Roadbridges konkursbo i Markbygden har plundrats

Svevind

Markbygden 2018: Vindkraftverken jämförda med skogens träd

Ett bamseprojekt planerat för 1.101 VKV lockar till sig äventyrare à la Vilda Västern. Något som tycks gälla det irländska företaget Roadbridge, vars moderbolag åtagit sig stora entre-prenader för  bygget av banan till höghastighetståget HS2 i England. Dess  ledning satte bolaget i konkurs den 11 mars med skulder på 350 miljoner kronor. 

Dotterbolaget Roadbridge Sweden har kontrakt på vägar och fundament till hundratalet VKV. Det har har därmed varit en av de större entreprenörerna. Det försattes i konkurs i april. Nu rapporterar Piteå-Tidningen om storskalig plundring av konkursboet.

Allt av värde i bolaget tillhör kreditgivarna efter en konkurs och hanteras av konkurs-förvaltaren. Bolagets ledning och anställda har ingen särskild rätt till dess utrustning.

+ – + – + – +

2022-06-16:

Bolag i Markbygden plundrades. Det konkursförsatta Roadbridge Sweden har arbetat med att bygga vägar och vindkraftsfundament i Markbygden. Nu misstänks personer med kopplingar till företaget ha plundrat bolaget genom att ha sålt utrustning i Markbygden svart och flyttat pengarna till privata konton.

De misstänkta stölderna ska ha börjat efter att Roadbridge Sweden’s irländska moderbolag Roadbridge Limited försattes i konkurs i mars. Personer med kopplingar till det svenska dotterbolaget ska då ha börjat sälja utrustning som köpts in till företaget. Pengarna ska sedan ha satts in på privata konton. Nu har konkursförvaltare Hans Andersson på advo-katbyrån Kaiding polisanmält flera personer med kopplingar till Roadbridge Sweden för stöld.

Hans Anderssons arbete har försvårats i och med att han haft svårt att få tillgång till bolagets bokföring. Denna har i strid med gällande regler förvarats utomlands, vilket skulle kunna utgöra ett bokföringsbrott. – Bokföringen har förvarats på Irland, vilket inte är okej på något sätt. Det är otillåtet enligt svensk rätt att förvara bokföringen för ett svenskt bolag utomlands.

”Vittne: ’Allt är länsat, inget finns kvar’ Vittnen och personer med insyn berättar om hur personer med kopplingar till det konkursdrabbade företaget Roadbridge Sweden har plundrat bolaget i Markbygden på utrustning. ’Det har gjorts helt öppet. Det är helt galet. Inget finns kvar’, säger en källa.

Bland de grejer som ska ha sålts räknar PT:s källor upp en diger lista dyr utrustning. Bygglampor, byggtält, en släpvagn, ett dieselverk, verktyg, stål, datorer, skärmar och annan kontorsutrustning ska ha sålts svart, många gånger helt öppet. – De har bland annat sålt hiskeliga mängder armeringsjärn som kapats upp och slängts i en container. Det handlar om nyvärden på flera miljoner kronor och allt har gjorts helt öppet. De har sålt varenda dataskärm, varenda tv-monitor – allt. Det enda som finns kvar är några tomma verktygs-lådor och några baracker. Det är galet.

Det här kommer att gå till vindkraftshistorien, säger en källa.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Roadbridges konkursbo i Markbygden har plundrats

  1. Enligt svensk lag kan konkurs förvaltaren.återvinna det som sålts 3månader före konkursen då har alla inblandade bla åklagaren.som frikände Markbygdens Vindkraftspark för bokföringsbrott när man inte hade lämnat in årsredovisning för de två första verksamhets åren det har bidragit till.den uppkomna situationen

  2. Det här är bara okunnigt dravel om hur svensk konkursrätt fungerar. Glöm allt du läst och glöm framförallt att ett konkursbo kan ”plundras” av brottslingar. Olagliga transaktioner kan genomföras före en konkurs men dessa är normalt återvinningsbara av konkursförvaltaren.

    Ev brott i sammanhanget är alltså begångna FÖRE konkursen och har inte ett skit med konkursförvaltaren att göra. Konkursförvaltaren är liksom ditsatt för att reda ut härvan.

  3. Det borde vara lönsamt att bygga infrastrukturen till vindkraftverken. Det låter som om bolaget räknat bort sig och ägarna beslöt att tjäna en hacka på det innan bokföringen visade att bolaget måste sättas i konkurs och de därmed inte skulle få en krona ur bolaget.

  4. Hela väderkraftsatningen är ju ett enda stort bedrägeri och politisk korruption. Det drar till sig alla skummisar som ser en chans att ta del av bytet!

Comments are closed.