Kol, kol, och ännu mera kol

Världens största kolexportör, Indonesien, vill reservera kolet för egna behov

Kina hade redan tidigare beordrat ökad kolproduktion på grund av ekonomins omstart efter pandemin samtidigt som vintern kom tidigt och blev kall. Man öppnar hundratals nya och nedlagda kolgruvor, eftersom man startar ett par stora kolkraftverk varje vecka.

Under Indiens pågående värmebölja med temperaturer upp till + 50 grader kör man all luft-konditionering på fullvarv. Man behöver mera kol till all el som går åt och planerar för hundra nya och gamla kolgruvor de närmaste tre åren.

“Hållbar” finansmarknad

Inom EU skulle alla gå över till “fossilfritt”. Smarta politiker har insett att det kan man åstadkomma genom att reglera finansmarknaden, d.v.s. strypa pengar till kolkraftverk och ge kreditgarantier för “förnybart”.

Vår regering förklarar det så här:

Det finns en bred samsyn om att finansmarknaden har en viktig roll att spela när det gäller utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Det gäller att komma bort ifrån investeringar i exempelvis fossila tillgångar och styra mot hållbara investeringar. I det riksdagsbundna målet för finansmarknadspolitiken står att det finansiella systemet ska bidra till en hållbar utveckling. Det innebär att finansmarknadens aktörer ska beakta miljömässiga, sociala och bolagsstyr-ningsmässiga aspekter (ESG-målen)

Både i Sverige och internationellt används inom området s.k. ESG-mål, (Environment, Social and Governance) för att strukturera och tydliggöra ett ansvarsfullt agerande:

Tysk omvändelse efter kriget i Ukraina

Den tyska Ampelregeringen, där “die Grünen” ingår, konstaterade inför rullande TV att deras energipolitik varit helt galen, eftersom den gjort landet beroende av rysk naturgas. Det börjar materialisera sig i myndigheternas agerande. Den tyska motsvarigheten till svenska Finansmarknadsinspektionen, BaFin, Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, har planerat för direktiv enligt ESG-målen. Vid en presskonferens den 3/5 förklarade dess chef Mark Branson:

Vor dem Hintergrund der dynamischen regulatorischen, energie- und geopolitischen Lage haben wir beschlossen, unsere geplante Richtlinie für nachhaltige Investmentfonds zurück-zustellen. Für eine dauerhafte Regulierung ist das derzeitige Umfeld nicht ausreichend stabil.

(Mot bakgrund av den dynamiska regulatoriska, energimässiga och geopolitiska situationen har vi beslutat att skjuta upp vår planerade policy för hållbara investeringsfonder. Den nuvarande miljön i omvärlden är inte tillräckligt stabil för permanent reglering.)

Detta avser alltså ESG-målen att strypa finanser till “fossila” investeringar och bevilja kre-ditgarantier till “förnybara” sådana.

Således fritt fram för kol.

Vi kan nog vänta oss att Tyskland eldar upp några av sina gamla kolkraftverk, som de har ganska många av.

Detsamma gäller hela EU, vilket beskrivs utmärkt i gårdagens post på Klimatupplysningen:

Kol kan bli räddningen för Europa

Till länderna på Balkan kan vi lägga Polen, som ju länge spjärnat emot kraven på “fossilfritt”.

Krav även i UK

Chefen för NetZeroWatch Benny Peiser kräver att UK följer efter:

“Germany is taking radical steps to remove obstacles and potential threats to energy security amid the looming ban of Russian energy imports.

Britain needs to follow suit if it doesn’t want to worsen the energy cost crisis and suffer severe competitive disadvantage.”

(“Tyskland tar nu radikala steg för att undanröja hinder och potentiella hot mot energi-säkerheten på grund av det väntade förbudet mot rysk energiimport. Storbritannien måste följa efter, om vi inte vill förvärra energikostnadskrisen och drabbas av allvarliga nackdelar i konkurrensen”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Kol, kol, och ännu mera kol

  1. Om ngn möjligtvis undrar betr prissignaler så har jag inte kollat på spoten utan på CFDs av WTI-terminen (som dessutom ofta ligger i s.k “backwardation” (producentutbudet)).

  2. oops

    Vid närmare kontroll konstateras att 111-nivån nåddes f:a veckan och att gränsen(fg topp) låg på drygt 110 usd och inte 111. Beklagar felrapporteringen. Därmed utesluts nu inte en test av toppnivån 130 Usd för WTI. Geopolitiska händelser sannolika.

  3. Uppföljning WTI

    Oljepriset var i fredags nära att utlösa en köpsignal gm att bryta 111 usd. Det hände inte varför prisobjektivet fortfarande är 68 usd i ett lågkonjunktur-scenario.

    Ett lägre pris utesluts inte vid högre pris än 111 men sannolikheten minskar väsentligt.

  4. Oljepriset WTI befinner sig nu i en situation som TA-mässigt indikerar ett prisobjektiv ner mot 68 dollar före nästa ev uppgångsfas. Vad motiverar ett så lågt pris utifrån rådande geopolitiska läge? Antagligen bara en sak isf och det är lågkonjunktur.

    60 dollar anses som en viktig minimi-nivå för branschens lönsamhet.

  5. Korrekturen ger sig till känna:
    Under stycket “Tysk omvändelse efter kriget i Ukraina” står att die Grünen erkänner att landet gjort sig beroende av “Tysk” naturgas.
    Där skall naturligtvis stå; Rysk naturgas.
    Mvh. Stefan

  6. Den som har hört talas om natt, moln och vindstilla, borde begripa att sol och vind omöjligt kan stå för den elproduktion som ett modernt samhälle behöver. Ändå har politiker i många länder med berott mod gynnat utbyggnad av sol och vind, medan de har sett till att fungerande energislag, som kol- och kärnkraft, avvecklas. Varför?

  7. Vi är på väg mot en kollaps av klimathotsåtgärder ensidigt i väst, de allra präktigaste med kanske Tyskland i spetsen, börjar inse realiteterna, och Merkels försök att bedriva fredlig handel med Putin…..

  8. Elda mer kol för att hålla igång luftkonditionering när det är +50 grader. Hål i huvudet!

  9. Undra hur det går för Thorcon’s MSR, Indonesien är ju deras FOAK om 500 MWe. Det talas om 1,2 miljarder dollar i investering och 0,03 cent per kWh.

    Totalt sju enheter planeras.

  10. Energiewende var inte hållbar.
    Den klimathotstroende sekten trodde att sol och vind kunde ersätta kol- och kärnkraft men gjorde tyskarna kraftigt beroende av rysk gas. Nu nyktrar man till och får stå i skamvrån när man ska elda mer kol.

  11. Hinner svenska folket “nyktra till” i energifrågan innan valet? Däremot är det tveksamt om några klimatalarmistiska politiker hinner göra det. De sätter heller inte Sverige först – se på svår statsminister som accepterat ett uppdrag från WEF och därmed är en av Klaus Schwabs “young global leaders”, alltså den grupp som försvurit sig åt att avskaffa, eller åtminstone försvaga nationerna. Se bara på Reinfeldt hur belönad han har blivit för att ha avskaffat det svenska försvaret, öppnat slussarna för en besinningslös invandring och drivit på klimatalarmismen!

  12. Men hur ska det gå nu för oss (i väst) då vi har bara 3 år på oss! (ironi…..)

Comments are closed.