Lomborg: Kvävningen av de goda nyheterna driver våra barn från vettet !

Wiki Alan D. Wilson

Välmående isbjörnshona med unge i nordöstra Alaska 2007

Bjørn Lomborg har en utförlig artikel med många konkreta uppgifter om fakta. Jag plockar ut dessa här, för att ge överskådlig referens:

2022-09-15, FP, FINANCIAL POST, Bjørn Lomborg:

Suppressing good news is scaring our kids witless

Inledning

Du hör kanske bara dåliga nyheter, men du får inte höra inte hela historien.

Det är lätt att tro att livet på jorden blir allt värre. Media lyfter hela tiden fram den ena katastrofen efter den andra och gör skrämmande förutsägelser. Med den aldrig sinande strömmen av nyheter om undergång och dysterhet orsakade av klimatförändringar och miljön är det förståeligt varför många människor – särskilt de unga – verkligen tror att världen är på väg att gå under.

Men faktum är, att även om problemen kvarstår, blir världen bättre. Vi får bara sällan höra om det. Vi får oavbrutet höra om katastrofer, oavsett om det är en värmebölja, översvämning, skogsbrand eller storm.

Men fakta säger något annat:

Naturkatastrofer orsakar mycket färre dödsfall. Under 1920-talet omkom 500.000 personer per år, men i det senaste decenniet var genomsnittet endast 18.000. I år liksom 2020 och 2021 gäller det ännu färre. Orsaken är ökad rikedom med större resurser för folket.

Bränder drabbade ungefär 4,5 % av landarealen varje år runt 1900. Under förra seklet minskade siffran till c:a 3.2 %. Under de senaste två decennierna har minskningen fortsatt. Under 2021 drabbades endast 2,5 %. Rikare samhällen förebygger bränder mer effektivt.

Kostnaderna för katastrofernas skador minskar faktiskt i förhållande till GDP. Men de ökar i absoluta tal, eftersom en rikare befolkning bygger fler och dyrare hus längs kusterna.

Stora Barriär Revet förklarades nästan dött av larmande aktivister för ett decennium sedan. Klimatförändringarna ansågs ha orsakat korallernas blekning. Den prestigefyllda The Guardian i London t.o.m. publicerade en dödsruna. I år avslöjas att 2/3 av revet har den största täckningen av koraller man noterat sedan man började logga statusen 1985. Men denna goda nyhet har bara fått en mycket liten del av den uppmärksamhet som de dåliga nyheterna fått.

Bilder av isbjörnar har ofta använts som illustration till faran med klimatförändringar. Al Gore visade dem i sin skrämmande film “An Inconvenient Truth”. De förklarades hotade av utrotning. Men i verkligheten har deras antal ökat från 5 à 10 tusen på 60-talet till fler än 26 tusen nu. (Susan Crockford uppskattar antalet till nästan 30 tusen 2020 och andra forskare anser att de kan vara 35 tusen numera.)

Människans förväntade livslängd har fördubblats under det senaste århundradet, från 36 år 1920 till mer än 72 år idag. Detta är den viktigaste indikatorn på tillståndet i världen. Den har blivit mycket bättre.

Extrem fattigdom gällde för 3/4 av mänskligheten för hundra år sedan. Nu gäller det färre än en tiondel.

Luftföroreningar, det dödligaste miljöproblemet, var fyra gånger värre 1920 än idag, mest för att fattigt folk då eldade med koskit och ved för uppvärmning och matlagning.

Världen har blivit bättre

Trots problem med pandemin har mänskligheten fått det bättre. Ändå kommer dome-dagsprofeterna att fortsätta varna för att slutet är nära. Det är bra för deras insamling av pengar, men kostnaderna för samhället är skyhöga: Vi gör dåliga, dyra politiska val och våra barn skräms från vettet.

Det slutar med att vi ignorerar mycket större problem. Tänk på all uppmärksamhet som ägnas värmeböljor. I USA och många andra delar av världen minskar faktiskt dödsfallen av värme, då tillgång till luftkonditionering hjälper mycket mer än vad stigande temperaturer skadar. Men nästan överallt dödar kyla i tysthet många fler människor än vad värme gör. I USA dör cirka 20 000 människor av värme varje år, men 170 000 dör av kyla – något vi sällan får höra. Dessutom ökar dödsfallen av kyla i USA, eftersom politikerna har infört “gröna” lagar som gör energi dyrare, vilket innebär att färre har råd att hålla varmt. Otillräckliga perspektiv innebär att man inte fokuserar först på var man kan hjälpa mest.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Lomborg: Kvävningen av de goda nyheterna driver våra barn från vettet !

  1. Det ligger i mänsklig natur, tyvärr, att bara se dåliga nyheter som “riktiga” nyheter värda att rapportera om. Det är små och stora katastrofer som lockar läsare, lyssnare och TV-tittare. Då och då dyker det upp något positivt, som omväxling, men det hör till undantagen.
    Fast just när det gäller klimat, saknas det positiva helt och hållet, i stort sett. Och katastroferna behöver inte vara något som har hänt, utan som spås inträffa i framtiden. Och vanligen nämns klimatförändringar som orsak, utan några bevis. Medierna behöver inte påpeka numera att klimatförändringarna förutsätts vara orsakade av växthusgasutsläpp. Det antas vanligt folk fatta vid det här laget, trots att bevisen saknas.

  2. OT
    Jag tar avstånd från Julia Kronlunds världsbild, jag är själv Darwinist MEN får avsmak när jag läser Christer Stugmarks artikel om ”vetenskaplig metod”
    Var har den funnits inder klimathotshysterin från denna tabloid och andra liknande faktaresistenta tidningar som strör sig med den ”fakta” som IPCCs summary utgör. Vilket hyckleri!

  3. ‘SVD har en ledare som hyllar boken “More from less” där tillväxt utan resurstillväxt framhålls’.

    Verkar vara en liten löjlig bok eftersom industrin hela tiden har strävat mot att tillverka mer produkter med samma mängd råvaror.

    Kanske behöver det bara uppmärksammas, så folk förstår det utanför ritbordet på företagen.

    Kanske även ett exempel på den lilla bildning som råder inom journalistkåren.

  4. Botwid,

    vad är verkningsgraden på denna kedja?

    10%?

    Innebär att marknadspriset på el vid tillfället energin alstras måste vara minst 10 ggr lägre än normalt annars är det bättre att sälja den direkt.

    Detta kan bara vara ett idiotiskt forskningsprojekt som fått pengar av någon NGO fond…
    Soros kanske…

  5. Jag läste idag en ”god nyhet” i en lokaltidning. Skriven för barn? Det handlar om ett projekt i Sahara. Med hjälp av sol, vind, tidvatten samt geotermisk energi skall göra el för att kunna fånga in fukten i luften. Genom att kyla fukten får man vatten. Vattnet skall sedan spjälkas så att man erhåller vätgas. Vätgasen skall därefter användas som flygbränsle. Nä, det var inte Grönköpings veckoblad.

  6. Precis ALLT handlar om pengar i vanlig ordning.
    Att genom masspsykos få ‘fårskocken’ att tro på
    osanningar för att pss skaffa sig ekonomisk vinning är inget nytt.

    Det måste gå att få igång en debatt som tar död på denna idioti som snart
    kan rasera västvärldens välstånd.

    Medelklassen är den stora förloraren. Det kommer bara att finnas få rika och många fattiga.

    Gini koefficienten ökar i de flesta västländer och det ser inte ut att bli bättre under överskådlig tid.

  7. Extrem fattigdom gällde för 3/4 av mänskligheten för hundra år sedan. Nu gäller det färre än en tiondel.
    Under dessa 100 år har temperaturen stigit en grad och jordens befolkning ökat från knappt 2 miljarder till nästan 8 miljarder.
    Hans Rosling påpekade ofta att världen blivit bättre än alla larmrapporter basunerar ut.

  8. Ekonomen och ingenjören har alltid drivits av produktivitetssträvan. Därför har vi det vi kallar globalisering sedan en tid. Klimatpolitiken däremot har 2 sidor där ena sidan använder den för maktsträvanden (globalister) medan den andra är mer en blandning av olika ideologiska skäl.

  9. Kan vi se en trend?
    SVD har en ledare som hyllar boken “More from less” där tillväxt utan resurstillväxt framhålls.
    Log lite nr SVT berättade att luften i Umeå är skadlig, fortfarande skadlig.
    Visserligen bättre luft men inte helt bra.
    Vi strävar efter perfektion!

Comments are closed.