Temperaturen driver CO₂ ! Tips nummer 3 för “tala ut”

climate4you

Fasläget visar vilket som är “orsak” och vilket som är “verkan”

Både temperatur och halten koldioxid i luften har små oregelbundenheter i sin utveckling. Det går fortare ibland och långsammare ibland samt helt bakåt någon gång. För att få fram detta ur de långsiktiga trenderna har professor Ole Humlum subtraherat det ena årets data från det efterkommande årets data. Grafen visar de skillnader som då uppstår.

  • Blått: Den globala havstemperaturen,
  • Rött: Den globala temperaturen i luften nära marken och
  • Grönt: Halten koldioxid.

Här ser man en tydlig och regelbunden fasförskjutning av svängningarna upp och ner. Först kommer toppar i havets temperatur, en vecka därefter luftens temperatur och närmare ett år därefter kommer halten koldioxid. Temperaturens toppar kommer alltid före koldioxidens toppar.

Detta visar entydigt att det är temperaturen som styr halten koldioxid, inte tvärtom, som IPCC hävdat i 30 år utan att kunna bevisa det. Temperaturen är “orsak” och halten koldioxid är “verkan”.

Utsläppen av koldioxid KAN INTE orsaka stigande temperatur !

+ – + – + – +

Havens temperatur styr både luftens temperatur och dess halt av koldioxid

Professorerna Ole Humlum och Jan-Erik Solheim samt Kjell Stordahl har övertygande visat att halten koldioxid i luften följer temperaturen i havens ytvatten med en fördröjning av c:a 12 månader. Stiger temperaturen, gasar haven ut mera av gasen. Sjunker temperaturen, absorberar haven mer av gasen. Och det pågår en ständig omsättning av stora volymer: Haven vid ekvatorn gasar ut koldioxid, som absorberas av haven närmare polerna.

+ – + – + – +

Öppningsreplik

Du får säkert höra någon som ojar sig över den höga halten koldioxid i luften och “Parisavtalets” krav på att minska den, för att “uppvärmningen” inte skall överstiga 1,5 grader. Då kan du fånga uppmärksamheten med:

IPCC har ju förväxlat orsak och verkan

Det är havens temperatur som styr halten koldioxid i luften.

Då kan utsläppen inte påverka atmosfärens temperatur. Och temperaturen i havens ytvatten beror på intensiteten i Solens strålning och mängden moln. IPCC har vänt bak-och-fram på naturvetenskapen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Temperaturen driver CO₂ ! Tips nummer 3 för “tala ut”

  1. Luften värmer haven? Överväldigande större delen av havens volym värms underifrån.

    Hur haven påverkar luftens temperatur kan man bara ta Gotland som exempel. Milda höstar då Östersjön värmer Gotland.

  2. PETTER – “Mänskliga koldioxidutsläpp bryr sig knappast om havstemperaturen”

    Grattis, jag tror Du har rätt. Vi släpper bara ut 4% av totala koldioxiden mängden så jag håller med dig. Haven bryr sig inte om mänskliga utsläppen. Men hur tänkte Du nu? Resten – 96% koldioxid, vart kommer den ifrån? Är det den mängden som värmer haven och sedan släpper ut ännu mera koldioxid?

    Förstår Du inte, att vi har en sol som värmer våran jord. När vår lysande stjärna dör, så dör vi också – I eld. Våran lilla sol i universum har skapat liv på på denna planet eftersom den värmer land, berg, glaciärer, hav, luft, atmosfär. Inget som vi kan påverka.

    Kanske Du tillhör något religiöst samfund som tror på domedagen, ragnarök och i värsta fall syndafloden. Vilken gren tillhör Du? Gissar på ragnarök – Jorden förgås i eld, och alla dör. Håller med Dig – VI kommer att dö i eld!

  3. Ja, skaldjur och koraller lagrar undan koldioxid i “slutförvar”-

  4. Det är ofattbart att det finns människor som inte fattar att havstemperaturerna styr lufttemperaturerna och att det omöjligt kan vara tvärtom. Världshaven kan lagra mycket mer energi än vad atmosfären kan. Vatten har högre termisk tröghet än atmosfären.
    Även data från berggrund och glaciärer visar att finns det något samband mellan temperaturer och koldioxidhalter, så är det att det är temperaturerna som styr koldioxidhalterna. Fast det finns annat som styr också. Koldioxid och kol lagras i flera reservoarer. Förutom atmosfären och havsvattnet även växtlighet, berggrund och marken. Och kanske något mer?

  5. Värmestrålning. Googla!

    Denna form av värmeöverföring kräver koldioxid, värme kan inte stråla genom vakuum.

    (Sarkasm)

  6. Åke Nordberg: Nej vi 40-talister som satt just 40 lever i samma klassrum var strikt åthutade att gå ut på rast, även om det var – 10 oC ute. Varför, jo luften i klassrummet var rik på CO2 som vi alla andats ut under 45 minuter i ett mer eller mindre slutet rum. Var oc en bidrog med 4 % CO2 i varje utandning. I slutet av de 45 minuterna kunde vi bli ganska sömniga, men tillskottsvärmen kom inte från vår luft utan från att vi utsöndrade lite vattenånga, nära + 37 oC.
    Hemmavid visste både gamla mormor och ibland våra kära mödrar att prata med blommorna de vattnade! Ja de hade ju inte missat lektionen om fotosyntesen!/Salve
    Stig M

  7. Våra norska vänner har testat om koldioxid tar upp värme från IR-strålning.

    Här hittar du deras test # 3, och där finner du länkar till de tidigare testerna.

    De har funnit att koldioxid INTE TAR UPP strålningsvärme.

    Det intressanta med försöken är att de gjorts för privata pengar och är därför i enklaste laget. Forskning som skulle kunna visa att AGW-hypotesen är falsk, får aldrig några offentliga forskningsanslag. Det tyckas gälla i de flesta länder. För mycket länge sedan sökte professor Wibjörn Karlén anslag för att mäta IR-strålningen från marken på olika höjder vid Kaknästornet. Det var inte särskilt kostsamt och skulle ha besvarat frågan om koldioxidens absorption av IR-strålning. Men han fick aldrig några anslag. “Klimatforskningen” ville inte veta något så fundamentalt.

  8. @ Karl Erik R

    Hur kan PW ha missat detta. Han har ju följt klimatsans längre än jag har. Otroligt! Det är ju bara jämföra en läsk som stått i solen i förhållande till skuggan en solig sommardag (man kan ju passa på att mäta CO2 mängden i läsken också i båda glasen). Luften kan inte värma havet än annat ytterst marginellt eftersom tätheten är så mycket större i havet än i luften. Det trodde jag var fundamentalt självklart för alla som läst denna blogg.

  9. Har man någonsin provat att pumpa in koldioxid i ett slutet rum för att se om värmen i rummet stiger?

  10. Om du ska skriva här så får du nog läsa lite fysik först.
    Detta är sista gången som jag kommer att kommentera dina påståenden.

    PW, givet att det är ‘luften som värmer haven’, hur tar sig värmen till luften från solen om det inte finns någon luft mellan jorden och solen?

  11. Al Gore sade vid en påkostad presentation (https://youtu.be/-JIuKjaY3r4) att
    ”När det är mer koldioxid blir temperaturen högre”.
    Nu visar det sig att vid slutet av en istid var det temperaturen som ökade först och därefter ökade koldioxiden med upp till 800 års fördröjning. Det finns många bud på hur lång tid det tar för CO2 att hänga med. Märkligt att ingen innan professor Ole Humlum gjort den övertygande iakttagelsen!

  12. #PW : Jag kommer, när jag läser dina kommentarer, osökt på en gammal historia. Gustav och Anna kom hem från regementets dag, där de besökt sin son Karl. “Hur va dä då ?” undrade grannen. “Jo, dä va fint. Men tänk att alla geck mä fel fot utom vånn Karl.”

  13. Petter Wulff. Haven (och jordytan) får sin värme från solen, förutom en liten andel geotermisk värme. Haven och jordytan värmer luften. Solens instrålning värmer inte luften.

  14. P W

    “Osannolik tanke att havet värmer luften, ”

    Vi vet att t.ex sten/berg fungerar som batteri-media, dvs som energi-reserv. Men inte bara för värmelagring utan även för kyla.

    Även vatten har den förmågan och den samverkar med omgivande luftlager.
    Som du säkert vet kyler vattnet omgivande luft särskilt på natten då solens strålar försvunnit. Vattnet är förstås generellt svalare än omgivande luft, under sommartid. På vintern är det inte sällan tvärtom bl.a pga vattnets salthalt men temperaturen understiger normalt aldrig +4gr C förutom ytlager som kan frysa. Havsströmmarna har olika temperaturer och de påverkar definitivt vädersystemen och temperaturer (ENSO för att ta ett exempel). När vatten av solstrålningen förångas uppstår en avkylande effekt inkl kondensation men i den processen kan också en värme-effekt uppstå då olika temperaturer i luft innebär tryckförändringar och energirörelse i lufthavet.

  15. @ PW

    Du missar att det är Solens strålning som kommer med värmen. Den går ner i haven, som blir varmare.

    När du sitter i solskenet känner du hur strålningen värmer. Ställer du dig sedan i skuggan, kan du känna hur luften är så kall att den kyler.

    Du får omvärdera ditt kunnande.

  16. Osannolik tanke att havet värmer luften, eftersom det får sin värme från luften. Mänskliga koldioxidutsläpp bryr sig knappast om havstemperaturen.

Comments are closed.