Svenskt Näringsliv: Elpris ?

Figur 1. Elva europeiska industriförbund kräver snabb aktion av EU mot “outhärdliga elpriser”

Förbunden organiserar olika branscher inom hela EU:

  • Cembureau: Cement
  • Cepi: Papper
  • Cerame-Unie: Keramik
  • EuLA: Kalk
  • Euro Alliages: Legeringsmetaller
  • Stålindustrin
  • Metallindustrin
  • EXCA: Lättklinker, Leca
  • Fertilizers europe: Gödningsämnen
  • Glass Alliance: Glas
  • ifiec europe: international federation of industrial energy consumers

Deras pressrelease 2021-12-22 har överskriften:

Industriella energikonsumenter uppmanar enträget EU:s ledare att agera snabbt mot outhärdligt höga energipriser

Den inleder så här:

Energikrisen har drabbat de flesta europeiska länder. Under de senaste månaderna har energipriserna ökat 4 till 5 gånger och nått ännu högre nivåer under de senaste dagar-na. Parallellt har priset på kol tredubblats sedan början av året.

I det sista stycket står bl.a.:

Det krävs brådskande åtgärder på EU nivå, för att berörda företag skall överleva denna kris. . .

Slutligen illustrerar den nuvarande situationen behovet av en reform av direktivet om handel med utsläppsrätter.

+ – + – + – +

Den sista meningen bekräftas av Miljöpartiets talesman för klimatet:

Figur 2. MP:s talesman i klimatfrågan twittrar av förtjusning över att priset på utsläppsrätter driver folk och företag i konkurs.

Det visar den naiva fanatism, som bygger på ledamöternas bristande kunskap och erfarenhet av ett vuxenliv med ansvar att försörja sig. Räcker det att bara prata, för att pengar skall komma in på kontot varje månad, blir verklighetskontakten ju bara “munväder”.

+ – + – + – +

Vad skriver SVENSKT NÄRINGSLIV till vår regering ? ?

De enorma elpriserna ruinerar även svenska företag, åtminstone inom elområde SE4. Jag har sökt på SN:s hemsida efter uttalanden och ageranden i frågan, men endast funnit uttalanden av företrädare för några regioner. Inget i hela organisationens namn.

Region Skåne klagar på:

långa och oförutsägbara tillståndsprocesser och ett problem som under året belysts inte minst i krisen runt Cementa.  

Och fortsätter:

Till det kan läggas att klimatfrågan fortsatt är ett hett ämne, där näringslivets roll tyvärr sällan diskuteras. Omställningen kommer att ledas av företagen, men i dag hämmas de bland annat av just regelkrångel och oro kring planerbar elförsörjning. 

Region Västernorrland har “Lågt förtroende för nuvarande energipolitik”

Sedan ansluter man sig oreserverat till den förda “klimatpolitiken”, det som är den grundläggande orsaken till problemen:

Näringslivet är redan i dag den svenska klimatpolitikens effektivaste del och gör stor skillnad. Svenska företags konkurrenskraft, vårt välstånd och klimatomställningen hänger på att vi kan utveckla och värna vårt fossilfria elsystem.

Därför är det oroande att den svenska energipolitiken i dagsläget inte klarar av att möta företagens behov av en långsiktigt stabil elförsörjning i takt med att behovet växer, vilket försenar en klimatomställning. 

Svenskt Näringsliv anser att följande åtgärder är centrala för att vända utvecklingen:

  • Halvera handläggningstider för tillståndsprocesser.
  • Säkra att existerande planerbar elproduktion kan fortsätta och skapa förutsättningar för ny planerbar elproduktion i Sverige.
  • Sätt ett mål för försörjningstrygghet och leveranssäkerhet.
  • Ändra målet för elsystemet till 100 procent fossilfritt.

Målet “100 procent fossilfritt” förutsätter ökad kärnkraft, inte avvecklad kärnkraft.

+ – + – + – +

SVENSKT NÄRINGSLIV måste genast av regeringen kräva:

Att Sverige omedelbart träder ur EU:s gemensamma elmarknad.

Sverige gick inte med i EURO-zonen, därför att flera länder skötte sin ekonomi så slarvigt att valutans värde skulle kunna upprätthållas bara om länderna norr om Alperna betalade deras räkningar. Det har sedan Angela Merkel låtit Tyskland göra bl.a. genom att skjuta stora skulder på framtiden.

Nu är situationen liknande för elmarknaden. Fast det är istället Tyskland, med Angela Merkel som den mest ansvariga, som vansköter landets elproduktion bortom allt förnuft. Där har man redan kris när det inte blåser, och ändå skall tre kärnkraftverk och tre (om jag minns rätt) kolkraftverk stängas nu den 31/12. I januari, då det kan förväntas vara kallare än i december, MINSKAR man tillgänglig “planerbar” kapacitet med ungefär 6 GW, gigawatt. Det är storleksordningen 10 % av elbehovet.

Det är fullständigt orimligt att svenska abonnenter skall straffas för detta vanvett !

SVENSKT NÄRINGSLIV måste planera hur tvångströjan “klimatpolitik” skall tas av

Näringslivets internationella konkurrenskraft, som är själva basen för välståndet, urholkas nu av den ena klimatanpassningen efter den andra. Dessa motiveras av att “utsläppen” av koldioxid skall minska.

MEN, hur mycket vi än minskar dem i Sverige, så ÖKAR Kina och Indien dem med 100 ggr så mycket. I de länderna har man sett hur dramatiskt skördarna ökat, vilket eliminerat svälten för hundratals miljoner invånare, något som till stor del kan tillskrivas den stigande halten koldioxid i atmosfären.

De länderna visar att de tror att koldioxid inte är skadlig, men istället NYTTIG.

OBSERVERA ! Den politiska klimatpanelen IPCC har inga bevis för verkan av koldioxid.

IPCC anför endast hypoteser, spekulationer och datorsimuleringar med gissade in-data. Det betyder att dagens klimatpolitik vilar på en BLUFF.

Detta behöver SVENSKT NÄRINGSLIV inte tro på, men påståendet är så allvarligt att det är helt nödvändigt att utreda vad som gäller. På spel står landets konkurrenskraft, vårt välstånd.

Näringslivets tankesmedja TIMBRO har haft ett seminarium om kärnkraft. Där har deltagarna inte vågat ifrågasätta IPCC:s hypotes och de därav motiverade satsningarna på “förnybar” el.

Ett närmast självklart tema för ett seminarium i en fritt tänkande tankesmedja borde vara:

“Vad gör koldioxid åt klimatet ?”

Det väsentliga är att “båda sidor” kommer till tals. Hälften av talare och talartid skall gå dels till “delägaren” i IPCC, SMHI, och den andra hälften skall gå till välkända kritiker av “klimatkrisen” där pedagogisk talang skall värderas. Det är viktigt att debatten inte skenar iväg till så detaljerad vetenskaplig nivå att åhörarna, vanligt folk, inte kan hänga med. Viktigt är därför att för varje talare avsätts en tid för frågor och kommentarer “från golvet”, d.v.s. från åhörarna.

Med ansvaret SVENSKT NÄRINGSLIV har för företagens konkurrens-kraft bör det vara en primär uppgift att reda ut om klimatpolitiken vilar på en BLUFF. Det kan bara ske genom att höra kritik av IPCC:s hypotes.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Svenskt Näringsliv: Elpris ?

  1. Petter W! Kan du ange exakt hur många klimatforskare det finns i världen?

  2. Petter
    Är det inte 97% av forskarna som står bakom IPCC? Har det gått upp ett ljus för 7% av forskarna? Det verkar lovande .

  3. IPCC har då inte 90 % av världens klimatforskare bakom sig. Snarare mindre än 9 %. Sedan handlar det i och för sig vad det handlar om. Kanske 99,9 % av klimatforskarna håller med om att världen har blivit varmare sedan andra halvan av 1800-talet. Medan andelen som anser att det pågår klimatkris, råder klimatnödläge och är klimatkatastrof på gång nog är mindre än 0,99 %.

  4. Petter Wulff, nu är ju inte vetenskap någon omröstning utan den bygger på hypoteser som kan testas! Om t ex Einstein hade accepterat den tidens konsensus hade han aldrig kommit vidare och utvecklat sina teorier! Så även om 99.99% av forskarna är överens betyder det inte ett skit om teorin är felaktig! Klimathysterin hålls vid liv av politiker, globalister och “forskare” som har det som levebröd

  5. Om man sansar sig något och tar in att IPCC har mer än 90% av världens klimatforskare bakom sig, så framstår bluffanklagelsen som absurd.

  6. Gång på gång lyser miljöpartisters människohat igenom. De vill förstöra så mycket som möjligt för så många människor som möjligt. Miljövänner är de verkligen inte heller, för då skulle de inte propagera för mer vindkraft.

  7. Svenskt Näringslivs representanter, liknar i utsagor Svensk Regerings represen-tanter, tidigare och nuvarande, vanligen benämnda Politiskt Korrekta, PK. PK=Politiskt Korrekta=Praktiskt Klantiga= PosörKarriärister, urvalskriterium för befordran till minsterposter och generaldirektörsbefattningar.
    Tyvärr är loppet kört för en tid framåt. Alla partier i Riksdagen bekänner sig, med få personliga representanters undantag, till Klimathotets/Klimatförändringens Agenda 2030 med koldioxidskatter och energiförstöringsåtgärder i fokus. Tyvärr vågar numera inte ens Svenskt Näringsliv stå upp för Pragmatiska Konkurrensåtgärder i syfte att värna kostnadseffektivitet och utvecklat näringslivsformat.
    Curt Nicolin måtte vända sig i sin grav inför dumheterna som spelas upp inför öppen ridå.

  8. Sverige är i dag mitt i en verkligt och för samtliga medborgare kännbar Energikris på grund av att vi har haft sådana drömmare vid styret som Bovlund och Tokwatt … medan den så omtalade Klimatkrisen möjligen representeras av fallande temperaturer.
    Lika lite som jag förlitar mig på dogmatiska predikanter känner jag mig politiskt bunden till något av partierna i Sveriges riksdag – min röst går till det parti som värnar Sveriges välstånd och de två tydligaste stegen något parti i dagsläget kan ta är att säkra Sveriges energiförsörjning till en rimlig kostnad för konsumenterna och att ta ett tydligt avstånd från MP och klimathotsalarmismen.
    Sedan må det bli höger eller vänster …

  9. Svenskt Näringsliv (SN), flera andra organisationer och företag, exempelvis ICA med deras löjliga plastminskning (exvis borttagandet av bärhandtagen på toa-och hushållsrullar) och deras företrädare tycks vara mer angelägna att bli accepterade av PK-isterna på Södermalm än av att betjäna sina medlemmar och kunder.
    Man frågar sig varför SN och andra PK-ister vill destabilisera Sverige eftersom konsekvenserna av klimathysterin innebär att Sverige blir mer sårbart och välståndsmässigt försvagat samt därmed än mer beroende av Putins Ryssland som sitter med alla trumf på hand vad gäller nödvändiga energikällor? Konsekvenserna av energipolitiken blir att vi kommer att hamna på väderkvarnarnas tid resursmässigt. Den exempellösa utbyggnaden av väderkraften signalerar vad som blir slutresultatet.

  10. Svenskt Näringsliv har valt att anamma klimatbluffen och andra kulturpolitiska projekt såsom genuslarvet eller destruktiva krafter mot Sverige osv. De får skylla sig själva och de företag som är medlemmar får skylla sig själva.

    Så här är det alltid. Kan man inte mota dårskap direkt, då får man leva med den senare. Eftersom Svensk Näringsliv är en sådan mesorganisation måste vi ställa oss frågan om det inte är medvetet att helt enkelt förstöra Sveriges näringsliv. Deras lilla protest nu är bara ett spel för galleriet.

Comments are closed.