FAZ: Därför läser man noga väder-rapporten i Norge

Wiki

Kraftverket Vemork vid Rjukan byggt 1911, nedlagt 1971, Norsk industriarbeidermuseum 1986.

Fallhöjd 300 m, effekt 108 MW, känt för tillverkningen av tungt vatten under kriget. I Norge kommer 96 procent av all el från vattenkraft. I norska fjäll finns runt hälften av Europas samlade vattenkraftmagasin.

En intressant insändare:

2022-01-31, FAZ, Frankfurter Allgemeine Zeitung:

Warum Norweger den Wetterbericht lesen

(Därför läser man väder-rapporten i Norge)

Angående rapporterna om tysk energipolitik: Då Tyskland nu har lagt ner kärnkraften och vindkraften inte producerar inte tillräckligt med el, köper man sedan en tid el från Norge. För mycket pengar drog man en kabel på botten av Nordsjön, som togs i drift i våras. De allvarliga konsekvenser detta fått för många norrmän vet knappast någon i Tyskland.

I decennier var elen mycket billig i Norge. Nästan alla hushåll hos oss är därför helt bero-ende av el, även för värme och varmvatten. Vår el är 100 procent “grön” eftersom den kommer från vattenkraft. Vi har också tillräckligt av den. I genomsnitt har privata hushåll betalat runt 35 öre per kilowattimme, motsvarande mindre än 4 cent. Nu har vi priser på upp till 800 öre per kilowattimme, nästan 80 cent. Det är bara ungefär en tiondel av den el som produceras i Norge som exporteras. Eftersom strömmen handlas på en börs, har även det inhemska priset stigit extremt.

På sätt och vis kom denna ökning över en natt. För i motsats till Tyskland har de flesta hushåll i Norge avtal med rörliga elpriser. Man betalar olika priser timme för timme. Det sätter nu många av mina landsmän i svårigheter. Medelklassen känner hotad. Företag lägger ner, arbetar kort tid eller gör förluster. Arga norrmän har bildat Europas största Facebook-grupp. Förra veckan var det demonstrationer i elva olika städer, trots smittan av Omikron. Facebookgruppen har åtminstone lyckats få regeringen att stå för en del av merkostnaderna för el. För många är elräkningen fortfarande flera gånger så hög som den var förr. I städerna klagar astmatiker på de många föroreningarna i luften. Alla som nu kan eldar nämligen med ved istället för el. Tidningarna här rapporterar nu dagligen om väder-prognosen för Tyskland, eftersom det är den som driver våra elpriser till vansinniga nivåer, om det inte blåser tillräckligt där.

Den norska regeringen gömmer sig från denna situation, liksom oppositionen – trots allt är detta resultatet av årtionden av politiska misstag. Våra politiker förstod inte betydelsen av die Energiewende i Tyskland. Uppskattningsvis 90 procent av norrmännen är emot elexport; vi vill inte att Tysklands energipolitik skall skada oss. Men 90 procent av politikerna är för den. Det finns en enkel förklaring till detta: Vattenkraftverken ägs av den offentliga sektorn, de tillhör kommunerna eller staten. Båda noterar miljardvinster. Det handlar alltså inte om vanliga affärsmodeller, utan om politiska beslut. De kan ändras imorgon om man bara vill.

Stein Johan Fongen

Tjodalyng, Norge

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “FAZ: Därför läser man noga väder-rapporten i Norge

  1. Brutus
    Det är tagelskjorta som ska på vilket många elkonsumenter redan har erfarenhet av.

  2. Göran Å : Det är regeringen som tillsatt evertebrater i Vattenfalls styre. Mp har skrutit om att det ledde till nedläggning av KKV. Det är Maud O, som är ansvarig för EON-fallisemanget och Vattenfalls övriga äventyr på kontinenten liksom sammanslagningen av Danmarks och Sveriges postväsenden. En synnerligen dyr kvinna. Det finns många i ledande ställning, som ej haft svenska folkets bästa för ögonen. Det går nog tyvärr ej att komma åt dessa. Tyvärr finns inget politiskt alternativ, som inte sjunger med i CO2-hot singers. Skall bli intressant att se om högern inför valet lyckas visa att Sveriges betydelse för klimatet är en nullitet och att vi inte behöver ha på oss ledartröjan. Tröjan kliar och tenderar att övergå i vadmal.

  3. Jag vet inte om Petter Wulf instämmer med agronom Rockström som i media hyllar bensinpriserna. “Det är t.o.m. så att man skall betala bejaka den här situationen.”

  4. Den uppmärksamme har säkert noterat att en oberoende analys kommit fram till att, om Ringhals-reaktorerna 1 & 2 ej tagits ur bruk (i förtid utan konsekvensanalys), skulle elpriserna i södra Sverige, läs område 3 & 4, varit mellan 35-45 % läģre.
    Detta föranleder följande funderingar:
    • Eftersom dessa två reaktorer, tillhöriga Vattenfall/Staten som proxy för medborgarna, medfört dels avsevärd momentan värdenedskrivning och kapitalförlust, dels gett onödigt högt elpris för medborgarna, bör de sistnämnda hållas skadelösa. Således bör Vattenfall/Staten ersätta Sveriges alla elkonsumenter med adekvat ersättning, dvs. i södra Sverige säg 40% nedsättning av det rörliga elpriset fortsättningsvis från det att de bägge besluten verkställts.
    • Vattenfalls styrelse som beslutsfattare har att iaktta ‘aktieägarnas’ bästa intresse, även mätt i ekonomiska termer. Aktieägarna är Sveriges medborgare via Staten som proxy. Det är alldeles uppenbart att nämnda styrelse inte företrätt ägarna/medborgarna på bästa sätt. Dess (styrelsens) ledamöter är enligt aktiebolagslagen solidariskt ansvariga för fattade beslut. Lagparagrafer som kan tillämpas på det uppenbara vanstyret är ‘Förskingring’ och ‘Trolöshet mot huvudman’.
    Finns det någon ‘Medborgarrättsadvokat’ med råg i ryggen som skulle kunna företräda de svenska medborgarna i dessa ärenden?

  5. Det är utmärkande för aningslösa politiker likt denna som här protesterar mot EUs förslag till taxenomi där gas och kärnkraft ingår.

    https://www.dn.se/varlden/eu-parlamentariker-eu-har-vikt-sig-for-gaslobbyn/

    Syftet med att godkänna (ivf tillf) gas och kk är att en omställning inte är möjligt utan dessa vilket denne politiker inte tycks fatta. Förslaget har ursprungligt baserats på att gas och kk temporärt ska tillåtas i taxenomin. Hur det slutliga förslaget ser ut vet jag dock ej.

    Men utan gas går Tyskland under. Meningen är att taxenomin (som borde skrotas i sig enl min mening) bl.a ska styra investeringarna i samhället. Frankrike är beroende av kk och gas medan Tyskland av gas.

    Har inte sett om vattenkraften ingår i taxenomin. EU ville ju göra den ohållbar. Galningar! Dvs att vi ska återställa alla våra älvar mot vindkraft (som sedan sannolikt får kk på sikt).

    Ett EU där moralen vilar på kk-förbud i TY och ev Vattenkraft-förbud i Norden. Vilken stollig EU-politik!

  6. Instämmer fullkomligt med dig Sture.
    Tyvärr har vi politiker som vägrar att erkänna den felaktiga politik de bedrivit och de skador detta åstadkommit.

  7. Problemet kan delas upp i en teknisk del och en politisk.

    Den senare utgörs av EU:s princip om en “gemensam marknad” även för el. Således skall “vem-som-helst” i EU kunna köpa eller sälja el i Sverige.

    Den tekniska delen utgörs av den tyska stollepolitiken att stänga “planerbar” el och istället satsa på sol och vind. Det skulle inte ha spelat någon roll för oss om vi skött vår egen marknad.

    Lika självklart som det var att inte acceptera den gemensamma valutan EURO, eftersom flera stater driver oansvarig ekonomisk politik, måste det vara att Sverige inte deltar i en gemensam marknad, där vissa stater driver en ytterligt oansvarig energipolitik.

    Det är den svenska regeringen som måste bryta avtalet med EU. Men det förutsätter ju att regeringen inte har ministrar som jublar över de orimliga elpriserna. . .

  8. Ihopkopplingen med kontinenten missgynnar elkonsumenterna i Sverige och Norge, Vattenfalls styråra borde varit en; Se till att svenska folket får el till ett rimligt pris. I stället för att jobba för ett fungerande elsystem i Sverige har Vattenfall gjort stolliga investeringar i Europa, som har kostat i storleksordningen 100 miljarder i förluster. Till trots att man har brännt upp 100 miljarde fortsätter stolligheterna med havsbaserade vindkraftsparker, Tyskland och England. I Tyskland har man brännt upp ca 2.7 miljarder på ett misslyckat CCS projekt, koldioxidinfångning! Sverige och Norge har kopplats upp till vansinnesprojektet Energwende i Tyskland, där man tror sig kunna driva elsystemet med ej planerbar elkraftsproduktion. Samma recept tillämpas i Sverige, planerbar kraft ersätts med ej planerbar. Så de höga elpriserna i Sverige skall inte skyllas på Energiwende i Tyskland, priset drivs uppåt med dåraktiga politiska beslut i Sverige tillsammans med dårskaperna i Tyskland. Kablarna i Östersjön kopplar ihop den “gröna” idiotin.

  9. Nu vågar ju knappast politikerna säga sanningen, att det är galen tysk energipolitik som vi får vara med och finansiera! Och så skyller man på gaspriserna från politiskt håll när det i själva verket är skattepengar man vill åt!

  10. Om jag förstått det rätt så ger Norska staten i princip fast pris under några vintermånader för att minska elkostnaden för alla hushåll. Sveriges regering kunde givetvis inte kopiera lillebror Norges modell utan uppfann en socialdemokratisk modell som t.o.m. kan ge bidrag på mer än hela elkostnaden.

  11. Bra med kunskap om konsekvenserna med Energivände.
    Vi som har varit bortskämda med billig el tvingas nu betala mångdubbelt högre för den.
    Det är en paradox eftersom vi är självförsörjande på el utan koldioxidutsläpp, ändå är det gaspriset och avgifterna för koldioxid som ställer till det.
    Men det hade inte skett utan att politiker ställt upp med elöverföring och krav på att dessa ledningar skall användas.
    Normännen får i alla fall återbetalning av Staten.
    Gasen kostar nu kring 80 öre per kWh, så de som kan eldar nog med gas, dvs de som har dyr el och gas att välja på!(Kontinentens val inte vårt)

Comments are closed.