Jetströmmens inverkan på extrem värme och kyla

Electroverse

Figur 1. Vid låg aktivitet i Solen blir jetströmmens bana instabil med stora svängar mot norr och söder

”Extremvärmen” beror på norra jetströmmen

”Extremvärmen” beror på norra jetströmmens numera avvikande cirkulation, som sedan i sin tur påverkar underliggande luftströmmar. Jetströmmen har börjat gå i U-svängar nord – syd i stället för att cirkulera runt nordkalotten. Den kalla polarluften går för tillfället ned mot sydligare breddgrader i U-svängar. Detta pressar i sin tur den undanträngda varma sydliga luften norrut i omvända U-svängar (ꓵ).

Således: På på andra delar av norra halvklotet drabbas man av ”extremkyla”.

Motsvarande förändring sker också av den sydliga jetströmmen. Den berör främst Sydamerika, Australien och Nya Zeeland.

Figur 2. Den magnetiska Nordpolen driver iväg mot Sibirien med 64 km/år

Förändringen av jetströmmarna har pågått en längre tid. Den har förorsakats av den magnetiska nordpolens flytt från nordöstra Kanada förbi Nordpolen och ned mot Sibirien. Flytten befinner sig nu i ett accelererande skede och den magnetiska nordpolen är på väg mot Svalbard. Dess motsats, sydpolen, är på väg norrut mot Australien. Nordpolens flytt har pågått sedan ca år 1830. Den rörde i sig i början väldigt långsamt. NASA har redan för många år sedan påtalat detta.

Den magnetiska Nordpolen har flyttat sig många gången under jordens historia. Det är nu ca 780.000 år sedan polerna helt skiftade plats. Normalt sker det med 200.000 – 300.000 års mellanrum. Däremot har de med ca 12.000 års mellanrum gett sig iväg på en ”delresa”. Så skedde för ca 12-, 24-, 36-, etc.-tusen år sedan. Vid den senaste gången tog det ca 1.000 år innan de återvände. Så det finns risk för att vi får se mer ”extremväder” under de närmaste 1.000 åren.

På dinosaurietiden var det ca 1 miljoner år mellan polskiftningarna. Jorden har skiftat polaritet ett hundratal gånger under de senaste 3 miljarder åren.

Så frågan är om det är en total ompolarisering eller 12.000 års förändring som jorden nu har framför sig.

Vi är passagerare på rymdfarkosten jorden, under solens förflyttning i Vintergatan, där den med periodicitet kommer in områden, som påverkar jordmagnetismen.

Vi bör därför förbereda oss på de förändringar som förestår.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

20 thoughts on “Jetströmmens inverkan på extrem värme och kyla

  1. @Petter Wulff.
    “en annan teori än du men ni kommer till likartad slutsats.” ?
    Det där får du mer än gärna utveckla. För du snackar emot dig själv där.

    “Världen är större än Sverige och enstaka datum bestämmer inte klimatet.”
    och för en gångs skull, så lyckades du med att förutsätta dina teorier rätt.
    Men du glömmer ett par detaljer.
    1: nedskrivna veriferade mätdata övertrumfar vilda ej understödda teorier, även om mätdata är sparsamma i antal över tid, så är dom reella i verkligheten, om du känner till vad den är..
    2: Det dör mer människor utav köld än vad som värme är orsak till, och det är inte lite skillnad i dödstalen.

  2. Ingvar Åkesson

    Alarmisternas superlativ på begreppet extremväder är klimatapokalyps. Det verkar kanske lite underligt och borde kanske vara väderapokalyps, men kan man inte skilja på väder och klimat blir det samma sak.

  3. TorbjörnR

    Jag beklagar att jag inte tog upp haven, men å andra sidan är förändringar denna stora energireservoar i huvudsak beroende av den varierande solinstrålningen. Det är mycket vi inte förstår om klimatet och att begränsa denna förståelse till att endast omfatta koldioxidhalten är ett utslag av ren dumhet. Den påstådda klimatapokalypsen är bara struntprat. Däremot verkar vi ha en informationsapokalyps gällande klimatet inom msm-media.

  4. Christian H

    Du får inte glömma haven. Den absolut största delen av energin finns i haven och fördelas enligt mekanismer som vi bara delvis förstår.
    Att tex Arktis är 95% korrelerad med AMO är ju välkänt för seriösa forskare, dock inte av dem som tror att isen i Arktis i huvudsak styrs av co2.

  5. Tack Ingvar för en intressant genomgång av jetströmmar och den magnetiska polens vandring. Vid den senaste istiden var Nordamerika och Europa drabbade av ett tjockt istäcke, medan Sibirien saknade istäcke. Jag har sett en förklaring till fenomenet som hävdade att detta fenomen berodde på att även den geografiska nordpolen hade flyttat på sig. Vet du, eller någon annan på forumet, om det är vetenskapligt fastställt att även den geografiska nordpolen rör sig? Jag föreställer mig att det i så fall torde röra sig om en mycket långperiodisk svängning.

    Jordens klimat styrs av tre faktorer:
    1) Astronomiska och framförallt Solens inverkan
    2) Geologiska
    3) Atmosfäriska

    Av dessa förtigs de två förstnämnda i msm-media. Solens inverkan är självklart den viktigaste faktorn och för cirka 15 år sedan såg jag uppgifter om att också de andra planeterna i vårt solsystem blivit varmare, vilket absolut inte kan ha något med våra koldioxidutsläpp att göra. I jordskorpan finns det förutom vulkaner även 100000-tals sprickor och hotspots under havsytan som släpper ut enorma mängder gaser, främst koldioxid. Ingen vet hur mycket, då det svårligen går att mäta. De atmosfäriska förhållandena är det som allena styr klimatet enligt msm-media och då i synnerhet koldioxidhalten, vilken falskeligen i huvudsak påstås bero på människans utsläpp. En ökad halt koldioxid leder till mer växtlighet som i sin tur skuggar marken och sänker temperaturen. Vidare leder det till att växternas klyvöppningar, som styr deras andning, behöver vara öppna kortare tid, vilket i sin tur gör dem mindre torkkänsliga. Detta återspeglas i att öknarna nu minskar.

    Den senaste veckan har väderrapporteringarna i Svt varit fullständigt hysteriska, med en besatthet av påstådda temperaturrekord runt om i Europa. Igår kunde man se hur besvikna de var på Svt när de prognostiserade temperaturrekorden uteblev i Sverige. Det blev inga 37 grader i Norrköping, inget nytt temperaturrekord i Stockholm och Målillas maxtemperatur på 37,2 grader låg också under de 38,0 grader som uppmättes 1947. Vid den senaste väderleksrapporten på rapport igår presenterades inte morgondagens prognos, utan den handlade om torsdagens väder som ju redan varit! Tänk att de så fullständigt kan tappa fattningen när vädret inte blir som de trott. Deras klimatreporter Erik Bjerström förklarade att England kunde få upp till 50 graders värme om inte våra koldioxidutsläpp upphörde. För att ge tyngd åt sina påståenden hänvisade hon till “forskare” och att hon rapporterat om klimatet i 35 år. Om hon gjort detta i 35 år och hela tiden bara tror på det hon vill tro och ständigt låter sig luras av allehanda oseriösa alarmister, tyder det varken på kunskap eller någon särskild intelligens. Det är med bedrövelse jag konstaterar hur väder- och klimatrapporteringen i Svt förfallit till sämsta möjliga sensationsjournalistik.

  6. Ingvar Å: Media bygger på en annan teori än du men ni kommer till likartad slutsats.

    Petwap: Världen är större än Sverige och enstaka datum bestämmer inte klimatet.

  7. Public-service meddelar att det var nästan lika varmt i Sverige igår som för 75 år sedan!

    Finns det någon ålderstigen person här som kan berätta hur vi tog oss ut klimatkrisen 1933 och 1947?

  8. Det är Klimatalarmister och de flesta i mediaföretagen, såsom SVT, TV4, dagspress, m.fl. som ”förälskat” sig i begreppet ”extremväder”. Vad blir deras superlativ på detta? Ännu mer extremväder, eller?

    Senaste gången jorden gick in en vandring av polerna, för ca 12.000 år sedan, fick jorden en ca 1.000 årig förändring av klimatet. Det innebar för Europa kalla vintrar och torra varma somrar. Det var ett hårt klimat som gjorde att stora delar av skogarna i norra Europa försvann.
    Var det extrema väderleksförhållanden för perioden eller normala?

    Golfströmmen är nu liksom då försvagad. Den är nu svagare i Nordatlanten än den varit på de senaste 1.600 åren. Den har försvagats med ca 15% de senaste 60 åren.
    Den försvagade golfströmmen innebar då att kall havsyta stabiliserade atmosfären, som gjorde det lättare för högtryck att bildas. Detta skar av svalkande västvindar under sommaren. På vintern medförde det att varma havsvindar hindrades att strömma in.

  9. @Petter Wulff.
    Din undran kan man “koka ner” till, den ena är påläst och insatt i ämnet, den andra är inte det och svamlar i sin “nattmössa”.
    Och sedan så är det upp till dig att försöka lista ut vem som är vad.

  10. enough: Både Bolling och Åkesson uttalar sig om långsiktiga förhållanden; alltså om klimat. De drar helt olika slutsatser om extremväder, och båda kan inte ha rätt.

  11. Men för helskotta… ett par dagar med helt vanligt högsommarväder är väl inte extremt… tände kaminen i juli för att det var kallt och det gjorde jag även sommaren 1993 enligt min almanacka… ge upp nu PW…

  12. Hej Johan !

    Kalla det istället “utbildningsdeflationen”: Mer och mer utbildning med lägre och lägre krav ger uslare och fördärvligare resultat. Särskilt när de “utbildade” förutsätts besluta om “allt” i samhället, varav de flesta av dem inte begriper vad det egentligen handlar om.

  13. # Johan.
    Var det inte vår klimatguru G.T. som visualiserade “mängden” CO2 i vårt lufthav?
    I alla fall gjordes gällande att hon kunde se “CO2-föroreningarna” med blotta ögat.
    Jag tror det är “inbillning” men om inte…. så dras hon med unika färdigheter.
    Extremt skulle jag vilja kalla det!

  14. En klimatforskare är ut och säger att denna extrema värmebölja beror på koldioxiden. Upplever vi en slags tippingpoint i detta nu enligt dessa så kallade forskare.

    Om man istället tänker till lite och visualiserar CO-halten ,i ex. 1 kubikmeter 1 PPM är 1 kubikcentimeter . Ta differensen mellan ifjol
    eller för 2 eller varför inte 5år sedan i CO-halt
    så det är upptag och återstrålning från denna differans som håller på och steka oss till döds
    och gör att det blir en tillfällig värmebölja i Europa.

    Förutom politiska agendor tror jag det är den så kallade utbildningsinflationen som håller på att sänka det moderna samhället.

  15. PW

    Du blandar väder och klimat, och lyssnar troligtvis för mycket på msm, det har du sedan länge fått tips om att ta för vad det är, propaganda utan substans.

  16. Det svänger också i bedömningen av extremväder. Igår var beskedet att klimatet är oextremt, idag görs bedömningen att det är allt mer extremt. Hur hänger bedömningarna ihop?

  17. Den första och viktigaste förberedelsen är mental genom att inse att ändringar av klimatet på jordklotet är styrt av solen och dess färd genom Universum. Sedan kommer jetströmmarna, etc.
    Eftersom vi kanske har en 1.000 års period framför oss med periodvis värme och periodvis kyla, måste boende, matproduktion, etc. anpassas till de förändrade förutsättningarna. Det behövs säkerställd värme vintertid och förutsättningar till kyla sommartid. Odling och matproduktion behöver då troligen se annorlunda ut. Det blir kanske till att hjälpa till med att odla mer själva. Alla kan inte importera.
    De Europeiska Staterna har ännu inte insett allvaret i situationen. Så var och en bör se över sina egna förutsättningar för att hjälpa sig själv och de närmaste, grannar, etc.
    Följden av staternas bristande insikt kan bli Swexit (Sverige ur EU) m.fl. och även Clexit (klimateixt), varvid såväl EU som FN kommer att gå i graven.

    Det var förvisso varmt igår (2022-07-20). Temperaturen hemmavid var som max. 31,2°C. Den kan variera för olika orter beroende på deras geografiska läge. Detta var dock för min del inget rekord. 2018 har jag uppmätt 11 dagar med högre temperatur, med max 2018-07-30 med 36,6°C. Även andra år har det varit varmare.

  18. Det är bara sorgligt att dumhet och ignorans får styra i msm’s mediaflöde, när kunskap och förnuft finns…..

Comments are closed.