Elcykel sätter igång brand i höghuslägenhet i London

Jamie Lorriman

Shepherd’s Bush: Lägenhetsbrand startad av elcykel

2022-06-21 The Telegraph:

Shepherd’s Bush fire: Apartment blaze near Grenfell Tower sparked by e-bike

Grenfell Tower är den värsta branden i London i sen tid. Wikipedia:

Branden i Grenfell Tower var en brand som bröt ut vid 00:50-tiden lokal tid natten mot 14 juni 2017 i 24-våningshuset Grenfell Tower i North KensingtonLondon. 72 människor miste livet i branden. Byggnaden står (2019) kvar men är totalförstörd och planeras rivas 2022.

Jag översätter rapporten i The Telegraph:

+ – + – + – +

Lägenhetsbrand nära Grenfell Tower utlöstes av elcykel

Boende hävdar att inga larm eller sprinkler gick igång efter brand i lägenheten i västra London som började när en elcykel laddades.

En elcykel utlöste en brand på 12:e våningen i ett kvarter med höghus i västra London, mindre än en mil från Grenfell Tower, där 72 människor dog i en brand 2017.

Brandmän och ambulanspersonal kallades till platsen på tisdagsmorgonen. En boende i flerfamiljshuset sa att branden började när hans vän laddade en elcykel i sitt hem.

Liiban Shakat sa att hans besökare, som han kallade Abid Naser Mohamed, väckte honom på tisdagsmorgonen med en “svart mun” av röken och ledde honom till gästrummet, som var uppslukat av lågor.

Mohamed hade andats in rök och fördes till sjukhus sade Shakat. 38-åringen, som har bott i byggnaden i mer än 20 år, mindes att han såg Grenfell Tower brinna från samma lägenhet som fattade eld på tisdagen.

När han pratade med reportrar utanför byggnaden och fortfarande bar sina macawier – en traditionell somalisk pyjamasstil – sa han: ”Han tvingar mig att vakna. Jag följer honom. Jag gick in i rummet och hela rummet brinner. Jag sprang till diskbänken, jag tog en hink med vatten och försökte avskräcka elden men sedan blev den värre.”

Han tillade: “[Min vän] var i rummet som brann. Han låg i sängen. Hans mun var svart eftersom han andades in så mycket rök.” Mr Shakat sa att inget brandlarm eller sprinkler hade gått igång och att han enligt uppgift inte kunde använda hissen, för att fly byggnaden, eftersom den automatiskt stängs av när det brinner.

“Jag var i chock”, sa han. “Jag visste inte vad jag skulle göra.” Åtminstone ett dussin rädd-ningsfordon kantade gatorna runt byggnaden. Några boende lade ut handdukar och började sola i ett grönt område utanför, medan de väntade på att få återvända till sina lägenheter.

Video från platsen visade ett svårt förkolnat och svärtat fönster på 12:e våningen, med beläggning av sot och aska runt fönstren till den drabbade lägenheten.

Under tiden kallades räddningstjänsten till en separat lägenhetsbrand i Manor Park, där en del av en lägenhet på 13:e våningen i ett 15-våningshus brann. Omkring 60 personer lämnade byggnaden innan cirka 100 brandmän anlände.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Elcykel sätter igång brand i höghuslägenhet i London

  1. Petter W. Det är inte bara laddandet i sig som kan vålla brand utan främst redan laddade batterier – oavsett tid och plats.

  2. https://www.smp.se/vaxjo/batteridriven-cykel-exploderade-i-lagenhetsbadrum/

    Ett batteri till en eldriven cykel exploderade i en lägenhet på söndagsmorgonen, uppger SOS Alarm.

    Ingen människa ska ha kommit till skada.

    – Det är ju inte helt nyttigt att andas in röken från ett batteri men som jag förstått har ingen blivit skadad, säger en operatör på räddningstjänstens ledningscentral.

    – Ingen har i alla fall behövt åka ambulans, säger han.

    Räddningstjänsten är på plats och vädrar ut.

    – Det har inte blivit någon öppen brand som tagit sig i något annat, utan räddningstjänsten är kvar för att få ut den rök som finns, säger ledningsoperatören.

    Larmet kom till SOS Alarm vid 07.01.

  3. Vad kan man lära av detta?
    – Ladda inga batterier inomhus på nätterna
    eller
    – Ladda inga elcyklar inomhus på nätterna
    eller
    – Ladda inga elcyklar inomhus på nätterna, om de inte är elcertifierade

  4. Runt garagebranden i Märsta härom året råder diskret tystnad. Svårt att nå ansvariga. Locket på. Men bland ca 200 brunna bilar fanns säkerligen flera elbilar.

  5. Inga elbilar i garage under bostadshus! Knappast heller elcyklar!

  6. Branden i Linköping 22 juni misstänks också vara orsakad av en elcykel.

Comments are closed.