Macron: Frankrike skall bli första helt fossilfria landet

WNN

Macron talar den 10/2 i General Electrics verkstäder i Belfort

Belfort ligger nära gränsen till Tyskland och Schweiz. Dess industrier har tydligen haft det kärvt eftersom Macron talar om att orten skall “återfödas” med de nya satsningar han presenterar.

Verkstäderna är egentligen Alstoms, men det företaget har misslyckats bl.a. med Sydväst-länken i Sverige, så att verksamheten med att generera el har sålts till amerikanska GE. Nu randas nya tider med kärnkraft, vätgas, gasturbiner och snabbtåget TGV.

Han vill signera ett kontrakt för 130 lok till Ukraina i mars, ett kontrakt som gäller Alstom-fabrikerna i Belfort, värt 880 miljoner euro, ~ SEK 9 miljarder. Men talet handlade mest om energi, fossilfri energi:

Renässans för fransk kärnkraft

Emmanuel Macron åkte till Belfort för att officiellt tillkännage EDF:s övertagande av General Electrics kärnkraftsgren. Avtalet omfattar tillverkning av Arabelle-turbiner och Gigatop-generatorer i Belfort.

EDF = Électricité de France  ägs huvudsakligen av staten och driver kraftverk i flera länder.

Han vill bygga 6 nya EPR-kärnreaktorer till 2050 och planerar studier för ytterligare 8. Det är tredje generationens reaktor, European Pressurized Reactor, huvudsakligen utvecklad av EDF. Den första EPR2 skall tas i bruk omkring 2035. Han vill “förlänga livet på alla reaktorer där det är möjligt” bortom 50 år.

SMR: Macron har lanserat en upphandling av projekt värda en miljard euro för SMR, Små Modulära Reaktorer, och innovativa reaktorer, med en första prototyp 2030.

Vätgas

Ett statligt bidrag på 114 miljoner euro går till McPhy gigafabrik för vätgas i grannskapet till Belfort. Och 246 miljoner euro för Faurecias fabrik för vätgastankar i Allenjoie i Doubs, det närmaste departementet.

“Förnybar” energi

Macron vill “fördubbla produktionen av förnybar energi till 2030”. För att göra det satsar han först på solenergi, och vill öka produktionen av solel med en faktor tio till 2050.

50 havsbaserade vindkraftsparker vill han också utveckla till 2050. Den första kommer att tas i drift i år utanför Saint-Nazaire.

Kapaciteten för landbaserad vindkraft skall fördubblas. Totalt kommer en miljard euro att investeras för innovation inom förnybar energi.

“Målet är koldioxidneutralitet till 2050”

Emmanuel Macron vill göra Frankrike till det första landet i världen att ta sig ur beroendet av fossila bränslen.

“Frankrike väljer framsteg”

“Frankrike väljer framsteg, klimat, industri och köpkraft”, avslutar Emmanuel Macron, “det beslutsamma valet för dess oberoende och dess frihet”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Macron: Frankrike skall bli första helt fossilfria landet

  1. Göran Å

    Jo och vi inväntar nästa kris där de har nya överraskningar för oss!

    Jag skäms verkligen över journalist-kåren och särskilt de med lite ålder och erfarenhet. Klimat-alarmism eller C19, bara två verktyg i lådan även om dessa inte har ett direkt släktskap på nationell nivå. Det största problemet är dålig journalistik. Det är dessa som ska belysa korruption och kooptering osv. Och ifrågasätta “experterna”.

    https://nyadagbladet.se/debatt/journalistikens-kollaps-ar-ett-hot-mot-friheten/

  2. “Fossilfritt” måste i praktiken förstås som nedlagt. Inget samhälle klarar sig utan kol och kolbaserade bränslen.

    Dock är fossil bara hårda rester av döda djur och växter, som lämnar synliga avtryck. Det hårda är mest kalk och annat som inte duger som bränslen. Rester av mjuka delar blir bara sediment. Det är dessa som under hög värme och högt tryck blir utvinningsbara kolväten.

    Men även av ursprungligt kol i Jordens inre bildas kolväten under hög värme och högt tryck. Hur mycket och hur snabbt är ovisst, men det börjar nu utvinnas på större djup än där vanliga sediment finns.

    Begreppet “fossila” bränslen skapade oljekungen John D. Rockefeller på en konferens i Genève 1892 i syfte att ge intryck av knapphet, hålla uppe priset och skydda hans (Standard Oils) nästan-monopol.

    Nu används det som ett mantra för att komma åt det förhatliga kolet som symbol för det relativa välstånd och den livsstil som även fattiga länder börjar åtnjuta.

  3. Karl Erik R
    Det kommer farlig strålning från rymden. Dels UV-strålning från solen, som kan orsaka hudcancer, dels för rymdfarare som måste skyddas. 🙂

  4. Benny.

    Förutom det meningslösa ”klimatskeptiker” som man per definition inte kan vara, brukar vissa kalla oss för ”foliehattar”. Denna benämning kommer från att vissa udda typer trodde på farlig strålning från luften eller rymden. För att skydda sig så lindade man aluminiumfolie runt huvudet.

    Numera finns ett större antal människor som har en totalt obefogad rädsla för en giftfri, luktfri och smaklös gas som förekommer i mycket små mängder i luften. Dessa förespråkar också mängder av meningslösa åtgärder för att slippa hotet. Vem är det som gärna tar på sig ”foliehattar” egentligen?

  5. Före slutet av 1700-talet, försökte alla länder klara sig utan fossila bränslen. Det var faktiskt ingen bra tid att leva i. Varför vill så många återvända till den tiden? Visserligen har vi kärnkraft nu, men den planerar då inte att byggas ut i en takt som kan ersätta mer än en marginell andel av de fossila bränslena.
    Annars har vi vattenkraft, som motsvaras av den tidens vattenkvarnar. Och annat som drevs av vattenkraft. Väderkvarnar, alltså vindkraftverk, användes bara i nödfall då, när inga alternativ fanns. De duger inte nu heller.

  6. Annars är väl Island ett land som är helt fossilfri! Jag tror aldrig man gjort ett fossilt fynd av benrester någonsin på Island eftersom det är en vulkanö där fossil inte hunnit bildas!! OBS detta är ironi över det idiotiska ordet fossilfri som klimathysterikerna svänger sig med! En annan idiotisk floskel de använder är klimatskeptiker? Hur kan man vara skeptisk mot klimat, den har vi oavsett om vi vill eller inte. Floskellådan hos klimatskojarna är stor vad sägs om klimatneutral? Vad f-n är det?

  7. # Thorleif
    Det styrelseskick som Du så väl beskriver är korporativism, som bygger på att storföretagen koopterat nationella regeringar och i vårt Europa, EU.
    Moussolini beskrev fascism som den operationella definitionen av en korporativistisk värld. Jag är benägen att hålla med. Vi ser uttryck för detta dagligen numera.

  8. WEF’s till synes marxistiska syn (den gamla avdammade intressent-modellen baserad på t.ex stakeholder-capitalism (ansvar)) på hur samhället ska styras är bara skenbar enl min uppfattning. En ny världsordning eller ivf en ny politisk maktordning med planekonomisk totalkontroll passar alldeles utmärkt för västvärldens monopolistiska branschföretag som ägs av några få familjer idag. 45-50 år av finansiell avreglering har möjliggjort denna snabba koncentration av ekonomisk makt där byråkratin korrumperar absolut när det gäller utövande av direkt politisk makt av samma familjer. Under de senaste dryga 20 åren har ko-opteringen även flyttat in i parlamenten. Det har skett via EU och stora som små NGOs inkl FN. 3e statsmakten har helt missat tåget under de år då de digitaliseringen upptog deras kamp för lönsamhet. Under samma tid har MSMs ägarkoncentration ökat dramatiskt så idag går aningslösa journalister mamons vägar eller ivf ägarnas.

  9. Jag har för flera år sedan sett att Macron är Schwab’s (WEF) man (bekräftat utbildad). Vänstern och miljörörelsen utnyttjas bara för privat maktkoncentration via överstatliga organ inkl EU. Kärnkraft är på väg även utanför Frankrike i EU men det lär ta tid i Tyskland pga Merkels beslut om kk vilket (med co2-alarmen) ökat de grönas stöd etc. WEF vet förstås att nuvarande tysk väg är en återvändsgränd men alla grannar (elbolag) tjänar ändå pengar på högre elpris tack vare Tyskland. Förlorare är som vanligt folk i gemen.

  10. Det är just det de tror att de gör, när de hänvisar till IPCC.

    Den som inget kan själv, våra politiker, kan inte se skillnad på riktiga “experter” och “charlataner”. De har ju utnämnt idel charlataner till “expertorgan” som “klimatmålsberedningen” m.fl.

    Det enda som fungerar är fri och öppen debatt: Yttrandefrihet.

    Så har “vetenskapen” utvecklats: I öppna konferenser, där vem-som-helst fått delta och alla deltagare fått yttra sig, även “från golvet”. Ett sätt att arbeta som IPCC inte accepterar. Endast “ackrediterade” får delta och deltagarna får bara ställa frågor skriftligt i förväg. Då sorterar man bort obekväma frågor.

    Således var IPCC “Feltänkt från första början“- Den är så genomfalsk att den inte kan reformeras. Den måste avvecklas. Klicka på den röda texten.

    Vare sig vetenskap eller demokrati kan fungera, när “media” kväver yttrandefriheten, vilket är vad som gäller nu.

  11. Både Energiministern och Miljöministerns bakrund lämnar mycket övrigt att önska.
    Dessa personer upprätthåller 20-hundratalets viktigaste ämbeten och om man skall ha något som helst förtroende för dem i samhällsdebatten är de tvungna att hänvisa sina bedömningar till någon form av expertpanel. Egen kunskap besitter de troligen inte.

  12. Själv önskar jag en ‘fossilfri’ regering. Jag tänker då på ursprungsordet, det latinska fossus=uppgrävd. Den nuvarande regeringens representanter inom energi/miljö m.fl är ‘uppgrävda ur okunskapens djup’.

  13. Genom att lägga ner vår kärnkraft har regeringen fått våra elkostnader att öka och inflationen ta fart.
    Nu finns det intresse i ny kärnkraft eller nygammal.
    Öppna upp Ringhals reaktor, fixa nödkylningen och tillstånd. Något år till nystart!
    Då har vi också kraft så det räcker!
    Klipp ledningen till importländer som inte kan försörja sig själv och vägrar kärnkraft.

Comments are closed.