Tysk el juli 2022

Figur 1. Total effekt med sol- och vindkraft samt börspris

Elpriset har fortsatt att stiga från ca 200 €/MWh till numera 400 €/MWh. Det innebär fullständig katastrof för många hushåll och företag

Figur 2. Levererad effekt från Sol och Vind, tabell

Figur 3. Vindkraftens levererade effekt i relation till installerad kapacitet

De svaga vindarna har fortsatt under juli. Det är en av orsakerna till de höga elpriserna. De högsta effekt-topparna har inte ens nått 40% av märkeffekten. Vid fyra tillfällen är effekten lägre än 5 %.

Figur 4. Vindkraftens effekt samt antalet timmar för olika nivåer på dess nyttjandegrad

Medelvärdet av landbaserad vindkraft har stigit från 11.0 % i juni till 13,7 % i juli.

Figur 6. Effekten från sol- och vindkraft med export och import samt EEX-pris

Tyskland har blivit beroende av import. När det blåser dåligt även i grannländerna, rusar priset upp över 600 €/MWh.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Tysk el juli 2022

  1. Peter, Tyskland har väl inte lurats att avveckla sin egen kraft, det är en myt, utan det är väljarna i Tyskland som låtit de “gröna” få makt, precis samma elände som i Sverige. Att skylla på leverantörer av olja och gas som Ryssland och andra oljeländer spelar bara “våra” inkompetenta politiker i händerna! Ansvaret för energifiaskot ligger enkom på odugliga politiker i väst och de väljare som röstat fram idioterna! Så det som hänt i Tyskland är ingen gåta lika lite som det i Sverige. Sverige kunde varit EU:s elbaroner om vi fortsatt att ha kvar kärnkraften och byggt ut den i stället.

  2. Att flera länder med Tyskland i spetsen har låtit sig luras in i detta misslyckande när det gäller kraft är en gåta. I grundskolan fick man lära sig att energi är viktigt och att hela samhällsutvecklingen beror på detta. Tyskland har hög segregering och vi kommer få se mycket nyfattigdom framöver. Industrin kommer bli lidande och politikerna kommer att få det hett om öronen. Mutti Merkel och hennes korrupta mentor Gerhard Schröder, som numera sitter i Gaz Proms styrelse…

  3. Sol och vind levererade 17% av installerad effekt under juli, enligt tabell 2.
    Vinden levererade mindre än 30% under 92% av juli, 683 timmar, enligt tabell 4.
    Jag förstår att tyskarna är oroliga inför vintern när de har avvecklat kärnkraften och gjort sig beroende av gas.

  4. Att ha utbildats till “Global leader” av WEF/Schwab borde ses som ett varningstecken. Då de utvalda har utsetts just för att de anses vara villiga att propagera för och lyda den vidriga agenda som utarbetats där. Beträffande Tyskland så har de möjlighet att starta upp åtskilliga kolkraftverk, bara de blir av med sin beröringsskräck visavi den nyttiga koldioxiden. Tyskland har stora kolreserver och moderna kolkraftverk har effektiv rening. Jag hoppas de inser att deras “Energiwende” är ett groteskt fiasko och agerar därefter.

  5. Modellen för Sverige – illustration i ett nötskal! Sveriges rödgröna Kabal och WEF/Schwab blir nöjd. Fler svenska “Global leaders” kommer att utnämnas i Reinfeldts och Magdas efterföljd!

Comments are closed.