Uppror i Markbygdens VKV

Figur 1. Entreprenören “Gällivare Frakt” har inte fått betalt och blockerar därför infarterna till Markbygden

Piteå-Tidningen rapporterar: Det irländska företaget Roadbridge hade stora åtaganden, när det gick i konkurs, vilket drabbade många underentreprenörer.

Åtagandena övertogs av det irländska företaget Red Parrot, som visat sig ha lika svårt att betala räkningar.

Figur 2. Arbetsledaren Jan Svensson förklarar blockaden.

Efter flera månaders arbeten för Red Parrot utan att få betalt, blockerar Gällivare Frakt tillfartsvägarna till Markbygden sedan den 4/8. Nedersta bilden till höger visar hur en kö av stoppade fordon bildats.

Med fordringar på flera miljoner riskerar Gällivare Frakt att gå i konkurs, vilket även skulle drabba flera av dess underleverantörer.

+ – + – + – +

“Vildmarken” vid polcirkeln

Folk i resten av Europa ser nog övre Norrland som en vildmark, där en del tror att man borde kunna skära guld med täljkniv. De väldiga planerna för vindkraft har stärkt det intrycket, vilket tycks ha lockat äventyrare till projekten. Det stora bolaget Roadbridge har gått i konkurs och lämnat stort elände efter sig.

Vad jag förstår har de etablerade byggentreprenörerna SKANSKA och PEAB inte de stora uppdragen där uppe. Deras omfattande erfarenheter har kanske gjort deras kontrakt dyrare än äventyrarnas. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Uppror i Markbygdens VKV

  1. Vindkraftsbolagen saknar tydligen pengar redan innan byggena startar. De kanske har gjort för stora förluster på tidigare vindkraftsparker, som alla är garanterade förlustaffärer och aldrig kan dra in tillräckligt med intäkter för att täcka kostnaderna?

  2. #U.W.
    Det största haveriet står ändå dem för som släppte in MP i en regering och dessutom lät dem hållas med stollerierna.
    Förlusten av de senast nedlagda väl fungerande kärnkraftsverken får väl ändå ses som ett historiskt stort haveri, om inte rent av landsförräderi med hänsyn till hur man myglade och mörklade beslutsgången genom att skylla på att det var ekonomiskt olönsamt.
    Hur lönsamt för samhället är denna opålitliga väderkraft som enbart levererar kraft när det blåser … ? Och hur kan vi ha en energiminister som fortfarande försvarar stolligheterna … ? … vilket han naturligtvis inte gjort om vi haft en statsminister som förstått sambanden … !
    Den stora frågan är vilken betydelse som det förhållandet har den 11’e september …

  3. Detta är inte första och inte sista gången. Det omtalade Hästkullen i Härnösand har haft motsvarande problem. Var till och med i Uppdrag granskning. Nu med två haverier dessutom på kort tid.

  4. Häng ut de ansvariga – de skall inte få en ny chans den 11 september! OBS, 9/11 – de har gömt sig i sina höga torn för länge! Men jag är inte våldsam, så låt dom få ta hissen så långt ner i underjorden som är möjligt. Stäng dörren o kasta bort nyckeln!

  5. Övre Norrland har blivit ett Klondyke för vindkraftsindustrin. Vi vet hur det gick i Klondyke när guldrushen var över.

Comments are closed.