Professor Fahlén dömer ut vindkraften som problem

Vestas vindkraftpark i Lemnhult, sydväst om Vetlanda

2022-01-08 Professor Per Fahlén:

Stoppa vindkraftsutbyggnaden – fler snurror ger högre elpriser

Raseringen av det svenska elsystemet är obegriplig!

Med slagordet ”100 procent förnybart” avvecklas kärnkraften och istället ska det byggas ofantliga mängder vindkraft. Inte ens de som förespråkar ”förnybart” verkar veta vad det är, vilka konsekvenser det får eller ha någon plan för hur det ska leda till en fungerande elförsörjning. Politiker kan påstå vad som helst men Konsumentverket tillåter inte mark-nadsföring med odefinierade, förskönande begrepp som ”förnybart”, ”hållbart” med mera;

de är bara ägnade att vilseleda konsumenten.

Politiker, ledarskribenter med flera upprepar ”att vi måste ställa om”. Men varför måste vi ställa om till något som är oerhört mycket sämre än det vi haft!

I jämförelse med kärnkraft innebär satsningen på vindkraft flerfaldigt ökade kol-dioxidutsläpp (klimatsmart?), tiopotenser av ökad användning av icke-förnybara resurser (förnybart?), tiofaldigt försämrad hållbarhet (hållbart?), ett komplicerat och dysfunktionellt elsystem, kraftigt höjda elkostnader, ödelagd livsmiljö för människor, fåglar och djur samt utarmad demokrati och rättssäkerhet.

Vi går från ett system som var gjort för att matcha samhällets behov av el till en situation där hela samhället, inklusive annan elproduktion, ska anpassas till att gynna en enda typ av produktion.

Vindkraft är inte en lösning, den är ett problem!

Svensk kärnkraft byggdes ut till mer än 60 TWh/år på 10 år (effekttäckning över 90 procent). Industriell vindkraft har byggts i 30 år och når bara 20 TWh/år (effekttäckning nära 0). Det tar 20-30 år att bygga den nätkapacitet som vindkraften kräver. Korea har byggt 24 reaktorer på en mediantid av 4,5 år. De svenska reaktorerna har varit oerhört lönsamma för samhället. Men politikerna stänger fungerande, nyrenoverade reaktorer av ideologiska skäl.

Kapitalförstöringen är enorm, hittills mellan 500 – 1.000 miljarder. Nybyggd koreansk kärnkraft har en ”overnight cost” per kWh som är 5 – 10 gånger lägre än vindkraft och vindkraftens kostnader bara ökar. En studie visar att vindkraft med ett marknadsvärde av 0,16 kr/kWh har kostat 1,15 respektive 1,92 kr/kWh att producera (land- och havsbaserad vind-kraft). 

Vattenfall har tjänat stort på kärnkraft och förlorat stort på vindkraft. Kommuner har förlorat miljarder på egen vindkraft (Umeå, Karlstad, Gävle, Eskilstuna, Skellefteå, Dorotea…) och de försöker att så fort som möjligt bli av med sina innehav. Havsnäs i Jämtland, som när det byggdes var Europas största landbaserade vind-industriområde, har gått med förlust alla år utom ett (2020 var det -160 miljoner). Ju mer vindkraft som byggs desto sämre blir dess ekonomi och desto högre blir elkostnaderna.

Per Fahlén

Professor emeritus (energi & miljö, Chalmers)

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

19 thoughts on “Professor Fahlén dömer ut vindkraften som problem

  1. @Petter Wulff.
    “Om det brinner så ringer man efter brandman”, inte en pyroman.
    Samma sak med Vattenfall en expert inom dess verksamhet ska styra det, inte en dilettant. Eller om din bil rasar anlitar du en kunnig mekaniker eller en politiker som inte kan skilja en skruv ifrån en mutter?
    Eller om pannan i ditt hus pajar, ringer du en vvs tekniker, eller ringer du mödravårdscentralen? Osv, osv..

  2. Ett tyckande förstärkt av en tjusig titel är ändå ett tyckande. Fahlén är en fd professor i VVSteknik vars främsta bidrag till vetenskapen är hur man ska dimensionera uppvärmningen i varuhus och gallerior. Kolla gärna meriterna från Chalmers! Tidigare har han också fört fram medlemsskap i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin. Oklart varför den meriten fallit bort.

  3. Peter: Så professorsvärderingen handlar inte om akademiska meriter eller argumenteringens tyngd – utan mest om att slutsatsen ska passa den mening man redan har?
    Håller inte med.

  4. Vad som är tragiskt med Sverige är att landets välfärd byggdes av ingenjörer baserat på ingenjörsvetenskap. En brytpunkt kom 1970 då Sverige omstrukturerade utbildningen, och sedan har icke-vetenskap tagit över. Då var jag i slutfasen på min utbildning, och lämnade Sverige. Det har jag aldrig ångrat. Fram till och med 1958, Åke Rusck, var alla ledare civilingenjörer på Vattenfall. Alla teknikföretag leddes av civilingenjörer, styrelserna bestod av civilingenjörer, Erik Grafström, chef 1958–1970, var den förste som inte var ingenjör, utan byråkrat, han kom från den socialdemokratiska regeringens kommunikationsdepartement, där han varit statssekreterare, Pol. mag. och fil. kand. med ekonomisk-samhällsvetenskaplig inriktning. Jag praktiserade på vattenfall under hans tid och träffade honom flera gånger, han betraktades med förakt för att inte säga nedsättande avsky. Senare befordrades han till regeringens ”Energiexpert”, Där förlorade ingenjörsvetenskapen greppet i Vattenfall och Sverige. Nuvarande chef Anna Borg är ekonom, fossilfritt aktivist och sägs vara vindkraft entusiast.

    Förr var det ett krav i lag att en chef som hade ansvaret på ett el-företag måste ha civilingenjörs kompetens med minst 10 år erfarenhet. Idag tycks avdankade politiker och byråkrater och proffstyckare vara att föredra. Idag förbjuder man teknologisk utveckling av ideologiska skäl, eller på order av USA. Exempel Huawei och WeChat. Idag är Kina där Sverige var före 1970, ingenjörer, 50% kvinnor, är toppyrket, nästan alla beslutsfattare är ingenjörer, även på regeringsnivå, och utvecklingen är hissnade. Det känns ibland som man inte vågar blinka för då missar man något.

  5. #Håkan Johansson, Det är inte alltid den mest effektiva energiproduktionen som gäller i Kina, utan den bäst anpassade till förhållandena. I tätbefolkade öst använder man mycket kärnkraft för det använder litet ”footprint” och det finns gott om vatten för kylning. Idag har man omkring 50 kärnkraftverk, en fördubbling på 10 år, och projekterar 150 till. I Gobi öknen bygger man solkraft, för det finns enorma obebodda ytor och ständig sol. I Xinjiang finns långa bergskedjor med öken mellan dem, dom fungerar som vindtunnlar och det blåser alltid. I andra delar av Xinjiang finns bergsområden där det finns gott om tillfällen för vattenkraft. Ett kärnkraftverk tar 7 år att bygga, ett kol- eller gaskraftverk kan man snickrar ihop på månader. Sedan bygger man 25 kvadratkilometer stora växthus där koldioxid används istället för konstgödsel, och ingen besprutning behövs. På sikt kommer man att reducera fossilkraft till ett minimum. Skiftet tar tid, och ett fossilkraftverk har omkring 30 års livslängd, så det man bygger nu är en slags ”bridge” generering tills torium och fusions energi blir användbar.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_in_China Map ”Nuclear power plants”

  6. Håller med, byt ut Vattenfalls styrelse. Rensa upp efter MP alla försåtliga förslag som s-regeringen köpt för att behålla makten.

  7. # Håkan Johansson

    Hur kunde det gå så illa för en sådan kulturellt etablerad utbildnings-institution kan man undra? Hur kan anrika traditioner så snabbt erodera?

    Svaret måste kunna sökas hos förändringar i ledningen och deras kopplingar till något annat än kunskap, lärande och vetande!

    Hypoteser? Namn på personer?

    I tider av totalitär utveckling siktar nya makthavare alltid in sig först på media och intelligentian. Därefter juristerna.

  8. # Peter

    Tack för uppgiften. Missade underskriften. Annars klagar ju MSM på att det är bara gamla gubbar som går på tvärs med vetenskapen och stödjer eller får stöd av fossilbolagen och allt annat trams. Det finns säkert avvikare också på Chalmers men de håller säkert tyst för utkomstens skull.

  9. Elpriskrisen – Plötsligt 266 procent dyrare el
    Citat från Marcus Hernhags finansblogg:
    ” Elpriskrisen i Sverige är ett faktum. Politikernas usla energipolitik har i kombination med vädret den här vintern gett rekordhöga elpriser. Jag har varit förskonad från det då jag sedan länge är andelsägare i en vindkraftförening eller om man så vill ett vindkraftkooperativ.

    Lite förenklat innebär där att jag köper elen därifrån istället för via den vanliga elmarknaden och de vanliga elbolagen. Ok, all el blandas i elnätet, men rent ekonomiskt har elpriset från min vindkraftel varit låg.

    Nu har Solivind El Ekonomisk Förening (f.d. O2 Vindel) meddelat oss andelsägare att de måste höja priserna med 266 procent (= ett 3,66 faldigande av elpriset).
    …….
    Möjligen om det går att sälja andelarna framöver så gör jag det. Jag får fundera på om det är värt att binda kapitalet i en förening som inte kan ge lågt elpris när det väl behövs. Så länge elpriset var lågt var det ingen vidare investering
    ……
    Jag undrar om inte elpriskrisen och sådana här prishöjningar från kooperativt ägda vindkraftverk kommer att minska efterfrågan på investeringar framöver. Dels är kapacitetsutnyttjandet i genomsnitt så lågt som ca 10-15 procent, då det sällan blåser lagom hårt. Dels kommer många sådana här föreningar att inte få så många nya medlemmar eller i vart fall inte bygga nya vindkraftverk efter den 20-åriga tiden som vindkraftparken står och fungerar.”

  10. Thorleif,
    Herr Fahlen är emritus, dvs. pensionerad.
    De anställda chalmeristerna är som de övriga ‘forskarna’, såsom professor Lennart Söder, KTH, totalt indoktrinerade och marinerade i slumpel från vindkaft.

  11. Mitt tidigare inlägg, 25000 MW kolkraft startades i Kina 2020, det kanske framgick att det var Kina, i hela Asien startas kolkraftverk. Så det startades mycket mer än 25000 MW.

  12. Det är något mycket konstigt med tyska energipolitik! Alla beslut man tar leder till större beroende av utländska leverantörer av energi som Frankrike, Ryssland, USA med flera! Har Tyskland bara självdestruktiva politiker i sina led eller är det de gröna som är helt korkade precis som i Sverige som ställer till det? Skulle man vara det minsta konspiratoriskt lagd så skulle man med vägledning av bevisen kunna tro att dessa länder i en ohelig allians försöker förstöra Tyskland som industriland med korrupta femtekolonnare bland de tyska politikerna.

  13. Thorleif; Jag skickade ett email till Chalmers rektor och meddelade att jag näst intill skäms att vara utbildad på Chalmers. Jag påpekade att det som de skämtsamma figurerna Hultman och Wovles sysslar med på Chalmers har inget med naturvetenskap och teknik att göra. Att jag som skattebetalare inte vill vara med att finansiera skämtsam verksamhet. Lars Bern var på teknisk kemi samtidigt. Det finns chamerister som använder huvudet. Tillståndet i Sverige är ett lågvattenmärke. Fahlen får ett stort beröm. Professor Jan Blomgren i reaktorfysik har skrivit en bok, Allt du behöver veta om Sveriges elenergi försörjning, den är skriven på ett sådant sätt att gemene man kan enkelt ta till sig innehållet. Jan beskriver vansinnigheterna som har förstört världens stabilaste elnät 1985-90. Det kommer att bli mycket kostsamt för det svenska folket.

  14. Fahlen har rätt till 100 %. Själv är jag kemi civilingenjör Chalmers 1974, har arbetat med energi och miljö hela mitt yrkesverksamma liv, mest i Asien. Sveriges dåraktiga energipolitik hotar vårt välstånd. I Asien är det mest effektiv energiproduktion som gäller, det effektivaste sättet att producera el är kolbaserade kraftverk. 2020 startades 25000 MW kolbaserad elkraft, ca 220 TWh, Sveriges totala elproduktion 2020 var 159 Twh! Kina och Korea satsar på utbyggnad av kärnkraft som komplement.
    Vad sysslar Vattenfall med, företaget har gjort förluster på upp till 100 miljarder, Nuon, försäljning kolkraftverk till tjeckerna, investering i kärnkraft i Tyskland, som Merkel har stoppat, Carbon Capture i Tyskland och nu tokaffärer med vindkraft i Sverige, havsbaserade vindkraftverk i Tyskland, England. Man fortsätter med dårskaperna med Carbon Capture tillsammans med Aker, Vattenfall har ju redan skänkt bort sina kolkraftverk till tjeckerna. Politiska dårskaper styr Vattenfall.

    Vattenfall måste riktas upp som företag och tillsammans med svenska kraftnät endast ha en uppgift, att förse svenska folket och dess industri med el till rimliga priser. Tillsammans med SSAB planerar Vattenfall att skicka 15 TWh el till ett projekt dom kallar Hybrit, tillverka stål med vätgas, det efordras enormt med energi att sönderdela vatten till vätgas! Att söla bort pengar det är Vattenfalls styråra, att man inte begriper dårskaperna att flytta näst intill 10 % av Sveriges elproduktion till detta Hybris projekt! Detta rätta namnet för detta projekt är Hybris och inte Hybrit.

  15. Det finns ändå experter på just Chalmers som vågar uttrycka sig mot “konsensus”. Lovande! En institution som hittills agerar som aktivister istället för följa statuterna.

  16. Idag producerar vindkraften 9840 MW men ändå kostar elen 69 öre per kWh i söder och 20 öre i norr. Det blåser även i Danmark men tyskarna driver upp elpriset trots sin satsning på sol och vind.

  17. Men ändå är Svensk energipolitik en “lightversion” av den Tyska!
    De har lyckats med att få världens dyraste el och samtidigt ökat CO2 utsläppen.
    Därtill satt sig i Putins knä med två gasrör som han kan styra deras energitillförsel med.

    Vi får vår del via elprisområde 4.
    Tack för den kopplingen!

Comments are closed.