Strömavbrott i Berlin d. 9/1

Vattenfall

Vattenfalls gaseldade kraftvärmeverk Klingenberg fick driftstopp söndagen den 9/1

C:a 180.000 berlinare blev utan värme och många blev även utan ström. Jag har inte sett någon uppgift om orsaken till stoppet. Detta varade i 30 timmar i delar av nätet.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Strömavbrott i Berlin d. 9/1

  1. ”Men det skulle kanske kunna bero på överbelastning när en transformatorstation är utslagen av brand” Transformatorstationerna har reglersystem som inte fungerar helt olika en vanlig proppsäkring eller brytare i en lägenhet. Det kan vara mängder av orsaker systemet löser ut, ett blixtnedslag, överbelastning, spänningstoppar eller belastningstoppar eller självsvängningar i distributionssystemet. Speciellt vindkraft orsakar ofta självsvängning, som sägs ha ökat från fyra per år till omkring 250. Det kan jämföras med att ni står och duschar och någon spjuver stänger av varmvattnet. Eran reaktion då blir att stänga av vattnet. Liknande inträffar då vindkraften plötslig slutar producera för det slutar att blåsa. Då måste den förlorade energin ersättas snabbt av energi från någon annan källa, och ibland kan det inte gå snabbt nog eller reglersystemet överreagerar.

  2. Stoppet i söndags den 9/1 kl 14:04 orsakades av att en transformatorstation gick sönder eller kopplades ur varvid 20 000 hushåll blev utan el, vilket också drabbade Vattenfalls kraftvärmeproduktion. Elavbrottet varade i 70 min vilket gjorde att kraftverket gick ned i nöddrift och kopplades ner. När elen kopplades in igen tog det lång tid att starta upp verket till full effekt igen. 50 000 hushåll drabbades av värmebortfall i ca 20 tim. Varför transformatorstationen slogs ifrån framgår inte.

    En annan transformatorstation i Berlin råkade i brand i fredags för en vecka sedan. Om avbrottet under söndagen hade något samband är oklart. Men det skulle kanske kunna bero på överbelastning när en transformatorstation är utslagen av brand.

    Källa: rbb24

Comments are closed.