Kollaps för industrier efter MP:s förblindade politik ! !

SVT

Framaxlar till Scania och Volvo lastbilar tillverkas av Bharat Forge i Karlskoga

SVT Örebro:

Larmet från stålindustrin i Karlskoga: ”Står inför kollaps om inget görs”

Platschefen Niklas Blom förklarar att Bharat Forge förbrukar 60 000 MWh per år. De skenande elpriserna slår hårt mot företaget vars ugnar går på elektricitet.

För vi kan inte bära kostnaderna själva, säger Niklas Blom.

Åtgärderna från politiken kan inte vänta.

– Nu måste alla partier ta sig samman och sätta sig ner, oavsett regering, och ta konkreta beslut. För ingen kommer att klara av det här.

+- + – + – +

Resultatet av Miljöpartiets verklighetsfrämmande politik

Detta kan inte skyllas på Putin. Orsakerna finns decennier tillbaka. Det började med att Barsebäck stängdes utan att ersättning med pålitlig kraft byggdes. Sedan har fler reaktorer avvecklats i Oskarshamn och Ringhals. Där trixandet med en sanslös “effektskatt” varit ett verksamt medel. Och den helt ansvarslösa ersättningen har varit med väderberoende sol- och vindkraft.

Bottenlös okunskap eller blind galenskap !

De nu tydliga följderna har hela tiden kunna förutses av nyktra medborgare. Men MP har fortsatt på vägen mot undergången. Övriga partier har också en del i ansvaret, eftersom de inte protesterat tillräckligt effektivt.

+ – + – + – +

Svenskt know-how förskingras

TV-inslaget illustrerar även en annan följd av okunniga politikers beslut, i detta fall de med socialistiska böjelser.

Det indiska företaget Bharat Forge ligger i Kilsta utanför Karlskogas tätort. Där har indierna naturligtvis inte börjat bygga ett företag. De har funnit ett företag med så högtstående teknik, att de köpt upp det. Vare sig på företagets eller kommunens nätsidor finner jag uppgift om vilket företag som övertagits.

Men Kilsta var platsen för Bofors verkstäder. Jag antar att det var där Bofors utvecklade tekniken för att smida grova kanonrör. Kanske är det ursprunget till dagens verksamhet.

Socialismen kittlar väljarnas avundsjuka. De skickliga skall inte få bli rika. Naturligtvis med undantag för Zlatan. Så har de lyckats få till ett skattesystem, som gör det mer lönsamt för utlänningar att äga svenska företag än för svenskar. Och den progressiva beskattningen med en “tillfällig” extra värnskatt, som verkar vara permanent, förtar svenskar möjligheten att bli så rika att de kan äga svenska företag.

Företag där kunniga ingenjörer från fler länder än Sverige utvecklat världsledande teknik inom sina respektive branscher. Företag som säljs till utländska koncerner, där teknik och know-how sprids utan att ge intäkter till svenskar och svenska staten.

Blir elen för dyr i Karlskoga, flyttar förstås Bharat tillverkningen till ett av sina företag i något annat land. . .

Sådant tycks miljöpartister i Sverige så väl som Tyskland inte vilja förstå.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

24 thoughts on “Kollaps för industrier efter MP:s förblindade politik ! !

  1. Global-Inflationen och japans utsatthet har gjort att yenen sedan en tid tappat sitt värde som safehaven.
    Dollarn kommer att falla sist men då har vi en kris som på Richterskalan inte känts av sedan 30-talet. Frågan är om The Great Reset kan förhindra detta eller om det är syftet? 🙄😇

  2. Adepten

    Helt spontant: Leasing-kostnaden avgörs mest beroende på “val” av restvärde. När leasingbilar på 80-talet blev en kanonaffär för leasingtagaren (i eget företag) så berodde det på att 2:a handsvärdena steg realt under flera år. Vad var huvudorsak? Generösa förmånsvärden om jag inte minns fel!
    Priserna på begn bilar har börjat stiga en hel del på sistone. Hur länge?

    Jag får ta en titt på SFr. Glöm inte att den kraschade för ett antal år sedan efter att centralbankens styrning (peg-politik) i förhållande till Euron var dömd att förr eller senare misslyckas.

    Nu pågår (bl.a återhämtning) sedan 2011 en flykt från euron som gynnar dollarn främst (även pga mycket stora lån i dollar från främst Asien) men även vissa få valutor som SFr samt även märkligt nog mexikanska peson; https://www.armstrongeconomics.com/international-news/mexico/the-flight-to-mexico/

    SFr och yen utöver usd har varit safehaven när det blåser. EU har f.ö infört Cypern-regler efter den akuta krisen 2011……

  3. @Thorleif

    Att privatleasingpriset på bilar inte blir så alarmerande nu när svenska kronan dyker, kan också vara en faktor.
    Men hur kommer det sig att schweizerfranc ökar i förhållande till USA dollarn?

  4. I Sverige är det bara acceptabelt att bli rik genom spelvinst eller som proffs i någon sport. Bortsett från en golftour startad av Saudiarabien. Däremot ses det som suspekt att ha tjänat pengar genom att starta och driva ett framgångsrikt företag.
    Så då är det begripligt att de rödgröna försöker sätta krokben för företag, till exempel genom att se till att kostnaderna för el skenar.

  5. Göran

    “……talar biltillverkarna om att inte sälja bilar i framtiden utan om att hyra ut deras tillverkade bilar.”

    Dyrt blir även att äga bostäder (utom för de nya ägarnas Blackrock som (en bland många andra) fått låna direkt av FED till nollränta 2019 under den “okända” finanskrisen. Pengar som ingått i deras förvärv av alla typer av privata fastigheter.

    Magda kom hem från ett möte i Europa (WEF?) i somras och meddelade att hon skulle göra lagändringar kring Förhyrning. Ingen vidare media-uppföljning.

    Privatleasing av bilar har ganska länge expanderat. Ja mht vad en ny modernaste bil kostar idag så är vanliga banklån (utan säkerhet i villan) säkert problematiskt framöver mht pågående räntehöjningar? Ska vi bara hyra i framtiden? Ja enligt WEF!

  6. Angående mitt inlägg ovan. Andra stycket syftar inte på först stycket. Vätgas idag som drivmedel till fordon lär kosta mer än vad el eller petroleum kostar idag. Det är möjligt att ett vindkraftverk kan ha som enda uppgift att producera vätgas. Ingen inkoppling av vindkraftverket på elnätet. Vad kostnaden blir per mil för fordonet kan vi kanske räkna ut. Jag har dock inte de data som behövs för att räkna ut det. Ungefär som nedan bör det bli.

    Vindkraftverkets kostnader + vätgasproduktionens kostnad + vätgaslagringens kostnad + transport av vätgas till bilen

    Andra stycket i mitt tidigare inlägg handlar generellt om att en produkt måste ha lägre kostnader än vad någon är vill att betala för produkten. Ena gången det inte gäller är när politiker subventionerar en produkt med skattepengar. Det innebär i princip att ta pengar från fungerande verksamhet och ge till dysfunktionell verksamhet, vilket i princip innebär att välståndet minskar.

    Applicerat på fossilfritt stål, så måste kostnaden för tillverkningen vara lägre än vad köparna vill betala. För tillverkning av en “fossil-fri-plåts-bil” får den ökade kostnaden således inte bli så pass mycket att ingen vill köpa bilen. Hur mycket dyrare bilen blir vet vi inte idag. Volvo lär redan ha beställt fossilfritt stål, men vilket pris är det baserat på? Kommer det innebära förlust eller vinst för stålverket? Vem ska i sådant fall betala förlusten? Ja, det lär väl bli skattebetalarna.

    Vad gäller vad bilköparna vill betala är det baserat på bilens “andra-hands-värdet”. I stort alla bilar köps på avbetalning. När bilägaren säljer sin bil måste “andra-hands-värdet” överstiga resterande amorteringar på bilen. I annat fall kommer bilägaren vid köp av ny bil betala för två bilar. Hur många bilägare är pigga på det?

    Tänk på att elbilar kostar mer än petroleumbilar och lägg sedan på ytterligare pris för fossilfritt stål i bilen. Således lär en framtida bilmarknad bestämmas av “andra-hands-värdet”. Av denna anledning talar biltillverkarna om att inte sälja bilar i framtiden utan om att hyra ut deras tillverkade bilar.

  7. #Sture
    Med rätt värmebehandling kan vätet drivas ut ur stålet – stålet glödgas, tjockare gods = längre tid.
    Om det funkar att glödga i en vätevärmd ugn vet jag däremot inte …

  8. Väte gör stål farligt sprött. Hur järnsvampen skall renas från väte har jag inte sett något om.

    Inte heller har jag sett något om väte i samband med Titanic.

  9. En fundering om fossilfritt stål. Hur ska de undvika väteförsprödningen i tillverkningen. Vill minnas att det var en tänkbar orsak till att Titanic gick under. Eller tänker jag på någon annan försprödning månntro och väte är inte något problem.
    Någon som vet?

  10. Göran

    Till skillnad fr PW tänkte jag inte på Sverige betr militär spin-off. USA och Ryssland och nu Kina snarare.

    Betr Vätgas förstår jag det som du antagligen syftar på dvs att framställningen och lagringen är relativt kostsam medan vi inte kan jämföra gasen kostnad som drivmedel (energi-effektivitet) med t.ex stålframställning?

  11. Göran
    Tänker du på fossilfritt stål, elvägar, vågkraftverk? Specificera gärna vad du tror efterfrågas.

  12. Vätgas som fordonsdrivmedel? Ja, men det bli rätt dyrt.

    Det verkar som om många har svårt att förstå att produkter måste tillverkas med en kostnad som understiger vad köparen av produkten vill betala.

    Det är mer eller mindre löjligt att t.ex. påstå att vapentillverkningen i Sverige gav ett högteknologiskt kunnande om varit till gagn för svensk industri. Det går inte att se vad som hade varit i stället för vapentillverkningen, det vill säga, vilken högteknologi som hade utvecklats i stället. Kanske någon bättre. Kanske någon vi hade haft mer nytta av.

  13. Varför eldrift även av den tunga trafiken? Det finns ingen som helst möjlighet att nationellt försörja alla våra person- och godstransporter med el framöver. Ivf inte utan kärnkraft.

    Varför inte vätgas istället? Någon med kunskap om denna redan gamla teknologi som fordonsbränsle?

  14. PW

    Att fordonstillverkarna även går mot annan framdrift är fossilbaserat är självklart först och främst genom att “marknaden” möjliggör detta men främst nya regler som sådana som du sätter.

    Företagen vill överleva och inför stater nya regler och samtidigt bedriver propaganda i syfte att ändra människors värderingar och efterfrågan måste företagen anpassa sig. De flesta företagen låtsas bli “hållbara” etc bara genom att hitta på marginaleffekter och hänvisa till sina besparade klimatavtryck etc. Löjliga saker helt utan reella effekter av värde.

  15. När väl våra försvars- och vapentillverkare väl lyckats expandera internationellt (tack vare svenska skattebetalare) är det som att släppa ut anden ur flaskan. Ingen återvändo! Staten vågar inte ingripa eller sätta ner foten genom större inskränkningar. Av strategiska skäl har därför de privata tillverkarna “sålt sig” genom fusioner med utländska giganter. Vips har svenska staten förlorat kontrollen.

  16. PW

    Nog är det så att den ofta hemliga militära forskningen bidragit till civila tillämpningar. Givetvis leder önskemålet om export av vapen till moraliskt dilemma hos regeringar. Inte minst när inte statskassan utan de privata vapenföretagen får inkomsterna. Dilemmat bottnar förstås i det nationella behovet av försvars(och anfalls-)materiel! Vapenlobbyn är därför oerhört stark. Det svenska hyckleriet är t.ex skandalöst. När staten förr hade råd att utveckla vapensystem med de privata tillverkarna var allt frid och fröjd (!) men när statsbudgeten krympte så jobbade man under täcket med att sälja vapen utomlands tillsammans med sina egna leverantörer. Så moralen bottnar helt enkelt i pengar. Ska skattebetalarna själva betala eller ska del av skattebetalarnas pengar understödjas av vapenexport? Valet är ditt?

    Nej det värsta är lögnerna, hemlighetsmakerierna och hycklandet.

  17. Svensk vapenexport gav oss högteknologiskt kunnande och moralproblem. Framaxlar till Scania och Volvo låter bättre. Båda vill lämna fossildriften.

  18. Ni har alla glömt en aktör, den destruktivaste av alla, Klaus Schwab som leder WEF, World Economic Forum, på uppdrag av Globalisterna – de stormrika amerikanska multimiljardärerna (Bill Gates, Jeff Bezos, m.fl.) och de gigantiska fonderna, Black Rock, Vanguard, State Street, m.fl. Deras agenda, The Great Reset, innebär att de vill etablera en världsregering som styrs av WEF. I den skall fria flöden gälla, vilket förutsätter att alla nationalstater avvecklas. Det sker nu genom att dessa försvagas med hjälp av klimathysteri som sabbar pålitlig energi, pandemier och hälsovådliga s.k. vacciner. Läkemedelsbolagen med Phizer i spetsen har dragit in över tusen miljarder dollar på dessa. Tala om stridskassa för att driva igenom the Great Reset!

  19. Inte bara politikerna har skulden utan företagen har skuld i det hela själva. Vad har företagen gjort för att påpeka den utveckling som nu har skett? Att det skulle bli höga elpriser har varit känt i minst tio år.

    Nä, i stället har företagen hållit på med etiketter på sina varor såsom “klimatsmart”, “klimatavtryck”, “klimatkompenserat”, “förnybart” med mera. Få se nu om dessa klyschor kommer ställa mat på bordet.

  20. MP som destruktiv kraft JAaaaa! MEN det är SAP med alla kompetenta medarbetare/sympatisörer som väljer väg genom att betala priset för att behålla makten. Magda har nu också i valkampanjen bara visat sig vara en simpel ekonom (och en hårdför chef) som helt tycks sakna insikter i vad som krävs för att vara en kompetent politiker. Hon verkar inte vara mer insatt i landets ödesfrågor än du och jag! Det bådar mycket illa om M skulle få för sig att samarbeta. Det verkar vara så att landets framtid bestäms någon annanstans (Bryssel och längre ut) så varför “ta ansvar”? Den verkliga makten ger istället “våra toppar” annat att göra på fina internationella poster. Jmf vad Ingves och Magda sysslar med utanför Sveriges direkta behov t.ex.

    Betr (s) skattepolitik får vi inte heller glömma att under 70-talet hade även länder som USA nivåer kring 80-90% osv. Demokraterna ser nu ut att påbörja marchen mot större skatteuttag (under täckmanteln att bara de rikaste ska jagas men sådana uttryck har vi som varit med hört förr).

  21. Socialdemokraterna tillät MP, men även C och V, att köra energipolitiken i diket för att få behålla regeringsmakten. Inför valet var helt plötsligt S inte emot kärnkraft men de var knappast för. S kunde acceptera befintlig kärnkraft men knappast plädera för utbyggnad. Hoppas att den nya regeringen ser mer till Sveriges behov av elenergi än till att behålla regeringsmakten. Hoppas att Elsa Widding med flera lyckas styra elpolitiken åt rätt håll.

  22. Så farligt är det väl inte? Vi har ju 12GW vind installerat medan vi bara stängt av 6reaktorer (4GW stadig el) IOFS just 2021 blåste det inte så mycket så nettoeffekt det året blev (medel) 3GW från vind… inte så mycket att bråka om faktiskt. Sedan har sedan 1999 då B1 stängdes har förbrukningen i landet ökat och sedan har EU-direktivet på 70% export gjort att vi har mer förbrukning utanför landet osså….. dock kollade i morse belysningen i badrummet fungerar….. ärligt MP borde berätta vad de röker för något sådant har inte tidigare hittats…… OSSÅ köper Tyska staten UNIPER till underpris och vi vet ju vad tyska staten kan göra…. med just kärnkraften….. tänker inte på det andra Vi borde stänga riksdagen och direkt gå ur EU som bara ser till att alla länder skall vara starkt beroende av varandra…. matproduktion, el osv och sedan ska man hjälpa Ukraina med vapen…… redan nu har vapen motsvarande svensk militärbudget skickats från väst till Ukraina för att kriga….. under vad alla deras dödade militärer och civila tycker om det som händer? Kanske hade funnits bättre alternativ trots allt….. kanske ett fredsavtal typ det som presenterades av Rysslund till Ukraina…. MEN BJ gjorde då ett akut hembesök…. och kriget eller SMO pågår fortfarande…..

Comments are closed.