Brand i två elbussar i Paris en flotta på 149 tas ur drift

Bolloré

Figur 1. Bolloré elbussar 6 meter respektive 12 meter

2022-04-29, The Local:

Paris suspends electric bus fleet after fires

(Paris ställer av elbussflottan efter bränder)

Dussintals elbussar kommer tillfälligt att tas bort från Paris gator “som en försiktighets-åtgärd” sedan två av fordonen fattat eld förklarade kollektivtrafikoperatören RATP.

Efter en andra brand på fredagsmorgonen, där ingen kom till skada, “har RATP tagit beslutet att avbryta användningen av 149 elbussar” av tillverkaren Bollorés Bluebus 5SE-modell, meddelade det statligt ägda företaget.

Från bussen på linje 71 som fattade eld i sydöstra Paris tidigt på fredagen vällde tjocka moln av svart rök ut och en stark lukt av brinnande plast pred sig, enligt en AFP-journalist på platsen.

Busschauffören evakuerade omedelbart alla passagerare. “Ingen skadades” enligt RATP. Branden släcktes av ett 30-tal brandmän enligt stadens brandförsvar.

En första buss fattade eld på den exklusiva Boulevard Saint-Germain i centrala Paris den 4 april och förstörde fordonet men orsakade inga personskador.

Bluebus är en del av den franska miljardären Vincent Bollorés vidsträckta imperium, vars intressen sträcker sig från transport och logistik till media, och genererar cirka 24 miljarder euro per år i intäkter med 80 000 anställda. Bollorés 12 meter långa elbussar är en välbekant syn på gatorna i den franska huvudstaden, utsmyckade med orden “100 procent elfordon”. På sin hemsida säger företaget att bussarna är “försedda med en ny generation batterier … med hög energitäthet och optimal säkerhet” spridda runt taket och baksidan av fordonet.

+ – + – + – +

vixx

Figur 2. Förloppet är fångat från första början på en video

Man ser hur det börjar och hur ett enormt rökmoln bildas.

+ – + – + – +

Ny fabrik på 5.000 kvadratmeter i Bretagne

I januari 2016 invigde Vincent Bolloré tillsammans med Emmanuel Macron sin nya fabrik i Bretagne. Där skall produceras 400 elbussar om året av 250 anställda.

Han förväntar sig en “explosion” av marknaden för elbussar och satsar tidigt på ett koncept som rimligen bara kan ge vinst. På köpet räknar han givetvis med god PR för namnet.

Men jag undrar om bussar i stadstrafik kan bli lönsamma, ifall de skall stå stilla för laddning långa perioder under dagen.

Sen kommer en dag då besparing av utsläpp anses känneteckna de lättlurade. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Brand i två elbussar i Paris en flotta på 149 tas ur drift

  1. tompas11

    Jag försöker se de stora linjerna, la in för mycket i min tolkning…..det är lugnt….

  2. @enough
    Förtydligande.
    Mitt ironiska inlägg handlade enbart om brinnande elbussar och de utsläpp som de förorsakar. Det handlade inte om dieselbussar, som du uppenbarligen trodde. Det handlade inte heller om att skämta om att en stor del av jordens befolkning inte har de möjligheter som vi har. Ironin handlade endast om brinnande elbussar. Inget annat.

  3. tompas11

    LOL, det är alltid uppfriskande med ironi, men samtidigt kanske bra om det framgår lite tydligare. Vi alla här ( nästan alla….) försöker hjälpas åt att kommentera för att bygga mer förståelse och ffa. argument i en “ödesfråga”, naturligtvis kan vi skämta om att en stor del av jordens befolkning inte har de möjligheter som vi har, att minska uttaget av snabb energi, kol. Men för mig för den typen av ironi inte frågan framåt.

    I dagarna har Indien det mycket varmt, och de bränner kol för att göra el och sedan kyla via eldrivna klimatanläggningar ( som i sin tur genererar värme…). Fundera på det en stund, de vill köra med, och öka kolanvändningen, till 2070, och uppmanar oss ( i västvärlden) att avveckla kolförbränning på en 15-20 år…….

  4. @ Rossmore
    Ja mitt inlägg var ironiskt, men ironi kan vara svårt för vissa märker jag.

  5. # tompas11
    Svart rök från en modern dieselbuss finns inte. Har du varit i Afrika som har gamla rykande dieselbussar. Elbilar och elbussar släpper ifrån sig mer partiklar från däcken eftersom de är tyngre och har högre acceleration. Greta ser koldioxid och du ser svart rök från moderna dieselbussar.

  6. # tompas11

    Ja, du får anse vad du vill, och också stå för uttalandet “den svarta röken#. Jag kan tipsa dig, ur en modern diesel- eller bensin kommer i princip ingen svart rök alls, oförbrända kolväten. Ur skorstenar i miljarder människors värme- och köks-spisar, kommer det svart rök, som försurar och förstör deras livsmiljö.

    Bottom line; vi pratar om högindustrialiserade länder, någon dryg miljard människor, c:a 15 % av alla på jorden, som redan har mycket långtgående begränsningar i kol- och svavelutsläpp. De bussar som Frankrike, i detta fall, kör, bidrar i princip till noll förändring av jordens totala utsläpp, är det svårt att förstå?

  7. Har vi hittills bara haft en elbrand å bussar i Sthlm? Eller handlade denna brand om andra orsaker än batterier? För nåt år sedan eller två!

  8. Jag ser att dessa elbussar är väldigt bra för miljön och allt levande med tanke på vilka partiklar som finns i den bolmande svarta röken. Teknikutvecklingen går framåt..?

  9. ” “försedda med en ny generation batterier … med hög energitäthet och optimal säkerhet” spridda runt taket och baksidan av fordonet. ”
    Den franska miljardären Vincent Bollorés verkar inte ha optimerat säkerheten med den nya generationens batterier.

  10. Här hemma eldar TV och tidningar på med okritiska krav på fler laddstolpar ute i trafiken och överdrivna skildringar av fler elbilar och även eldrivna lastbilar. Jag talade härom dagen med en åkerichef som ogillar eldrivna lastbilar av både tekniska och ekonomiska skäl. Varje kWh batterikapacitet väger 7 kg. Lastbilar drar minst 5-10 kWh per mil och behöver flera ton batterier – för flera miljoner kronor. Rena snurren. Däremot kan de fungera bättre med korta, fasta körsträckor i stadsmiljö med laddning nattetid. Men dyrare blir de.

Comments are closed.