Tyskt byfolk mot vindkraft

EIKE

Die Bürgerinitiative (BI) „Unser Holzland – kein Windkraftland“ samlar byborna i St. Gangloff 

Medborgarinitiativet (BI) “Vårt skogsland – inget vindkraftsland” i den lilla orten St. Gangloff anses vara “vindkraftsmotståndarnas galliska by” i Thüringen.

Nedersta skylten: Den som sår vindkraft i skogen, får skörda storm i sin by.

Europäisches Institut für Klima und Energie (EIKE) 
Tobias Gruber:

Sieben Jahre Waldkampftag – gegen Strom aus dem Illusions-Reaktor.

(Sju års Skogskampdag – mot ström från Illusions-Reaktorn)

St. Gangloff ligger i östra Thüringen vid “Hermsdorfer Kreuz”, som bildas av motor-vägarna A4 och A9. Där, i en stor skog med intilliggande dricksvattentäckt, i “Holzland”, Skogslandet, vill företaget ABO-Wind bygga en vindkraftspark med nio vindkraftverk, vardera med en total höjd på nästan 240 m. Dessutom planeras ytterligare 13 vindkraftverk av företagen Primus GmbH & Co. KG och meridian GmbH.

Dessa projekt har för närvarande avvisats av distriktskontoret, men Damokles svärd av klagomål från vindkraftsföretag svävar över allt. Om vindkraftsparken skulle genomföras skulle Thüringerskogen, ett välkänt rekreationsområde, förvandlas till ett gigantiskt kraftverk bestående av 22 gigantiska stålkonstruktioner.

Vid vindhastigheter under 11 km/h skulle dessa generera exakt noll kilowattimmar (kWh) energi och därmed försörja exakt noll hushåll. De medborgare som hotas av dessa vindkraftverk på deras tröskel har bara ett ord för det – galenskap.

Nu, den 1 maj 2022, hölls den “7:e Skogskampdagen” av BI St. Gangloff. Om de medborgare som för sju år sedan hotades av vindkraftverk var motståndare till vindkraft då, har de med åren blivit vindkraftsrealister.

I början var det som överallt fokus på oro för natur- och miljöskydd, såsom slakt av fåglar, fladdermöss och insekter, samt bullerskydd och värdeminskning av hus m.m. På den tiden fanns det fortfarande en mycket “färgstark politisk folklore” med politiker och vindkrafts-lobbyn, som ville locka folket med en form av “medborgardeltagande”.

Men “medborgarenergi” passar inte folk som ofta får stå ut med de ständigt växande vindkraftverken utanför dörren resten av livet. Medborgarnas energikooperativ är något för stadsbor, som inte påverkas av vindkraftverk och som drömmer om “grön eko-el” för att rädda världen.

När det kommer till att “rädda” något, känner många att de vill vara en av de goda. Det som ofta glöms bort är diskussionen dels om det narrativ som politik och media propagerar för och dels om fakta, d.v.s. verkligheten.

Vindkraftsmotståndarna tvingades ta itu med vindkraftens fysik och teknik för att kunna försvara sig med argument. De fick hjälp av “Thuringian State Association for Energy Policy with Reason e.V.” (Reasonable Thüringen), där även ingenjörer och fysiker arbetar på frivillig basis. Detta förändrade “frontlinjen” drastiskt. Sedan politiker och vindkraftslobbyn, som alltför gärna hyllar vindkraftens välsignelser vid evenemang och i den thüringiska klimatpaviljongen, insett att de från och med då skulle konfronteras med tekniska fakta i St. Gangloff och i Thüringen, undvek de, som när djävulen undviker heligt vatten, att förklara sammanhangen för de berörda medborgarna.

Till exempel lyckades verkställande direktören för Thuringian Green-Tech Agency (ThEGA), prof. Dieter Sell, nyligen under genomskinliga förevändningar förvägra “Thuringian State Association for Reasonable Energy Policy e.V.” en teknisk diskussion om ämnet “säker kraftförsörjning med vindkraftverk”.

Stärkt mentalt och professionellt med sju år i vindkraftsmotståndet, meddelar St. Ganglofer BI nu “Där vi är, finns det ingen plats för vindkraftverk”. Och även om de ledande lokala medierna rapporterar ganska försiktigt, d.v.s. utan att nämna den tekniska kritiken mot vindkraft, har St. Gangloffer BI inte bara haft besökare från TV-kanalerna MDR, ARD Tagesthemen, en TV-station från Danmark och från magasinen TAZ och DIE ZEIT utan även av en reporter från Japan.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Tyskt byfolk mot vindkraft

  1. Vore väl fantastiskt med ett besök från Bjerströmskan!

  2. Tajao är en idylliska fiskeby på Teneriffas ostkust. Där var vi igår och njöt av nyfångad fisk. En fiskeflotta förser de sex fiskrestaurangerna med nyfångad fisk. Nu är fiskarna på krigsstigen. Myndigheterna vill nämligen placera ut vindkraftverk i havet, rakt utanför Tajao och en by söderut. Hela kommunen är emot projektet som negativt påverkar livskvaliteten hos dem som bor där. Vinden blåser alltid in mot kusten så förutom att havsutsikten blir lidande kommer man troligtvis att höra ljudet från havsmöllorna. Kommunen Arico har nu presenterat en protest till myndigheten Autoridad Portuaria.
    https://youtu.be/i4xe5bwzU2o

Comments are closed.