Inga tecken på “klimatkris”

Professor Ole Humlum har skrivit en rapport för GWPF om klimatets tillstånd 2021

Han sammanfattar:

Empirical observations show no sign of ‘climate crisis’ 

(Empiriska observationer visar inga tecken på en “klimatkris”)

Professor Ole Humlum, Oslo och Spetsbergen, är väl känd hos oss sedan han framträdde på våra vetenskapliga konferenser 2016 0ch 2018. Han driver en av världens mest kompletta databaser på “climate4you.com” med data oftast illustrerade i grafer. Han har såle-des ovanligt goda förutsättningar att utvärdera tillgängliga data, alltså uppmätta data till skillnad från datorsimulerade “klimatmodeller”, som annars dominerar i klimatdebatten.

Hans fullständiga rapport finns i en pdf-fil för nedladdning.

En något mera lättläst sammanfattning finns hos “TWTW, TheWeekThatWas” under rubriken:

Observations, Not Imagination:

På grund av krångel med linjen till vårt näthotell har jag inte hunnit med mera än så idag.

Du som kommenterar kan kanske göra korta utdrag av några väsentliga punkter.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Inga tecken på “klimatkris”

  1. Tack Göran Åkesson,

    Det har sagts tidigare att CO2 är en viktig substans i lufthavet som du så riktigt påpekar. C3 och C4 växter lever idag inte optimalt utan behöver det tillskott som vi kan erbjuda för att optimera livsbetingelserna och underlätta fotosyntesen.
    Varför kan det vara så svårt för det politiska etablisemanget att förstå och att ta till sig ?

  2. Den som tror att mätningarna av koldioxidhalten vid olika ställen på jordytan är identisk med och representativ för dess atmosfäriska halt-det som uppmätes vid Mauna Loa, Hawaii- är helt fel ute. Beräkningarna och de därifrån angivna uppgifterna är utan oberoende konfirmering inte alls representativa, dessutom ifrågasatt korrekta lokalt. Klimatupplysningens Peter Stilbs har i särskild utredning beskrivet detta.
    Däremot kan vi fysikaliskt konstatera att koldioxidens enda jordnära uppgift, därav dess molekylära tyngd vis á vis luftens generella dito, är att underlätta gröntillväxt genom fotosyntesen. Om vi anger dess hastighet som mikromol/ CO2/m^2/sek, visar vetenskapliga undersökningar att växter med fotosyntesmodell C3, vilket omfattar ca 95% av jordens landbaserade växter, har en optimal, kontinuerlig tillväxt vid ca 1500 ppmv koldioxidhalt i den jordnära atmosfären vid en jordorienterad medeltemperatur ca 5° C över den nuvarande. Det betyder att dessa helt dominerande växter är anpassade till ett klimat, som vida överstiger det nuvarande, både vad gäller koldioxidhalt och temperatur; klimatbluffen avslöjad från en annan utgångspunkt.

  3. Ni var sett de CO2- kartor som finns vilka visar större koncentrationer i luften på vissa höjder. Det ser ut som ett flertal större utbredda moln. Antar att det sammanhänger med vindar från olika större utsläppskällor. Hur utblandningen går till kan man ju fundera över.

  4. Göran J: Hur har du det med CO2 halten i olika rum? Tex. Utandnings luften och i ovädrade rum?

  5. Göran J: En grönare jord fås genom mer koldioxid. Men på vilket sätt skulle det göra koldioxiden harmlös för klimatet?

  6. Koldioxid är oerhört viktig för fotosyntesen och nödvändig för att det ska kunna finnas högre liv på den här planeten. När det gäller att hålla jordytan varm, har den mindre betydelse. Och aldrig någonsin, efter vad data från berggrund och glaciärer visar, har förändringar i koldioxidhalten haft någon märkbar påverkan på klimatet.

  7. Humlums slutsats säger det som behöver sägas.

    “In short, the “climate crisis” appears to be man-made
    by politicians and politicized scientists, not based on physical evidence.”

  8. PW

    Jag är övertygad om att nästa alla på vår jord ser CO2 som en oerhört viktig gas för vår överlevnad. Utan CO2 kommer jorden att dö och vi med den.

    Vad som är problematiskt är att vissa tror att CO2 påverkar klimatet negativt. När det i själva verket är tvärtom. Ökad CO2 halt ger oss en grönare jord och mättar flera hungrande människor.

    Dessutom kan jag meddela att CO2 halten i Sverige den senaste månaden varierat mellan 395 ppm till 426 ppm på min privata CO2 mätare. Större delen av tiden på 408 ppm.

  9. Humlum och Feynman drar åt olika håll. Humlum ser CO2 som en viktig växthusgas (s 20).

  10. Tack Sture

    Egentligen räcker det med den bild du visar om hur vårt klimat är och alltid har varit och inom vår överskådlig framtid i modern tid kommer att vara.
    Hur vissa mer eller mindre hysteriska personer hotar oss med klimatkris kan vi ta med ro.
    Flickan på bilden speglar just storleken på den klimatkris vi påstås ha.

    Problemet är de som hellre tittar i sin dator än tar på sig regnrock och stövlar och går ut och observerar verkligheten.

    Årets bild?

Comments are closed.