Vindkraft till havs främjas med DOLDA subventioner

Vattenfall

Vattenfall har tillstånd att bygga  128 verk på grundet Kriegers flak 3 mil söder om Trelleborg

Men lönsamheten skulle bli tveksam, om anläggningen skulle belastas med investe-ringarna i de kablar till land, som behövs för att elen skall kunna användas, d.v.s. säljas. Det hindret avser regeringen att avhjälpa. Svenska Kraftnät skriver:

”Regeringen har nu infört en lösning som innebär att kostnaden för anslutningsledningar till havs flyttas från vindkraftsproducenten till att belasta elkunderna som kollektiv”.

Detta beskrivs så väl av Rebecca Weidmo Uvell att jag länkar till hennes bloggpost.

(Klicka bara på den röda texten.)

Jag tycker att det är mycket, mycket allvarligt att moralen inom politiken sjunkit så lågt att man medvetet vill lura väljarna i stor skala. Det är ohederligt ! Jag anser att demokratins grund utgörs av ANSTÄNDIGHET som givetvis förutsätter hederlighet. Men i “KLIMATETS” namn rättfärdigar det ädla ändamålet långt gående ohederlighet. För att befordra rena stollerier, eftersom klimatet inte är något problem som politiken kan göra något åt.

Uvell avslutar så här:

Frågan är nu – kommer riksdagens övriga partier att acceptera att regeringen nu bestämt att du och jag ska betala ännu högre elpriser genom att regeringen via staten subventionerar stora vindkraftsbolag som vill bygga vindkraftverk till havs och förstöra havsmiljön?

Ring eller mejla den riksdagsledamot du röstat på och protestera.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Vindkraft till havs främjas med DOLDA subventioner

  1. Vindkraften är en garanterad förlustaffär, i alla fall när det finns många vindkraftverk. Blåser det lite eller ingenting, uteblir intäkterna för att verken inte levererar. Blåser det mycket, kommer massor av vindkraftverk att producera samtidigt, utbudet blir större än efterfrågan och priserna måste sänkas för att locka fler kunder. Vilket innebär att intäkterna blir små och mindre än kostnaderna.

  2. Vet vi om något parti tagit avstånd från stolligheterna så att vi vet vad våra röster i kommande val går till?

  3. Håkan
    Elnätet från en vindkraftpark med 120 möllor á 5 MW måste dimensioneras för att överföra 120*5 = 600 MW trots att effekten halva tiden är mindre än 180 MW. I nya vindkraftverk har man valt en mindre och billigare generator som levererar full effekt vid vindhastigheten 8 m/s i stället för 9 m/s. Men elnätet måste dimensioneras för den teoretiska maximala effekten. Slöseriet bekymrar inte vindkraftparkägaren eftersom någon annan dvs du och jag betalar elnätet.

  4. Man har utrett nätkostnaden för vindkraft i 6 länder. Enligt Jan Blomgren (boken Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning) är kostnaden 5 ggr högre än i fallet större kraftverk som en kärnkraftsreaktor. Dessutom tillkommer kostnaden för back-up kraften. Vad som pågåt med vindkraftsutbyggnaden är ett enormt bedrägeri. Havsbaserad vind har ännu större kostnader.

  5. När ska vi få en fördjupad bild av vk-industrin? Hur ser t.ex export-statistiken ut och inte minst ev intern-leveranser mellan storbolagen? Det gäller all el och inte bara vk. SVK redovisar bara netto-siffror men brutto-import/export är nog intressantare. Vilken myndighet har detaljer kring inte minst de utländska bolagens operationer?

  6. Byggs vindkraftsparkerna för svenskarna eller för export?

    “Likt de brittiska kolonisatörerna tvingar investerarna Sverige att exportera el till Europa, helt enkelt därför att de som smäller upp vindkraftverk i Sverige aldrig haft en tanke på att delta i Sveriges energiförsörjning. De måste istället uppfylla villkoren i sina PPA-er. Det vill säga exportera, oavsett den interna situationen i Sverige. De utländska investerarna är i stor utsträckning europeiska och amerikanska riskkapitalbolag och schweiziska banker.”
    https://www.energinyheter.se/index.php/20211117/25258/den-elektriska-kolonilotten

Comments are closed.