Vattenfall: Gott om energi i uttjänt kärnbränsle

SKB

CLAB, Centralt mellanLager för Använt kärnBränsle, i Oskars-hamn kan rymma 8.000 ton, där delar av restenergin slösas bort

2022-09-29, Vattenfall:

Gott om energi i uttjänt kärnbränsle

Istället för att ta vara på tre procent av energin i kärnbränsle kan ny teknik ta vara på mer än hälften. Det är fjärde generationens kärnkraft som utvecklas för att kunna återanvända det mesta av avfallet som i dag inte kommer till användning.

Om den tekniken, som kallas bridning, ersätter dagens kärnkraftsteknik behöver nytt uran inte brytas på överskådlig tid.

+ – + – + – +

Ny regering, nya takter

Man kan tro att Vattenfalls PK ledning börjat förstå att en ny regering kommer att kräva en annan politik.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Vattenfall: Gott om energi i uttjänt kärnbränsle

  1. Har vi nu låtit känslomässighet lägga ner fungerande energiproduktion en gång, är det inte läge att låta det ske en gång till. Vi får uppfinna en piller emot känslighet, eller utbilda ett gäng psykologer att bearbeta de stackars okunniga grön-vänstermänniskor, som suggesterar sig själva och värre, trycker in oro i barn.

    Nu säger vi ingenjörer till, nu är det nog, enough, med Elsa i spetsen, ut med ignoransen och in med kunskapen!

  2. Det finns flera andra potentiella leverantörer, t.ex. de danska Seaborg Technology och Copenhagen Atomics som beräknas ha kommersiella reaktorer klara till 2028 / 2032. Dessa är baserad på smältsaltteknik och med mkt lågt tryck.

    Båda fokuserar initialt på Sydostasien som har begränsad yta för sol / vind och behöver ersätta alla kolkraftverk med annan energi. Utlovat pris ligger i paritet med kolkraftverk.

    Båda kan vidaretuveckla sina reaktorer till Burners (som i artikeln ovan, som bränner “begagnat” kärnbränsle – i dessa fall tillsammans med Torium eller Breaders (som skapar kärnbränsle som kan användas i Gen 3 reaktorer.

    Notera att Hitachi, NuScale, Rolls Royce etc. baserar sina reaktorer på Gen 3 teknik. Detta är inte ett problem för att Gen 4 och Gen 3 kompletterar varandra, men kräver en anläggning som hanterar avfallet på avsett sätt (ej slutförvar).

    I den ideala världen skulle MP spinna av glädje för dessa reaktorer, som både är säkrare och effektivare än dagens reaktorer, men nu är inte världen ideal….

  3. Om det finns 97 % energi kvar kärnbränslet, kan man då kalla det för uttjänt?

  4. Var det inte Frankrike som hade (har?) brid-reaktorer?

  5. Säkerhet/Stabilitet och därefter Ekonomi/Miljö när det gäller energi. Det är turordningen…… alltid, innan miljöaktivister och EU-byråkrater tog över.

  6. Det kan ju kännas glädjande för Vattenfalls tekniker att faktiskt ägna sig åt att förse oss med energi och inte åt att uppfylla “klimatmål” som inte gör det!

  7. Rolf A: Ja, problemet med användning av ämnen, som kan utnyttjas i kärnvapen, är värt att ha med i kalkylen.

  8. Rolf
    Du glömde att påminna om sårbarheten när tyskarna gjorde sig beroende av rysk gas (Northstream I o II). Först blev gasen mycket dyr och nu har sabotage utförts. Så kan det gå när sol och vind ska ersätta kolkraften (Energiewende) och gör sig beroende av rysk gas.

  9. Man får också komma ihåg, vilket tidigare har behandlats här på Klimatsans, att halveringstiden för ”restprodukten” reduceras kraftigt, vilket också togs upp i Vattenfalls info. ”Det handlar om cirka tusen år innan avfallets strålning har minskat till ofarliga nivåer.”
    För Blykallas del kan bränslet återanvändas i två omgångar om ca 25 år vardera med en bearbetning emellan. Det blir så att samma ”Uran” kan användas i 55 (5+25+25) år.

  10. Sök på Blykälla!
    Klimatsans kommer upp 🙂
    Det skall satsas lite på denna reaktor som framtagits av KTH Janne Wallenius.

  11. I detta sammanhang finns det verkligen skäl att tala om “hållbar”. Skulle denna energikälla kastas bort och nu uran behöva brytas vore det en skam. Startaprojekteringen av fjärde generationens kärnkraft snarast.

  12. “Bridning (från engelska breed) har använts i flera fungerande reaktorer, men bland andra Sverige och USA förbjöd tekniken tidigt eftersom den kan leda till att ämnen som kan användas till kärnvapen skapas och kan spridas. Bridreaktorer behöver kylas med flytande metaller som natrium eller bly eller med gas istället för med vatten.” citat: Vattenfall.
    Man pratar numera om framväxten av små modulära reaktorer med denna teknik. Det man inte gärna pratar om är var, upparbetningsanläggningar ska lokaliseras och hur distributionskedjan som ska säkerställa att inget “spill” på vägen ska se ut. I dessa dagar, om inte förr är det läge att påminna om potentiella sårbarheter.

  13. Tekniken med Briding (från engelskans breed) har använts i flera fungerande reaktorer. Tekniken förbjöds i Sverige och USA.
    En bridereaktor behöver kylas med flytande metaller, såsom bly, natrium etc. eller med gas istället för med vatten.
    Jag kommer osökt att tänka på bibeltexten enligt Lukas 15:7 ”En syndare som sig bättrar”. Det varder glädje i himmeln över en syndare som sig bättrar.

Comments are closed.