjänar inte folket.

  4. De höga elpriserna beror på Putin enligt MP. Enligt mig beror de höga elpriserna på Tysklands energiewende som stängt kärnkraft- och kolkraftverk och tror att de kan ersättas av väderberoende sol och vind. Men ofta blåser det någon annanstans och solen lyser med sin frånvaro inte bara på natten.

  5. # Lasse Det tänkte jag inte på. Gott syfte. Synd att man inte höjde priserna tidigare o att man (du o jag) hade köpt in sig i EON. CO2-kostnaderna ökar dock brant, vilket gladde MP-Dalunde. Skall verkligen bli intressant att se hur arbetslöshetssiffrorna stiger framåt sommaren 2022. Guldläge för oppositionen. Kanske drabbas MP av Magdalena-affekten?

  6. Kan glädja er att era höga elkostnader går till behövande.
    Elnätsbolaget tjänar stort på skillnaderna mellan områdena. Staten är ägare och pengarna skall gå till förstärkningar av elnätet.
    Därtill så får EU del av de höga CO2 avgifterna.
    Elbolagen inom område 3 o 4 får dock del av förtjänsten som är stor.
    Deras pris sätts i relation till Polsk kolkraft men de slipper CO2 avgifterna.
    Statens del av den % momsen går till vård skola omsorg.
    Dessa kostnader är en enorm överföring för något kraftnätsbolaget inte kan klara av.
    Betalt för att misslyckas!

  7. De höga elpriserna drabbar naturligtvis alla utom staten som tjänar grova pengar på all el som säljs i Sverige. Inte nog med elskatt , det är också 25% moms på hela kostnaden för en kWh. Låt os säga att produktionskostnaden för en kWh är 25 öre så är resten vinst, skatt och avgifter. Ett energipris för en kWh som är 4,50 Skr inkl moms är momsen 90 öre/kWh som staten plockar in.
    För en normal villa under månaderna november, december, januari, februari förbrukas ca 9000kwh. Detta skulle betyda en moms inkomst för staten på ca 8000 kronor.
    Det lätt då för V och S partierna att lova 1000 kronor extra till landets pensionärer.

    Att energipriserna dessutom ökar allas vår kostnad för mat och övrigt leverne behöver man inte vara ekonom för att inse.

  8. Det stora problemet är antikärnkraftsextremismen och CO2-skatten. Västeuropa är på väg utför. Moderna stater behöver prisvärd, pålitlig energi och får inte vara lekstuga för naiva visionärer och evertebrater i media och politik. Industrin kommer att slås ut till stora delar och ersättas av produktion i Kina, som inser nyttan med energi.

Comments are closed.