Great Barrier Reef mår bra

GWPF

Figur 1. GWPF:s rapport av Peter Ridd om Stora Barriär-Revet

Peter Ridd är den forskare som avslöjade att Stora Barriär-Revet återhämtade sig snabbt efter de skador som uppstått efter stormar och andra miljöproblem. Det innebar indirekt kritik av arbetsgivaren the James Cook University, som jämt hävdat att Revet höll på att utplånas. Han blev avskedad och drev en process mot universitetet i alla instanser upp till den federala högsta domstolen.

Han förlorade processen, därför att han hade skrivit på ett anställningsavtal med en klausul som han ansågs ha brutit emot.

Emellertid vann han en stor seger genom att lagarna ändrades så att forskares yttrandefrihet måste upprätthålls av alla institutioner, som mottar offentliga anslag.

Här några utdrag ur rapporten:

Introduktion

Fram till 2016/2017 publicerade Australian Institute of Marine Science (AIMS) samman-räknade data för korallernas täcke på the Great Barrier Reef (GBR). Sedan dess har endast detaljerade data varit tillgängliga. Detta dokument granskar AIMS förklaring till detta och återskapar sammanräknade siffror för de senaste åren.

Det visar att AIMS har effektivt gömt de goda nyheterna om koralltäcket.

Vad är “koralltäcke”?

Koralltäcke är ett mått på överflöd; det är procent av havsbotten som är täckt med korall. Det minskar efter stora cykloner, då antalet korallätande sjöstjärnor ökar, och efter några tillfällen av blekning. På en given plats tar koralltäcket vanligtvis fem till tio år för att återhämta sig från sådana händelser.

Koralltäcket på ett individuellt rev kan sjunka till bara några procent efter en allvarlig massaker. Det fluktuerar naturligt över tiden.

AIMS och revstudierna

Sedan 1986 har AIMS undersökt ungefär 100 av de 3000 korallreven i GBR. Uppgifterna publiceras på dess webbplats.1 Uppgifterna är uppdelade i tre regioner: den norra, centrala och södra. Dessa regioner är uppdelade ytterligare i “sektorer”. För var och en av de 11 sektorerna finns det ungefär 5–10 individuella korallrev som undersöks varje år. Detta görs genom att bogsera en dykare runt omkretsen av varje rev. Dykaren observerar korallernas täckning över en 140 meters distans och uppskattar den procentuella täckningen.

Figur 2. Korallernas sammanräknade täckning 1986 – 2022

Figur 2 gör det tydligt att AIMS effektivt har dolt mycket goda nyheter om revet mellan 2016 och 2022 genom att inte publicera GBR:s sammanräknade data sedan 2017.

Det är mycket ovanligt för alla tre stora regionerna, och nästan alla sektorer, att ligga långt över genomsnittet när som helst i tiden. Vågorna av en stor cyklon kan ofta döda stora mängder koraller över en stor region. Endast genom att se alla data sammanräknade som ett genomsnitt för hela revet, kan exceptionella tillstånd av koralltäcket uppskattas. AIMS visar grafer för alla tre regionerna, och alla har mycket hög koralltäckning – men ingen har rekordhöga toppar. Eftersom det finns ungefär en 1 chans på 3 att en region har mycket stort täcke, men det finns bara en 1 chans på 27 att alla tre är stora samtidigt, som fallet är 2022.

Det är förvånande att AIMS inte längre anger ett sammanräknat koralltäcke för hela GBR, eftersom de tidigare har larmat om dess dåliga tillstånd baserat på sådana data. Till exempel när koralltäcket nådde en lågpunkt på cirka 10 % år 2011, sedan stora cykloner förstört stora mängder korall, skrev AIMS-författarna De’ath et al. (2012) följande i en mycket uppmärksammad tidning, som citerades flitigt i världens media :

Utan betydande förändringar i hastigheten för störningar och koralltillväxt, koralltäcket i de centrala och södra regionerna av GBR kommer sannolikt att minska till 5–10 % till 2022. GBR:s framtid beror därför på avgörande handling.

Denna förutsägelse på 5–10 % för 2022 har helt klart visat sig felaktig; det genomsnittliga koralltäcket för alla regioner är nu över 30%. Genom att inte längre publicera GBR-genomsnittet har AIMS dolt de goda nyheterna för 2022, och dragit en slöja över deras felaktiga förutsägelse för ett decennium sedan.

Slutkommentar

De senaste uppgifterna om GBR indikerar att det är i gott skick. Det råkar ha mycket koraller 2022, eftersom det har varit få tillfällen av hög dödlighet under de senaste fem till tio åren. De tre eller fyra tillfällena av blekning sedan 2016, som har rapporterats flitigt i media, skulle inte ha kunnat döda mycket koraller, eftersom 2022 års statistik är så bra.

Uppgifterna sedan 1986 visar att varje region, varje sektor och de flesta rev har ibland haft perioder med mycket låg koralltäckning av en eller annan anledning. Detta är helt naturligt.

Media gör mycket av enstaka bakslag för koralltäcket, men ett mått på hälsan hos en ekosystem är förmågan att återhämta sig från stor stress. Sköra system kommer inte att återhämta sig, robusta system återhämtar sig bra., GBR har visat sig vara ett levande och hälsosamt ekosystem.

Detta borde inte vara en överraskning; det finns liten mänsklig påverkan på revet, och det är väl skyddat.

Det är också orimligt att förvänta sig att den lilla temperaturhöjningen under det senaste århundradet (1°C) skulle ha orsakat stor påverkan, särskilt som det är välkänt att de flesta koraller växer snabbare i varmare vatten.

Data som samlats in av AIMS visar att GBR är ett robust system med snabbt fluktuerande koralltäcke. Vi måste förvänta oss att koralltäcket någon gång i framtiden kommer att minska kraftigt, som det gjorde 2011. Vi måste då komma ihåg att detta är nästan säkert naturligt, och tillåt inte då undergångsprofeterna att skrämma barnen

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

19 thoughts on “Great Barrier Reef mår bra

  1. De flesta koraller gillar varmt vatten. En temperaturhöjning (som faktiskt inte finns, möjligen någon tiondels grad) är positivt för de flesta koraller.

    Det finns två saker som korallerna i barriärrevet inte gillar:
    – att bli torrlagda, vilket händer vid el-ninos, och var huvudorsaken till blekningen.
    – kallt vatten

    Numera kan allt skyllas på klimatförändringar. Lågt vattenstånd i Australien p.g.a. el-Nino (helt normalt) är numera ett bevis för klimatförändringar.
    Två dagars värme i Sverige är bevis på klimatförändringar. Ett skyfall i Australien (helt normalt) är bevis för klimatförändringar. Skogsbrand i Portugal på sommaren (helt normalt) är bevis för klimatförändringar.

    Undrar om en gråmulen höstdag snart också är bevis för klimatförändringar.

  2. Berra

    Tack , jo jag hörde det när jag väl lyssnade igenom allt. Men inslaget handlade INTE om koraller! Bara ett påstående med ref till IPBES rapport utan namn eller länk.

  3. Glöm inte bort att Nederländerna/Holland var Shell’s moderland innan UK tog över. Vissa kulturer sitter kvar i väggarna. “Standard Oil”, BP och Shell och dess ägares globala intressen (Rockefeller)

    Intressant att notera är 5EYES-ländernas (underrättelsetjänsterna CIA, NSA MI5/6 osv) starka koppling till WEF och hur C19 hanterats. Darpa med direkt koppling till ModeRNA inom Pentagon är tillsammans med NIAID (Fauci) och läkemedelsföretaget Pfizer ägare (patenten) till Sars-Cov-2. Resten kan ni nog räkna ut (biovapen-utveckling). Ukraina’s lab ingår i ett amerikanskt framskjutet nätverk t.ex. , “befriad” från amerikansk lag som “försvårade” forskning kring t.ex farliga zoonos-virus. Att Wallenberg och Astra nu tagit hem den utrustning (och personal?) som ryssarna ej ännu inte kommit över är talande kring hemlighetsmakeriet och kringgåendet av lagarna i USA.

    2020 på våren fanns det brittiska tidningsnotiser som visade att t.ex flera europeiska läkemedelsbolag inkl Astra tidigare bevistat Wuhan-labbet i Kina. Artiklar som spårlöst försvann inkl de länkar jag registrerat i min dator. Detta efter att flera forskare upptäckt att viruset “omöjligt” kan ha hoppat över (zoonos) till människan (furin cleavage sites) utan manipulation.

    Det har startat flera stämningsansökningar mot bl.a statliga myndigheter m.fl i processer om beskyddarverksamhet och brott mot mänskligheten. Det finns hopp!
    ex;

    https://prosecutenow.io/

  4. “lyckats få upp inflationen kraftigt”

    skulle avsluta sista meningen ovan.

    Sannolikt kommer krisen först till EU. USA vägrade hösten 2019 ta emot EU’s olika statspapper som pant och skälet är solvens-problem på olika nivåer inkl bankväsendet med Deutsche Bank i spetsen (Merkel hann rädda DB senast men nu är frågan om folk tillåter mera).

  5. Nederländerna har förutom UK fått en särskild status genom den anglosaxiska finansaristokratin et al som valt dem som särskilt skatteplaneringsland. Se dokumentären om Panamapappren och de gigantiska EU-momsbedrägerierna för ett antal år sedan. Holländska politiker har varit fogliga och vissa måste fått vidlyftigt betalt i likhet med t.ex vår egen Reinfeldt.

    Inte förvånande om nuvarande krav på att halvera djurbesättningar med 50% är ett “beställningsjobb”. Den politiska toppstyrningen är nog minst lika illa där som här. Lyckas man gäller det att hålla koll på vilka multiföretag (inkl B Gates) som köper kursade bönders marktillgångar. Lätt att se mönstret som gäller fastigheter generellt nu när man via C19 , kriget och den avslutade “handelsromansen” med Kina osv.

  6. Tänk om “mythbusters”hade tagit upp klimatbluffen.
    Kanske hade vi då sett en förändring i sättet att tänka.
    Koncentreringen på Co2 gör att intresset för flera miljöskadande kemikalier kommer helt i skymundan.
    Stoppa det här tramset nu!
    Co2 är direkt kopplat till New World Order och World Economic Forum.
    De vill att gigantiska monopolföretag och vänsterpolitiker skall ha makten.
    Holland är nu utsatt och är ett försök att se hur långt de kan gå.
    Förhoppningsvis kan det här öppna ögonen på folk i allmänhet.
    Multinationella bolag är inte bra för oss.
    De utarmar all lokal produktion.

  7. Berra

    Lustigt! Jag snabbspolade igenom prgr men hittade inte ngt kring koraller. Var det endast en kort kommentar? Rubriken säger ngt annat! ??

  8. Synnerligen intressant tanke om det handlat om ett misstag, en ryggmärgsreaktion av t.ex en slags sommarvikarie.

    Koralltäcke (=vitt)!?

    Nädå, Svt har ansträngt sig här men…..

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/delar-av-stora-barriarrevet-aterhamtar-sig

    men de (sannolikt citat av Svt från Reuter) menar samtidigt att revens sårbarhet för massblekningar fortfarande är stor pga allt större störningsfrekvens. Om rapporten överhuvudtaget berättat någon om korallers livscykel hade allt varit i sin ordning men jag har ej läst den så jag vet ej om Svt bara vidarebefordrat ett Reuter-telegram?

    Sedan förbättringen som helt klart skett från 2015 har inte hörts så mycket positiva nyheter i MSM. Under 7 år! Kanske har jag missar dem?

  9. Botvid
    Det kan vara så att SVT inte förstod vad de högsta nivåerna av koralltäcke på 36 år betyder. SVT trodde kanske att det var alarmerande i stället för glädjande.

  10. Det märkliga är vad SVT NYHETER häromdagen skrev: ”Två tredjedelar av Stora barriärrevet uppvisar nu de högsta nivåerna av koralltäcke på 36 år, enligt Australiens marininstitut.”
    SVT och SR har annars en agenda att föra fram den svenska regeringens och IPCC´s klimatpolitik.
    Kan det vara en semestervikarie som varit framme?

  11. Ett konkret exempel på att det inte går att lita på “vetenskapen”, i detta fall en statlig institution. Med “vetenskapen” menar jag såklart det alarmisterna hela tiden refererar till, skild från seriös vetenskap.

    Detta mörkande och fuskande får fortsätta, utan större kritik från makt och media. Verkligheten ska passas in med narrativen, det verkar iaf så. Den stackars vanliga medborgaren har inte en chans att kunna utvärdera det alarmistiska budskapet, vi får nog vänta på att verkligheten ska komma ikapp i klimatfrågan också, det vore kul om GBR’s tillstånd meddelades till allmänheten

  12. Det är lätt att tro att forskare döljer något medvetet när trenderna inte följs upp.
    Vi har mer näraliggande exempel på denna typ av döljande.
    Watsonfloden på Grönland, där stora utflöden kring 2012 var alarmerande.
    Nu har flödena inte uppdaterats på länge.(2019)
    Jag är övertygad om att om det fanns alarmerande siffror att visa så hade vi sett dem:
    http://polarportal.dk/groenland/iskappens-overflade/
    fliken-runoff

  13. ” särskilt som det är välkänt att de flesta koraller växer snabbare i varmare vatten. ”

    Det finns som sagt skäl till varför koraller generellt inte trivs i tempererade hav.

    Offentligt finansierade myndigheter som avsiktligt undanhåller info och fakta som går emot den politik som en regering eller liknande huvudman driver får anses som direkt korrupt då myndigheten/organisationen främst har skattebetalarnas/medborgarnas uppdrag och intressen.

    Man kan undra om t.ex SMHI haft eller har ngt att dölja?

  14. Genom att inte längre publicera GBR-genomsnittet har AIMS dolt de goda nyheterna för 2022 som motsäger AIMS felaktiga prognos. Verkligheten är inte snäll mot alarmisterna.

  15. Bra sammanfattning! Det är inte bara cykloner som drabbar korallerna. Under åren 2010 – 2013 rådde en kraftig La Niña som värmde upp vattnet på Australiens ostkust. Det framgår klart av Figur 2.

Comments are closed.