Den förljugna vindkraften !

SR

Figur 1. Vindkraftverken, VKV, gör grannarna utfattiga.

  • Janne och Anna Doggsen får inget banklån – vindkraften sätter stopp.
  • Planerna på vindkraft i norra Östergötland stoppar dem från att få ett lån, tre banker säger nej.
  • Bankerna hänvisar till att fastigheten inte har något värde, den är osäljbar, på grund av Holmens vindkraftsplaner.

Vindkraften gör husen värdelösa

De störningar, som vindkraftverk innebär på hälsa och miljö, gör husen osäljbara, d.v.s. värdelösa, “Ingen vill köpa hus där nya vindkraftsparker planeras” . Vad händer sedan när banken förstår att deras inteckning i huset är värdelös ? Den vill väl att lånet betalas tillbaka NU ? De som får hälsoproblem och MÅSTE flytta kan inte göra det.

Deras liv blir outhärdligt ! ! !

Vindkraftbuller är hälsofarligt

Folk som bor nära vindkraftsanläggningar känner sig besvärade av de tryckvågor som vindkraftverken skapar. Det handlar vanligtvis om huvudvärk, sömnsvårighet, migrän och depression.

Jyllandsposten beskriver 2015-01-06 hur de anställda kvinnorna i en närliggande handelsträdgård dessutom fick oregelbunden menstruation. De valde att säga upp sig, så att företaget så småningom fick läggas ner. Detsamma gällde Kaj Bank Olesen som drev en minkfarm i grannskapet. Hans minkar blev vettskrämda och började bita varandra. Hundratals valpar blev vanskapta, något som aldrig hänt förr.

Detta är ett reellt folkhälsoproblem, som alltså varit väl känt sedan 2015, men Naturvårds-verket NVV har inte velat erkänna det. Vår medlem Härje Thunholm behandlade detta problem 2016 och listade en rad referenser.

Ljudtrycket 100.000 ggr starkare än avsett

Infraljud är buller med frekvenser lägre ån 20 Hz, vilka inte uppfattas som ljud av örat. Det består av tryckstötar från vingarnas passage av tornet. Det sker kanske bara en eller två gånger i sekunden och uppfattas inte som ljud men som tryck på bröstet. Det sprids längre än vanligt ljud, dämpas inte av växtlighet, går runt byggnader och genom stängda dörrar och fönster. Inomhus kan resonans uppstå som förstärker trycknivån upp till tio gånger i rum med dimensioner, som passar infraljudets våglängd. Det gör huset obeboeligt.

Figur 2. Registrering av bullernivån från vindkraftverk inklusive infraljud

Heldragen tjock linje visar absoluta buller nivån, som mäts i dB(Z). Heldragen tunn linje visar resultatet med filtrering typ A, anpassad efter örats känslighet. Så utförs de vanligaste bullermätningarna. De streckade och prickade linjerna avser filtrering för speciella ändamål.

Här har bullernivån 42 dB(A) registrerats, medan den verkliga nivån varit 93 dB(Z), vilket innebär 100.000 ggr högre ljudtryck.

Figur 3. Ljudtrycket av infraljud vid ett 0,2 MW vindkraftverk år 2004

20 rpm, varv per minut, ger en tryckstöt var tredje sekund, d.v.s. frekvensen 0,33 Hz.

Här en graf som varit offentlig sedan 2004. Dagens VKV har kapaciteten 8 – 15 MW, alltså 50 ggr kraftigare än det som kurvorna avser.

Naturvårdsverkets förljugenhet

Naturligtvis måste Naturvårdsverket värna folkhälsan. Därför sätter verket en gräns för det buller som accepteras invid bostäder. Men de ansvariga vägrar ta till sig de tydliga data Härje Thunholm redovisade 2016 i posten “Vindkraft och folkhälsa”. Man anlitar “forskare” som kommit till motsatt resultat: “Vindkraftsbuller är inte ett infraljudsproblem”.

Inom de flesta discipliner kan man hitta forskare med motsatta åsikter. När det gäller människors hälsa, folkhälsa, d.v.s. stora gruppers hälsa, borde det vara självklart att ansvariga myndigheter tillämpar “försiktighetsprincipen”:

Om osäkerhet föreligger om tolkningen av data, skall man välja det alternativ, som säkrast skyddar hälsan.

Naturvårdsverket har gjort tvärt om: I tillstånden för etablering av VKV anges gränser för buller i dBA, d.v.s. helt meningslöst, eftersom infraljudet då inte registreras alls.

Den förljugna kulturen inom myndigheter och akademier gäller i flera länder. I Danmark avskedade universitetet en av väldens främsta experter på infraljud: “Panik bland Möllorna”.

Förljugenhet bland politiker

Gång på gång lyckas medborgare samla så många namn att en kommun tvingas utlysa en folkomröstning om etablering av en vindkraftpark. De lokala politikerna annonserar stolta att de skall följa omröstningens resultat. Men när fullmäktige tar beslut, röstar de FÖR etableringen och kör över folkviljan. Ripfjället är bara ett exempel av många.

Andra exempel är trixande med underlagen. I Kolmården planerades etableringen där byborna visste att det går tre flyttfågelsträck över byn, det är tranor, Kanadagäss och svanar.

Men en “expert” kallades in för att inventera beståndet av flyttfåglar och rovfåglar. Han fann inga, vilket var en självklarhet, eftersom han besökte området i oktober, då flyttfåglar-na redan flugit söderut. Därmed bevisade han sin inkompetens, men betraktades ändå som “expert” med större trovärdighet än de bybor som hade en generations erfarenhet och kunnande om grannskapets fauna.

Denna förljugenhet stadfästs av domstolarna, då enstaka beslut överklagas.

Landets “överhet” är helt innesluten i den förljugna kulturen när det gäller att “rädda klimatet”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Den förljugna vindkraften !

  1. Det är helt klart att infraljud påverkar människan negativt, även om det finns duktiga idioter som gör sitt bästa att förklara motsatsen.
    Det har till och med förekommit militär forskning på olika håll i världen för att se om det är möjligt att nyttja infraljud som vapen.
    Utöver det finns det belägg för skurkstater använder ljud av olika frekvenser för att trötta ut ”motsträviga” fångar för att få dem att efter några dagars sömnlöshet ”erkänna”.
    Ofta tänker man att volym, eller ljudtryck i decibel, är skadligt – men när vi enbart pratar ljudtryck så måste vi upp i relativt höga nivåer (runt 140 dB eller högre) för att det skall bli direkt fysiska skador, pratar vi längre tidsförhållanden och påverkan på människans sinne så krävs det emellertid inte särskilt höga nivåer.
    När man pratar om ljud som vapen så handlar det emellertid om att nyttja frekvenser där delar av människokroppen kommer i resonanssvängning – och då kan man må riktigt dåligt vid relativt låg effekt på ljudet.
    Nu har jag inte själv satt mig in i vilka frekvenser vår väderkvarnar skapar, men bland annat så vet man att ca 18-19 Hz kan sätta ögat i resonans med synrubbningar som resultat – en resonans som även sägs kunna påverka sinnet i riktning mot depression eller att man blir modfälld. De inre organen kan på motsvarande sätt komma i resonans runt 14-15 Hz med påföljande obehag och skador.
    Under andra världskriget experimenterade Tyskland med ljudvapen som alstrade frekvenser runt 7 Hz eftersom det kan sätta människans skelett i egensvängning (resonans) med både direkta skador på skelettet, men även på muskelfästen. För att ge den effekt på motståndaren på det avstånd som man i Tyskland önskade (att slå ut framryckande trupp) krävdes emellertid mycket hög effekt, varför forskningen avbröts.
    Vad man behöver beakta i det här sammanhanget är emellertid den långsiktiga exponering som det är fråga om när man blir utsatt för infraljud dagligen och kanske under många år.
    Ett exempel på effekter av långvarig påverkan kommer från Frankrike där man redan på 50-talet kom fram till att ”sjuka byggnader” kunde åstadkomma illamående med kräkningar och huvudvärk, vilket man i det här konkreta fallet kom fram till att det åstadkommits av en fläkt som fått betongbyggnaden att förstärka det ohörbara ljudet vid ca 7 Hz genom ljust resonans. När fläkten stängdes av så försvann besvären.

  2. De som säljer vindkraft ljuger dubbelt eftersom de säljer dem med klimatet som argument.
    Vindkraft ger dyr el-se Tyskland.

  3. Även om politikerna kör över invånarna i en kommun, så kommer dessa invånare gå och rösta på dessa politiker vid nästa val. Totalt obegripligt.

  4. Kanske man skulle låta några politiker, lite människor från naturvårdsverket, etc. Få uppleva att vistas i ett rum med infraljud i de nivåer som det handlar om.
    Ljud uppfattas som sagt inte bara med örat utan vibrationer jan kännas med andra kroppsdelar.
    Alla har kanske varit på en konsert och känt inte bara ljudet i öronen men även Vibrationerna.
    De skulle nog bli förvånade.

  5. Snyft snyft i Rapports 18 sändning. 78 % av ansökningar om vindkraft stoppades under 2021.

    Representant från Svensk Vindkraft intervjuades och uttalade sig som att vindkraft var det enda energislaget som fanns för klimatomtällningen.

    Jag säger: 10 kärnkraftverk löser problemet och de ger mindre klimatpåverkan än tusentals vindkraftverk.

  6. De här som står bakom Sveriges elfiasko med vindkraften. Det var mycket lätt att förstå att oplanerbar energi är helt värdelöst jämfört med kärnkraft. Att den inte skulle fungera. Även kostnaden var högre.

    Trots det ska den politiken fram kosta vad det kosta vill, och de drar sig inte för att ljuga på alla plan för att få igenom samhällsförstörelsen. De har orsakat större lidande och skada än någon som fällts för högförräderi. Elen har gått upp med 554% från 2020 till 2021 med stor samhällsekonomisk skada som vi bara anat början på.

    Är det fler än jag som fått nog av dessa förståsigintepåare och inte längre vill ha kvar dem i samma land?

  7. SÄTT KLIMATET PÅ VÄNT.
    Det råder kris i landet, Hög energipriser orsakar nedläggningar, konkurser, arbetslöshet och ekonomin slås i spillror för hundratusentals hushåll.
    Nu finns ingen tid att tänka på klimatet.
    SÄTT KLIMATET PÅ VÄNT.

  8. Det här har varit uppe tidigare. Det är skandal att det får fortsätta. När Trafikverket ska bygga motorväg eller nya järnvägsspår eller nya kraftledningsgator ska upp blir det ofta stora protester och hytt och mitt överklagar till höger och vänster – jag säger inte att den ordningen är 100 % bra heller.

    Bygga vindkraftverk har helt andra regler. Varför är det så?

    Jag tror att ett problem är att det är så få som drabbas vid varje bygge. De orkar inte bråka och sedan är det för sent. Jag vet att det finns större grupper som försöker gå ihop men har du inga starka namn är det kört.

  9. Vindkraft är en förorening i naturen visuellt och audiellt och ska därför byggas i städerna som redan är förorenade med ljus och ljud.

  10. Apropå skadestånd!

    Helsjukt nu i USA där skolor tvingar barn&ungdom ta EEC-tester inför gymnastik-lektionernas start. Varför då? Jo pga vaccinerna mot Covid riskerar ge hjärtproblem. Officiellt finns inga sådana risker enligt myndigheterna! Men försäkringsbolag efter försäkringsbolag visar att dödligheten bland åldern yrkes-föra ökat dramatiskt på 1 år (flera SA) Tyskarna visar likadan statistik.

    Om man vill kan man titta på aktie-kurserna för begravnings-koncernerna.

  11. I USA går man till domstol. I Sverige kan man inte få domstolarna att inse att staten inte har ansvarsfrihet!

    Men någonstans måste vi börja. Advokater och deras samfund måste på allvar göra sin röst hörd och öppna upp för en ny syn på ansvar. Vem ska föra några få personers röst annars? Ja just det……politiker. Men de tycker ju alla att vk är bra och utan problem. Officiellt ivf. Vi inser snart att politiker inte kommer att våga “göra det rätta” då man riskerar hela det galna narrativet med vk som frälsare från klimat-apokalypsen.

    Exproprierings-lagstiftningen kräver marknadsvärde vid inlösning. Dvs före ingrepp som skadar egendomsförlust.

  12. ”Hantera båda kriserna genom mer elproduktion” är rubriken på en artikel i DN igår.
    När jag läser den undrar jag varför artikeln inte refuserats på grund av dess långa nivå. “Den ökade vind- och solkraften leder till större variationer i elproduktionen. Det finns dock betydande möjligheter att införa smarta flexibla lösningar, inklusive lagring av el, i samband med elektrifieringen av industri- och transportsektorerna, som gör att elanvändningen kan anpassas mycket bättre efter elproduktionen”.

    Min hustru påpekade att man faktiskt slutade mala mjöl i möllorna när ångkvarnen dök upp. Bevara oss från ”energiexperternas” smarta råd!

Comments are closed.