Sveriges största el-batteri byggs av “Ingrid Capacity”

Ingrid Capacity

Sveriges största batterilager etableras av Ingrid Capacity

Några klipp ur nät-tidningen:

2022-09-23, INDUSTRInyheter:

Ingrid Capacity etablerar Sveriges största batterilager i Karlshamn på 70 megawatt mot E.ONs regionnät. En effekt som kan jämföras med vad en medelstor stad med 100.000 invånare förbrukar när den har sitt största effektbehov. Batterilagringssiten kommer bli Sveriges största.

”Energilagring i den här skalan möjliggör omställningen till mer fossilfri energi. Effektbeho-vet är här och nu, men att bygga kärnkraft och vindkraft tar tid. Lagring med batterier arbetar med betydligt kortare ledtider. Den gröna omställningen bör inte ske på bekostnad av att svensk industri måste trappa ned produktionen eller flytta sin verksamhet utomlands i brist på effekt. Det är en fråga om Sveriges konkurrenskraft och attraktionskraft som industrination.” säger Nicklas Bäcker, chief strategy officer på Ingrid Capacity.

+ – + – + – +

Jag finner ingen uppgift om kapaciteten i MWh. Företaget “Ingrid Capacity” presenterar sig på sin hemsida.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Sveriges största el-batteri byggs av “Ingrid Capacity”

  1. Som vanligt förstår inte folk att:
    1. Lagring av energi ökar INTE mängden energi i samhället. Den MINSKAR mängden energi, då den måste komma någonstans i från och man får aldrig tillbaka lika mycket som man investerar. Möjligtvis kan man balansera tillgången något.
    2. Lagring av el kostar något och någon måste ta den kostnaden. Den leder INTE till lägre energipriser.
    Tesla MEGAPACK kostar cirka 35 miljoner dollar eller 350 miljoner SEK för 70 MWh och 35 MW, d.v.s. kan ge ström för 2 timmar.
    Om vi räknar med en uppladdning per dag och en tömning per dag blir det 365*70=25 GWh per år. 20 års livslängd blir 500 GWh. Kapitalkostnaden blir 700 miljoner SEK. Det innebär att prisdifferensen mellan inköpt och försåld kWh blir 700/500 = 1.4 SEK. Detta baserat på att el köps in på natten (enligt dem) och säljs på dagtid).
    Till detta kommer driftskostnader och annat. Problemet när man köper el på öppna marknaden blir kostnaden inklusive skatter, moms och nätavgifter, men när man säljer blir det till ett nettopris, så i realiteten så blir prisdifferensen minst 2 SEK/kWh.

    Hoppas den bank som lånar ut pengar till ett sådant idiotprojekt läser det här – finns det inga “riktiga” bönräknare kvar?

  2. “‘Den gröna omställningen bör inte ske på bekostnad av att svensk industri måste trappa ned produktionen eller flytta sin verksamhet utomlands i brist på effekt. Det är en fråga om Sveriges konkurrenskraft och attraktionskraft som industrination.’ säger Nicklas Bäcker, chief strategy officer på Ingrid Capacity.”

    Är han totalt dum i huvudet? Det handlar i första hand om priset på energin som avgör om företag ska flytta från Sverige eller etableras i Sverige.

    De där batterierna kommer inte att påverka priset på något sätt. Möjligen gör de priset högre. Att lagra energi är en kostnad för den som behöver energin.

  3. Behövs batteriet för att förhindra elavbrott innan Karlshamnsverket kan öka effekten?

  4. Priset på lagringsbatterier för solcellsparker ligger på ca: 7k/kWh idag.
    Troligtvis något lägre i större skala.
    Om vi räknar med 6k/kWh och tar det gånger 70000, så ger det 420 msek.
    Innan det är klart så talar vi om kanske en 1/2 Mdr sek.
    Mycket pengar för Karlshamn som Vindkraftslobbyn borde betala.

  5. Det är som en ond mardröm man inte kan vakna ifrån! Bara tänk alla metaller som är uppbundna i detta tokeri? Det här batteriet kommer bara att kunna försörja med el en ganska kort stund, beroende på antalet konsumenter, sedan måste riktig kraft snabbt kopplas in. Och det blir ingen billig el heller men de förlitar sig väl på att subventioner ska klara biffen som vanligt!

  6. 70 MW är obetydligt när vi förbrukar 12 000 MW som nu en söndag mitt i hösten.
    Vindkraften står för 520 MW som jämförelse.
    Sen är 70 MW på 100 000 villor inte speciellt generöst 0,7 KW om jag räknar rätt 😉

  7. Det är väl en felskrivning i INDUSTRI nyheter? Ingrid Capacity menade säkert 70 MWh 😉

  8. Gånger årets 8.760 timmar blir det 613 MWh max kapacitet. Men i verkligheten?

Comments are closed.