Korallerna i Public Service SR P1 17/7 och även SVT 5/8

UNESCO

Figur 1. Korallreven fascinerar både forskare, journalister, politiker och allmänhet

Reven byggs upp av korallernas hårda skelett, som efter deras död blir till grus och sedan spolas upp på stränderna av stormarnas vågor. Många söderhavsöar finns bara som resultat av växande koraller, och de fortsätter vanligen att växa, vare sig havet stiger eller sjunker. Medan de lever, huserar de alger, som ofta är färgstarka och därmed fascinerar besökare. Där trivs också tusentals olika arter av fisk och andra havslevande djur.

Korallerna är alltså viktiga för den biologiska mångfalden och blir därmed ofta använda som slagträ i debatten om klimatet. Alla media ger ofta utrymme åt nyheter om korallerna:

Sveriges Radio P1, Godmorgon Världen 17/7

Avsnittet om koraller börjar 1:10:25 in i programmet. Dess budskap är att “hälften av havens koraller har dött”.

  • Läget är alarmerande för den biologiska mångfalden. En miljon arter riskerar att utrotas.
  • Det är inte en katastrof på väg att hända, utan vi är redan inne i den.

Faktum är dock att korallerna har en mycket stark förmåga att återhämta sig och har så gjort under 600 miljoner år, när temperatur och havsnivå växlat inom vida gränser.

SVT Nyheter 5/8

Delar av Stora barriärrevet återhämtar sig

(Den låga kunskapsnivån på SVT visas, då man påstår att revet finns längs den SYDöstra kusten, när det är den NORDöstra som gäller.)

Där refereras uttalanden av Paul Hardisty, vd för marininstitutet AIMS:

– Resultaten visar att revet fortfarande kan återhämta sig under perioder fria från intensiva störningar. Det som är oroande är att frekvensen av dessa störningar ökar, särskilt masskorallblekning, säger Paul Hardisty, vd för marininstitutet.

Fenomenet korallblekning uppstår när koraller, på grund av höga temperaturer, stöter bort de färgglada alger som lever i dem och som de är beroende av. För att korallerna ska kunna återhämta sig krävs det att vattnet kyls ned snabbt efter en varm period.

Jag tror att han gör flera osäkra eller felaktiga påståenden:

  • Såvitt jag förstått, beror blekningen främst på att korallerna torkar, när havets nivå sänkts. Det sker i en fas av väderfenomenet El Niño-La Niña, då nivån under månader varierar upp till en halv meter.
  • Peter Ridd, för vilken jag har större förtroende, hävdar att varmare vatten är gynn-samt för korallerna.
  • Jag tror inte det finns data som visar att frekvensen av “intensiva störningar” ökar.

Flera poster avslöjar de falska larmen om revets tillstånd:

Den sist nämnda handlar om dr. Walter Starck, som har 50 års erfarenhet av revet, men som är metodiskt negligerad av AIMS.

Uttalandena av Paul Hardisty har gått runt i världens etablerade media:

Daily Mail bar en fyllig presentation med flera bilder, bl.a. denna:

AIMS

Figur 2. Området för GBR i nordöstra Australien med dess indelning i tre sektorer

För varje sektor visas hur många procent av havets botten som täcks av koraller dels i augusti 2021 och dels i maj 2022.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

18 thoughts on “Korallerna i Public Service SR P1 17/7 och även SVT 5/8

  1. Grattis Sture och stort tack för arbetet med en mycket intressant sida!

  2. Stort GRATTIS, Sture Å!
    Tack för ditt fantastiska arbete med denna sida och för att få lite sans och balans i klimatdebatten.

  3. Jag vill instämma i gratulationerna till Sture. Du verkar lika livskraftig som Du är ihärdig att avslöja bluffarna i SVT/SR och hela systemmedia!
    “Keep buggering on”, som Churchill uttryckte saken!

  4. Även SMHI har ju statligt uppdrag att följa och stödja rådande klimatpolitik. Den har brett ut sig över hela det svenska samhället. Valet är ett gyllene tillfälle att ändra den!

  5. Jo, SMHI har den direkt från IPCC:s möte i Inchon, Syd-Korea.

    Att SMHI tar IPCC:s siffror okritiskt visar att SMHI tappat bort vetenskapen i sin organisation. Men kan vi vänta något annat, när man som GD tillsätter en avdankad politiker utan naturvetenskaplig utbildning och sedan en propagandist från WWF.

  6. SMHI har på sin sida denna text från år 2018:
    ”Korallreven skulle minska med 70-90 procent redan vid en global uppvärmning på 1,5 grader, medan i stort sett alla korallrev (>99 procent) skulle vara förlorade vid 2 graders global uppvärmning.”

  7. Tusen tack för alla gratulationer.

    Och jag vet att Tege håller hårt i hatten, för det blåser hårt omkring oss som försöker sprida sanningarna.

    Jag ser dock tecken på att blåsten håller på att vända. Fast långsamt.

    S

  8. Jag lyfter på hatten för klimatvännen och personlige vännen Sture. Sunt förnuft, gedigna kunskaper och okuvlig energi – allt i en och samma person!

  9. Lasse
    Väldigt intressant länk från Willis!
    Tack för den, i min värld är naturen en till stor del självregulerande organism där det finns få (om någon) väsentlig positiv feedback utan mest negativ feedback. Det har vi lärt oss från historien

  10. Märkligt att i min version fr God Morg V den 17/7 saknas inslaget vid 1.10. Däremot kommer ett inslag om art-förluster från SLU där reportern i ingressen hänvisar till en (2) rapport (Ippes inom FN) som inte såvitt jag kunde höra omtalades av SLU eller ngn annan. Reportern hävdade sonika att “hälften av världens koraller dött”. Ett flagrant ex på propaganda och/eller journalistisk inkompetens eftersom påståendet inte uppföljdes inslaget.

    Jag är i högsta grad bekymrad om det pågår en art-utrotning pga av människan (kemikalier t.ex) men att blanda in den obevisade CO2 som direkt orsak är nog oseriöst. SLU omnämner klimatförändring som en av flera orsaker till utrotningen. Men inget om koraller! Basta!

  11. Stort Grattis Sture!🥂🏅🎂💐

    Du är en kämpe av stora mått som också visar att ålder ger vishet efter ungdomens ego-perioder.

  12. Grattis Sture,
    Kämpa på,du för fram det som msm döljer för svenska folket.
    Grattis.Du behövs.

  13. Hjärtligt tack !

    Supporten här på kommentarerna har varit viktiga bidrag till den ork som fordrats.

    Vi måste hänga i. . .

    S

  14. Instämmer i ovanstående gratulationer.
    Sture visar tydligt att ålder inte är kopplad till en pessimistisk livsinställning.
    Det finns hopp för framtiden.
    För den som oroas av allt hetare hav finns det alltid hoppfulla och initierade studier.
    Amatören Willis E har gjort en som visar på en negativ korrelation mellan ökad instrålning och uppvärmning vid höga temperaturer.
    https://wattsupwiththat.com/2022/08/07/putting-it-into-reverse/

  15. OT En nestor i svenska klimathotsskeptiska kretsar fyller idag 90 år.
    Grattis Sture Åström, redaktör för Klimatsans.

  16. Det går alltid att hitta nåt oroväckande som att störningsfrekvensen ökar eller extremt väder någonstans. Och så tas det som intäkt för att det går åt fanders med allt. Dessutom vet vi mycket mer nu än förr. Det forskas på nästan allt och de forskarna vill publicera sina resultat och tidningarna trycker tacksamt, de säljer på oroväckande reportage. Sjukdomar t.ex. är tacksamt. Det finns tusentals sjukdomar man kan drabbas av. Lyft upp en emellanåt, oftast bakom betalvägg, så ökar antalet prenumeranter.
    Tidningarna verkar leva på att skapa ångest. Därför är “klimatkrisen” så perfekt för dem. Sen letar det sig ända upp i toppen så statsministern står och säger nåt typ att “det är inte försent att stoppa klimatkatastrofen”. Det ger röster. Väljare skrämda av tidningarna som verkar tro att man påverkar nåt globalt genom förändringar i Sverige.
    I grund och botten tror folk har det för bra. Det är bra att folk har det bra men det verkar som det leder till att man vill ha nåt att oroa sig för. Det kanske man får nu. Kanske elbrist, höga elpriser, krig och matpriser kan få in tänkandet i andra banor. Det krävs nåt som bryter tankemönstret och får folk och politiker att ta tag i verkliga problem.

Comments are closed.