Bedrägeriet: “Vindkraften” avslöjas av Henrik Jönsson

Henrik Jönssons video idag ingår i kategorin: “MÅSTE SES”

Han presenterar innehållet så här:

Henrik Jönsson har gjort det som riktiga journalister borde ha gjort för länge sedan, nämligen kollat årsredovisningarna fram t.o.m. 2020 för flera stora vindkraftbolag. De har gjort stora förluster. För det kommunägda Skelleftekraft motsvarar det 8.000:- per invånare. Ett exempel på att politiker INTE skall driva affärer med skattebetalarnas pengar. Vi är många som noterat att bolaget försöker sälja el över hela Sverige.

De senaste astronomiska elpriserna finns naturligtvis inte med i några årsredovisningar ännu. Jag ser fram emot att han skall ta upp dem i en framtida video.

Förlusterna har berott på låga priser då det blåst kopplat med uteblivna intäkter då pri-serna varit höga på grund av svaga vindar. Jag ser stängningen av kärnkraft som en av MP medveten begränsning av utbudet, för att få upp priserna. Det har ju lyckats övermåttan väl, vilket kan tillskrivas politikernas naivitet. De har lekt med elden mitt i vedtraven.

Såvitt jag förstår finns det lagar som gör det brottsligt för ett företag med dominerande marknadsposition att strypa utbudet för att tilltvinga sig bättre priser. Dessutom är det “fult” på en “fri marknad”.

Men när miljöpolitiker gör det är det “fint”.

Detta ser jag som det mest vederstyggliga resultatet av den svenska “miljöpolitiken”.
Titta nu på videon !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Bedrägeriet: “Vindkraften” avslöjas av Henrik Jönsson

  1. Långa PPA-avtal har sannolikt kostat många vk-bolag ansenliga belopp pga den oväntat snabba pris-uppgången först under köld-knäppen i november/dec med svag vind och sedan inför Ukraina-oroligheterna. Tyvärr är det inte lätt att få tillgång till bolagsavtal (olika pris-och volym-upplägg) och därmed en totalbild. Lägg till vindens osäkerheter.

    Osäkerhet och risk hanterar bolagen olika på derivat-marknaderna (pris/ leverans-säkring). Klart är dock att seriösa aktörer alltid ser till att säkra leverans-täckning i god tid mht t.ex vindprognoser etc.

  2. Ulf Westerberg

    I ÅR ska man i noterna finna PPA-åtaganden (egen leveransoförmåga) under en post som brukar benämnas “återköp”. Orealiserade förluster (dvs ännu ej levererade åtaganden) bör synas på skuldsidan som reserver.

  3. Ja, vindkraften är en garanterad förlustaffär. I alla fall när det finns många vindkraftverk. Det kan aldrig bli intäkter nog för att täcka kostnaderna.

  4. Henrik år jättabra om han bara kunde avsvära sig klimatalarmismen. han sa i en tidigare blogpost att han inte var klimatförnekare. vilket ocksåvar fel term. Det heter klimarbejakare.

  5. Många vindkrsftsparker säljer ju via PPA. Hur påverkar det boksluten. Det jag hört är att många haft problem under 2021 då det varit ett “dåligt” vindår. Därför har de varit tvungna att köpa in det som fattades via höga priser. När det blåst bra har priserna varit låga…

  6. I Danmark står vindkraften för 22% och värmekraften för 78 % av produktionen. Dessutom måste danskarna importera 945 MW. Elen ser vi inte till228 öre per kWh. Den billiga vindkraften ser vi inte till.

  7. Hittills har drygt 43 000 personer skrivit under protestlistan Energiupproret. Undrar just hur många av de som dricker kaffe och berömmer Henriks video i kommentarerna har vågat skriva på protestlistan? Troligen ett fåtal.

    För oss som tycker det är viktigare att energipolitiken fungerar än att den låter bra.
    Du som inte gjort det än, skriv under protestlistan: https://energiupproret.se/

  8. Helt rätt, Henrik. För tio år sedan gick vi – en grupp lokalboende till “storms” (sa Bill, just det, sa Bull) mot ett “snurrprojekt”. Jag kallade redan då det hela för “Sveriges största blåsning”. Jag fick då tillnamnet “Don Quixote”, vilket kan i sammanhanget ses som en hederstitel!
    PAX ET BONUM
    Stig

  9. Nu har vi fakta på bordet, vindkraften är varken billig eller lönsam.
    Varför är vår regering i händerna på så usla tekniker eller ingenjörer eller är det religion som spökar här?

    Påståendet om att vindsnurror till havs ger mera energi är förvisso möjligt men tittar man på vindhastigheter till lands och till sjöss så skiljer det mycket lite.
    De stora vindkraftverken som i dag det planeras till havs är 150 -200 meter eller höga och där har placeringen ingen större betydelse. Vinden på 200 meter över land är oftast samma som vinden på 200 meter över hav.
    I vissa placeringar och vindriktningar kan det t.o.m. vara det omvända att vindhastigheten är högre över land än över hav.

Comments are closed.