Hur (mar-) drömmarna nu visar sig i krass verklighet !

Google

Figur 1. Sri Lanka, f.d. Ceylon, ligger sydost om Indiens sydspets

Efter nära 30 år av inbördeskrig, där folkgruppen tamiler försökte bilda en egen stat i nordost, slöts fred 2009. Därefter utvecklades ekonomin väl, så att GDP-per-capita översteg US $4.000 år 2018 att jämföra med c:a $3.000 för Ukraina och $2.000 för Indien.

Men miljöaktivister förmådde president Gotabaya Rajapaksa att 2019 deklarera landets övergång till ekologiskt jordbruk på 10 år. Han förbjöd import och användning av konst-gödning och pesticider, vilket snabbt fick dramatiska följder. Skörden av ris, den viktigaste spannmålen, minskade med 20% på sex månader. Det hade man förr kunnat exportera, men blev tvungen att istället importera. Även skörden av te minskade dramatiskt. Det var landets främsta exportprodukt, varför valutaintäkterna minskade och “allt” blivit dyrare eller försvunnit från handeln. Ekonomin ar kollapsat !

nanopress

Figur 2. Efter månader av oroligheter har demonstranter intagit presidentpalatset

President Rajapaksa flydde till Maldiverna och förklarade sin avgång igår, den 14/7.

Landet har nu stora skulder, saknar valutor att importera gödning för, så att skördarna kan bli normala igen. Det har en lång väg tillbaka. Allt på grund av drömmarna om en “grönare värld”.

weeklytimes

Figur 3. Holländska böner blockerar vägar i protest mot “miljökrav”

De protesterar mor regeringens påbud om att minska utsläppen av kväveoxider. Det översätts till krav på 30 % minskning av djurbesättningar m.m. Det gör många jordbruk olönsamma.

Detta torde vara början på en katastrof lika den i Sri Lanka, om inte regeringen nyktrar till.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

18 thoughts on “Hur (mar-) drömmarna nu visar sig i krass verklighet !

  1. När ska miljödårarna förstå att jorden inte kan föda 8 miljarder människor på naturlig väg? Fast miljödårarna är bara nyttiga idioter för globalisternas agenda där en av de viktigaste punkterna är att reducera jordens befolkning till enligt uppgift ca 500 miljoner. Nu tänker väl inte de ledande miljöskojarna, som ju inte själva lever som dem lär, ta sitt egna liv utan det är andra, framförallt folk utanför västvärlden som ska bort. John Kerry t ex lär ha 6 olika boenden, 12 bilar, 2 yachter och en privatjet och det säger sig ju självt att många måste bort för att han och andra ledande miljöskojare ska kunna fortsätta med sin extravaganta livsstil. Det som är mest förvånande att de “nyttiga idioterna” som är gräsrötter inom “miljörörelsen” aldrig fördömer John Kerry för hans livsstil men hoppar på medelsvensson om han åker till Spanien på semester.

  2. Bara så du förstår att jag känner till att växternas egna försvarssystem bygger på gifter mot angripare. Men det är proportioner och typen av gifter som saken handlar om.

  3. Ekologisk odling minskar gifterna i växer med 1 %. Med andra ord. Av 100 % gifter i en växt har växten tillverkar 99 % av dem och bonden 1 %.

  4. Ang min länk från Intercept om EPA etc

    Lagen är väldigt finurligt skriven där värdet eller villkoren sätts utifrån bondens upplevda effekter av pesticider etc (med direkt koppling bakåt till leverantörerna) OCH inte till riskerna och effekterna för miljön/människorna etc.

    “According to the federal statute, the EPA can only refuse to reregister a pesticide if the risks it poses to human health, wildlife, and the environment are greater than the benefits it provides, which are measured in terms of crop yield and quality. So even if a pesticide presents a clear danger, the agency often finds that the danger is outweighed by whatever economic advantages it offers.”

    Likadant resonerar t.ex vaccin-industrin inkl FDA/CDC m.fl där de hävdar att C-19 vaccinet skyddar mer än skadar (trots att vi nu ser att det inte stämmer). Byråkraterna och MSM stämmer in i producentkörerna trots att tillgänglig statistik och forskning säger precis det motsatta. Mantrat “skyddar från allvarlig sjukdom” fungerade bara i början av pandemin (wuhan/alfa-varianten) och i några månader innan skyddet av neutraliserande antikroppar kraftigt försvagades. Idag är skyddet negativt, dvs just de vaccinerade blir sjuka pga immunitets-flykt. Och oerhört många dör idag i flera länder (UK t.ex) men inte av något virus utan pga vaccinets verkningar. Och i gruppen arbetsföra. Se överdödligheten.

    Vakna!

  5. Söker man på nätet (duckduckgo) finner man inget från jordbruksprotesterna i Holland i våra stora medier. Jo en bra bit ner får man faktiskt en träff på Sydsvenskan (välkänd för högst integritet ). Det visar
    att våra tidningar följer makthavares intentioner att skapa kaos givet att många journalister inte ännu fattat det där med “katastrofen några år bort”.

    Det är Agenda 2030 som ligger bakom och plötsligt utan förvarning har bönderna fått krav på att halvera boskaps-besättningarna pga jordbruksytor som Agenda 2030 ansetts skyddsvärda (nästan halva jordbruksmarken). Som framgår i inlägget använder man gödselanvändningem (från kor t.ex) som hot pga kvävet och metan. Nederländerna nordeuropas viktigaste jordbruksproducent.

    Men bland Agenda 2030s mål finns också behovet att säkra mattillgången (också av s.k säker mat) men dessa krav i Holland motverkar precis deras egna målsättningar. En dubbel agenda avslöjas mao.

    Som finansekonom vet jag att Holland utgör Europas (efter Luxemburg) centrum för skattesmitning, dvs medvetet av dess politiker. Här finns EUs mest generösa skatteregler som stimulerar avancerade upplägg med skalbolag etc.

  6. Om nu det här presenterades i förväg, var skälet att ingen varnade för konsekvenserna att planerar ett misslyckande för ett senare övertagande av landet.
    Det vill säga, effekten på klimatet var sekundärt.

    Såg förresten att på Kuba ansåg de att de kunde visst odla ekologiskt, bara att Lankeserna gjort fel. Känns inte som ett föregångsland i de flesta avseenden.

  7. Jo, men Kineserna lär inte bida sin tid, snarare tvärtom. Man kommer antagligen erbjuda Lankeserna förmånliga lån för att succesivt ta över deras matproduktion och skeppa den till Kina. Nu är ju inte Indien och Kina världens bästa vänner direkt, men det här blir intressant att följa. OM Kina obstruerar på Indiens bakgård lär Bofors-kanonerna komma till pass…

  8. Thorleif
    Enig i Dina generella slutsatser.
    Sri Lanka kommer att bli ett historiskt exempel på devisen ‘har varit i säck innan det kom i påse’, eller mindre kryptiskt uttryckt så här:
    • Det är samma bakomliggande krafter som styr det privatkontrollerade IMF, dvs. finansvärldens RR eller familjen R & familjen R, som ligger bakom Agenda 2030, IPCC & klimathotsagendan och ‘green deal’.
    • Det senare var utgångspunkten för landet inslagna destruktiva politik, vars resultat var förutsedd av de bakomliggande globala intressena. När väl förhandlingarna är slutförda med IMF är landets framtida utveckling ‘i hamn’ och de globalt verkande företagsintressena kan såsmåningom exploatera fullt ut.
    • Landet och dess ledning är ett skolexempel på bra förutsättningar för genomförande av kontroll och exploatering. Landets invånare är hårt arbetande huvudsakligen i agrar sektor. Sri Lanka har stora naturtillgångar också inom mineralområdet. Befolkningen har till lejonparten enkel utbildning och har traditionellt via buddhism och hinduism en lämlig kulturell skolning för kontrolländamål. Den styrande familjeklanen Rajapakse(R) är känd för sin girighet, fåfänga och kontrollbehov. Överhuvudet var således ett påverkbart ‘offer’ för internationell uppmärksamhet från agendakontrollerande personer och organisationer. R kunde därför under en period sola sig i glansen för sina åtgärder inom ‘den gröna revolutionen’ och få internationell uppmärksamhet. Om det skulle ‘gå fel’, vilket kontrollörerna förutsatte enligt min bedömning, skulle reträtt kunna erbjudas i ett annat land med fortsatt ekonomisk uppbackning. Om jag minns rätt fick R sin förutbestämda fristad i Singapore, ett näraliggande globalt finansbolagskontrollerat område.

    Vi kommer nu, om inget överraskande annorlunda händer, att få se en lång epilog där landets befolkning och naturresurser blir utsatta för exploatering, med finansvärldens RR som avnämarna tillsammans med ett antal kontrollerade företag.

  9. Såväl klimatet i magen som på jorden är beroende av att dess ekologiska system fungerar. Både naturen och vår kropp är fantastiska till självläkning. Men det finns gränser hur mycket och hur länge vi belastar med gifter etc. F.ö är vi människor en del av naturen, dvs vi ingår i samma kretslopp.

    CO2 är naturligtvis inte en förorening utan livets gas och historien har visat att världen inte bara överlevt utan också frodats vid högre halter av CO2. Och vetenskapen är inte överens men däremot förhindrad att offentligt diskutera och möta varandras ståndpunkter. Man bör ställa frågan varför?

    I bransch efter bransch upptäcker vi att det råder en tydlig korruption där annars erfarna, kunniga och stolta forskare m.fl från ledningen och externa makter “tvingas” gå med på arbetsvillkor där de måste tumma på sina samveten, lindrigt uttryckt. Vi ser det idag i USA inom FDA, CDC m.fl. Och inte minst idag när det gäller C-19 t.ex.

    Här ett bra ex;

    https://theintercept.com/2021/06/30/epa-pesticides-exposure-opp/

  10. Så är det, att inte förglömma Rysslands invasion av Ukraina som bygger på makten att kontrollera fossil energi.
    Hela världen kommer att bli inblandade i energikrig inom några år om hysteriska klimataktivister inom EU och FN får igenom sina befängda fantasier om “utsläppsmål”. INFLATION – nu när “klimatåtgärder”, byggandet av väderkvarnar, fångandet av solstrålar, produktion av biodrivmedel och vätgas börjar bli märkbart får vi naturligtvis leva med en ständigt ökad inflation, “Greenflation”, eftersom priserna på energi, grunden för vår överlevnad, kommer att tio-dubblas.
    Runt 2030 kommer vi leva på en “stenåldersliknande” nivå, vår köpkraft kommer vara endast 10-20 % av dagens.

  11. Man måste ju ändå säga att klimatet har blivit mycket bättre sedan Lankeserna har förstört sitt land…
    Man tar sig för pannan.
    Undrar hur många miljoner Presidenten tagit med sig till Maldiverna?

  12. Göran Å

    Bra sammanfattat. Om nu människor inte är onda, varför kan de inte tacka nej till att göra karriärer i destruktiva organisationer? Eller är de aningslösa? Knappast!

    Den alltför hårt avreglerade finansekonomin sedan 80-talet har totalförändrat människors etiska kompass och värst är det förstås bland de många målinriktade karriärister som ex Magda. Personer som “odlas” fram (s) inom partier som alltmer lämnar sina medmänniskor bakom sig.

  13. Vi ska komma ihåg att Sri Lanka genom ‘den gröna revolutionens’ välfärds- och ekonomiska nedgång blivit skuldsatt till den grad att landet inte längre kan betala sig ur knipan. Den nu bankrutta staten kommer snart i händerna på IMF, som på sedvanligt sätt kommer att kräva skattehöjningar och storskalig utförsäljning av infrastrukturtillgångar, som i efterföljd kommer att leda till att kontrollen över landets näringsliv tas över av ‘utländska företag’ med ökad export som följd, medan befolkningen lider ännu större nöd. Receptet är välkänt för att möjliggöra globala storföretags expansion. Som bekant sitter numera Sveriges statsminister som ordförande i IMFC, organisationens högsta rådgivande organ. Undrar vilka råd hon kommer med till den kvinnliga ledaren för IMF?

  14. Att ställa om till ett ekologiskt jordbruk innebär inte bara att sluta med pesticider och konstgödsling. Det kräver en omsorgsfull plan som tar tid och kunskap. Byråkraters beslut blir kostsamma om inte jordbrukarna får ta ansvar själva i samband med en omställning. Staten bör även stötta odlarna finansiellt under en övergångsperiod då skördarna oftast går ner volymmässigt. Bonden måste först själv få mat på eget bord.

  15. ”Mot dumhet kämpar gudarna förgäves”. (Friedrich Schiller)

Comments are closed.