– Grønland smelter ikke –

PolarPortal

Som vanligt för denna årstiden växer nu istäcket till

2021-12-10, Weekendavisen: Jørgen Keinicke

Grønland smelter ikke

TVs billeder af indlandsisen, som kælver, eller strømme af smeltevand fra indlandsisen, er naturlige hændelser, som finder sted hvert år. Global opvarmning starter for alvor i 1973. Ikke før i 1992 begynder det at blive varmere i Grønland. Allerede efter 2010 er det slut med varmen, for da begynder det igen at blive koldere.

Det fremgår af DMIs målinger af gennemsnitstemperaturen i Grønland. Forskere fra Københavns Universitet har påvist, at klimaet i Grønland hele tiden bølger. Snart er det varmt, og snart er det koldt. Snart tager indlandsisen på, og snart slanker isen sig. Det fremgår af to forskellige studier.

Studiet for Sydøstgrønland omfatter perioden 1930-2012 og er offentliggjort i Nature. Studiet for Nordvestgrønland omfatter perioden 1980-2012. Studiet er offentliggjort i Science.

I begge studier har man sammenlignet tidlige flyfotos med tilsvarende satellitbilleder af gletsjerne. Forskerne offentliggjorde studierne i 2012, hvor afsmeltningen var størst. Alligevel forudså forskerne, at indlandsisen i de kommende otte år ville begynde at smelte mindre. Det holdt stik.

Siden 2012 er den accelererende afsmeltning standset, og i 2017 og 2018 begyndte indlandsisen igen at vokse. I år mister indlandsisen netto 166 Gt. Hermed indtager året en 28.-plads i de sidste 41 år.

Vandstanden i havene stiger ikke mere end tidligere. Havet stiger med 3,4 mm om året lineært og uden acceleration. Det fremgår af satellitmålinger fra NASA.

Påstanden om, at man i dag i Grønland ser effekterne af global opvarmning, er falsk.

Jørgen Keinicke

+ – + – + – +

Jørgen presenterar sig:

Jeg er en 82 årig folkepensionist, som i mit aktive liv i mange år var salgs- og marketingchef i 3M A/S. Jeg har siden COP 15 på amatørbasis beskæftiget mig med arktisk klima og er, når jeg selv skal sige det, ret vidende om arktisk klima.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “– Grønland smelter ikke –

  1. @Petter Wulff.
    Och vad vill du ha sagt med det? Oavsett så är det omöjligt att kunna förutsäga hur det hela “svänger” i sitt förlopp, mer än att se tillbaka på tidigare evidens av klimatet.
    Och det i sin tur säger att miljömaffian “snackar strunt i kvadrat” som det gamla talesättet lyder.
    Det är fortfarande obevisat att den antropocena aktiviteten har någon större eller annorstädes signifikant påverkan av dom olika systemens förlopp.

  2. Christian H: Det verkar ibland som även tron på cykliska förlopp kan stänga tanken för andra möjligheter. Men kombinationen av cykliska och ”linjära” förlopp är fullt möjlig.

  3. Ett stort problem för att förstå hur klimatet förändras är att människor i allmänhet tänker linjärt och har svårt för att förstå cykliska processer. Tyvärr gäller det också för politiker och journalister. Har det blivit varmare några år i rad så tror de flesta att det kommer att fortsätta så och inser inte att klimatet växlar. Vi har en lång rad av cykliska planetära klimatfenomen, t.ex. El Nino/La Ninja och Atlantic Multidecadal Mode (AMM) jämte en lång rad cykliska astronomiska fenomen som solfläckar och Milankoviccykler . Alla dessa cykler överlappar varandra och har stor spridning beträffande hur länge de varar. Därtill finns det säkert många ännu oupptäckta cykler. Därför är det mycket svårt att sia om framtidens klimat och att då tro att de mänskligt orsakade utsläppen av koldioxid skulle vara allenarådande för klimatet anser jag vara befängt. Ändå är det det just detta som IPCC med emfas för fram i sina rapporter till beslutsfattare, trots att det som presenteras ofta skiljer sig avsevärt från det som IPCC:s egna data visar. Alarmistmedia tar som vanligt bara fasta på värsta tänkbara scenario och överdriver detta ytterligare. Det som då kommer i tryck är enbart stolligheter som läses av okunniga politiker, vilka sedan vill vara pk, följa strömmen och framstå som handlingskraftiga i all sin dumdryghet.

  4. Vi har en forskare, Hans Ahlmann, som talade om glaciärsmältningen redan på 1930 talet.
    Hans forskning skedde på Svalbard. Där påvisade han hur vintertemperaturen ökade med 10 grader under en period på 10 år kring 1920.
    Något värmde, troligen vattenströmmar.

Comments are closed.