En brand i Freeport, Texas, stoppar US export av LNG

SPE

Figur 1. Hamnen i Freeport, Texas, är en av sju i USA, utrustade för export av LNG

Nyheten om en brand där påverkar direkt tillgången på naturgas i Europa och därmed dess pris och elens pris, vilket kommer att märkas även i Skåne. Jag har inte sett att nyheten nämnts i svenska media. De tycks inte förstå dess betydelse. Här en översättning av en post på WUWT:

Bidens plan för export av LNG till Europa:

Kommer du ihåg i mars, när Biden lovade att öka amerikansk LNG-export till Europa?

23 JUNI 2022

Brand orsakar avstängning av Freeports exportterminal för flytande naturgas, LNG.

Den 8 juni 2022 ledde en brand i Freeport LNG:s anläggning för flytande naturgas i Texas till att anläggningen stängdes helt. Avstängningen av Freeport LNG kommer att minska USA:s totala kapacitet för export av flytande naturgas (LNG) med cirka 2 miljarder kubikfot per dag (Bcf/d), eller 17 % av USA:s totala kapacitet för export av LNG.

Freeport LNG är en av sju LNG-exportanläggningar som är verksamma i USA. Freeport LNG har tre operativa linjer för kylning av gasen till -162 °C så att den blir flytande. De har en kombinerad baskapacitet på 1,98 Bcf/d och en toppkapacitet på 2,14 Bcf/d.

Anläggningen levererade sin första LNG-last i september 2019, och det var den femte amerikanska LNG-exportterminalen som kom online i de nedre 48 delstaterna. En fjärde linje (med en kapacitet på 0,67 Bcf/d) har godkänts fullt ut, men dess ägare har ännu inte fattat ett slutgiltigt investeringsbeslut.

Enligt Freeport LNG Development, L.P, tyder den preliminära bedömningen på att branden orsakades av övertryck i en LNG-rörledning som flyttar LNG från anläggningens lagrings-tank till terminalens dockningsanläggning. Branden påverkade inte Freeport LNG:s huvud-anläggningar, såsom dess kylutrustning, LNG-lagringstankar, dockningsanläggningar eller LNG-processområden. Företaget meddelade att man inte förväntar sig att terminalen ska återgå till full service förrän i slutet av 2022, även om man siktar på att ha terminalen delvis i drift om cirka 90 dagar.

+ – + – + – +

Leveranser huvdsakligen till Europa

EIA

Figur 2. Exporten från Freeport LNG åren 2020 ‒ 2022

Notera att staplarna visar takten i leveranserna, miljarder kubikfot per dag. De har tydligt skiftat över till Europa.

Marknadernas reaktioner på branden har varit naturliga: Stoppet betydde att i USA skulle plötsligt större mängder naturgas säljas. Självklart föll priset. I Europa minskade den förväntade tillgången lika plötsligt. Självklart steg priset.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “En brand i Freeport, Texas, stoppar US export av LNG

  1. Lars, det är väl så att Biden inte styr över mycket i USA där delstaterna öppet visar fingret åt påhitten från Washington. Kanske därför som Biden i stället ägnar sig åt idiotiska uttalanden och utrikespolitik i stället?

  2. Biden kan egentligen inte lova någonting om export av naturgas. Den sköts av de företag som äger anläggningarna och där styr inte USA:s president.

  3. Karl Erik R.

    Nja, det måste ha varit för länge sedan. Ett modernt fartyg (175.000M3) med diesel eller ottomotor klarar sig nog med ca 1% av lasten från Australien till Japan (och tillbaka). Så 99% kommer fram.

  4. Göran. Känner till ett exempel. Båtar med LNG från Australien till Japan drivs med LNG. Ca 7 % av den lastade gasen går åt för att driva båten. 93 % kommer fram till japansk hamn.

  5. Undrar om de där båtarna som fraktar LNG kör på olja eller LNG? Kör de på olja gissar jag att de släpper ut mer koldioxid än som vinns på LNG.

Comments are closed.