Kina ökar utsläppen ännu mer !

De globala utsläppen av koldioxid från kraftproduktion och industriella processer

International Energy Agency, IEA, visar hur utsläppen nått en ny rekordnivå efter pandemin.

Västerlandets besatthet av “grön energi” och “förnybar energi” sedan omkring 2000 har sammanfallit med 50% ökning av de årliga globala utsläppen, från 24,3 Gt 2000 till 36,3 Gt 2021.

Jag klipper några avsnitt från Manhattan Contrarian:

China Continues To Laugh At Western “Green Energy” Foolishness

(Kina fortsätter att skratta åt västerländsk “grön energi” dårskap)

IEA skriver:

De globala utsläppen av CO₂ från energiförbränning och industriella processer återhäm-tade sig 2021 för att nå sin högsta årliga nivå någonsin. En ökning med 6 % från 2020 ökade utsläppen till 36,3 gigaton (Gt). . . . Utsläppen ökade med nästan 2,1 Gt från 2020 års nivåer. Detta placerar 2021 över 2010 som den största någonsin år-till-år ökning av energirelatera-de utsläpp i absoluta tal. Återhämtningen 2021 blev större än den pandemi-inducerade minskningen av utsläppen på 1,9 Gt som ägde rum 2020. Utsläppen 2021 steg till cirka 180 megaton (Mt) över nivån 2019 innan pandemin.

Återhämtningen av de globala utsläppen har till stor del drivits av Kina. . . . Kinas utsläpp ökade med 750 miljoner ton under tvåårsperioden mellan 2019 och 2021. Kina var den enda stora ekonomin som upplevde ekonomisk tillväxt både 2020 och 2021. Ökningen av utsläppen i Kina mer än uppvägde den sammanlagda minskningen i resten av värld på 570 Mt mellan 2019 och 2021.

. . . Med snabb BNP-tillväxt och ytterligare elektrifiering av energitjänster växte efterfrågan på el i Kina med 10 % 2021, snabbare än den ekonomiska tillväxten på 8,4 %. Ökningen av efterfrågan på nästan 700 TWh var den största som någonsin upplevts i Kina. Eftersom efterfrågetillväxten överträffade ökningen av utbudet med låga utsläpp, fick kol fylla 56 % av ökningen av efterfrågan på el.

+ – + – + – +

En rapport från GWPF konstaterar:

Peking är inte på väg att överge kol, dess säkraste energiform. År 2020 stod kolet för 57 procent av Kinas totala energiförbrukning. Förra året byggdes 38,4 gigawatt nya koleldade kraftverk, mer än tre gånger den nya kapaciteten som byggdes i resten av världen. Ytterligare 247 gigawatt planeras eller befinner sig under uppförande, med mer att följa. Förra året beviljade kinesiska provinser bygglov för 47 gigawatt kolkraft, mer än tre gånger den kapacitet som beviljades 2019.

+ – + – + – +

Som jämförelse:

Under mer än hundra år har vi i Sverige byggt kraftstationer för drygt 25 gigawatt.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Kina ökar utsläppen ännu mer !

  1. Lars
    Det kan bero på att förnuftet är sundare hos östasiater.

  2. Östasiater har i genomsnitt bäst resultat på IQ-test. Östasiater satsar på att bygga ut kärn- och kolkraft för att få energi till ekonomisk tillväxt.
    Jag undrar om det finns ett samband?

  3. På grund av det Nationella Säkerhetsläget ökade Kina sina investeringar i kolkraft för att säkra tillgången på el. Byt ut Kina mot Sverige och kolkraft mot kärnkraft.

  4. # enough

    Du har absolut helt rätt men hur skall vi få dessa “troende” politiker att förstå att vi är vid ättestupans kant. Vänder vi inte om kommer att trilla rakt ner i ättestupan och då kan vem som önskar bara stänga av strömmen och knalla rakt in i Svea Rike där tokskallarna står på rad och funderar på “Vad var det som hände!”

  5. # Göran J

    Ja, “vi” har slarvat bort det mesta, tänk om vi bara kört KKV vidare och helt lugnt avstått (o-)moderniteter som ignoranta “rädda världen” alarmister fått leka med VKV. Då hade vi bara kunnat pumpa på, med ökade priser och en enorm lönsamhet för superkombin vatten- och kärnkraft!

    Vi har möjligheter att komma tillbaka dit, steg 1 är att återbygga med gen 3 på de platser som redan finns, 6 verk, och börja utbyggnaden av den nya generationen, små lokala verk!

  6. Regeringen styr jordens temperatur med nya skatter och bidrag till gröna satsningar, som inte blir av utan bidrag.

  7. OT

    Sedan sanktionerna mot Ryssland sjösattes har gaspriset i USA ökat från drygt 4 usd till 6.78 inatt. Huvuddelen av ökningen kom när marknaden insåg att Biden’s satsning på Europa-export av sin fraccing-gas. Även om Putin fortsätter att leverera (?) kommer merkostnaderna för att hantera us-gas bli enorma.

  8. Jag antar att Kina’s satsning på flera energislag också är baserat på ett säkerhetstänk. Inte alla investeringar i samma påse. Det billigaste och mest tillväxtvänliga för t.ex Afrika har varit kol med Kina-teknik (Nigeria är väl ett ex?) Lokal solteknik i småskalig form är förstås ett bra sätt att hjälpa afrikanerna också, t.ex via u-hjälp istället för experimentella vacciner som återkommande skadat och dödat människor.

  9. Sverige håller på att krama åt mer och mer på det strupgrepp som sedan flera är har präglat hur vi hanterar den “klimatkris” som bara vissa ” begåvade” kan se.

    Det duger inte lägre att påstå från politiskt håll att “vi såg det inte komma”.

    Hur tydliga signaler skall hela den politiska “eliten” ha för att förstå att inom några få år har Sverige gått från ett besuttet land till ett land i misär med höga priser och att försvar som inte kan nyttja sina stridsvagnar, fartyg eller flygplan p.g.a vi skall vara fossilfria om 7 till 8 år.

    >Jag tror jag får klimatångest men inte av klimatet utan av hur man hanterar något som inte finns i verkligheten utan bara i andevärlden likt en religion.

Comments are closed.