Ny el-chock: Effektavgiften

Energimyndigheten

Med smarta elmätare kan effekten mätas och debiteras

2022-09-30, Kristianstadsbladet:

Snart kommer ny el-chock för kunderna ‒ effektavgiften

(Ämnet är tydligen känsligt, eftersom begreppet “effektavgiften” på nätet bytts ut mot det mindre tydliga “okänd avgift”.)

Det är alltså en LAG:

Nu lägger sig politikerna i hur företagen gör sina affärer.

De avgörande uppgifterna i artikeln

En omedelbar reaktion från Mats Jangdal:

Dubbel avgift för att dölja de politiska misstagen

Vi betalar redan mer för effekten ju större huvudsäkring vi har. Det är dessutom på möjligt uttag, inte verkligt. Kan vi slippa den stafflingen och bara betala för verkligt effektuttag nu? Skulle inte tro det.

För familjer där båda arbetar blir det de få timmarna morgon och kväll när man är hemma och vaken som blir dyrast. Ska det ersättas med ny brandbenägen hemelektronik på timer eller fjärrstyrning?

Företag med stora variationer i effektuttag, som mekaniska verkstäder och jordbruk kommer att få ett hårt straff!

Och detta är MER POLITIK för att dölja tidigare MISSTAG AV POLITIKEN

Mats Jangdal

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Ny el-chock: Effektavgiften

  1. Dessa “smarta” elmätare går egentligen ut på att strömmen ska kunna stängas av för många kunder när de “förnybara” energislagen inte levererar. Vilket till exempel sker kalla, klara och vindstilla vinternätter, där strömmen behövs mer än annars.

  2. Första punkten i mitt tidigare inlägg syftar givetvis på alla sabotage mot ett fungerande energisystem som sossarna lät Mp ställa till med.
    Här i Sthlm fick Helldén trakassera billasterna med att bygga trottoarer över alla utfarter, införa egna trafikregler som att cyklar, brädscotrar, mopeder etc får köra mot enkelriktat. Han införde även vänstertarfik (50-skylten sitter på vänster sida!) när man kör ut från Karlaplan på Värtavägen ut mot Valhallavägen.

  3. NU hoppas jag att Moderaterna återställer alla tokigheter som de lät Mp göra bara för att själva sitta vid makten
    Analogt här i Sthlm hoppas jag att sossarna återställer alla tokigheter som M lät Mp-torpeden här tillfogade den nödvändiga bilismen!

  4. Så lätt folk kan köpa att de ska behöva spara på sin elförbrukning, på grund av idioter till politiker.

    Vi har det välstånd eller hade ett välstånd på grund av billig energi. Att höja priserna kommer att leda till minskat välstånd. Det går inte att kompensera det minskade välståndet genom att minska på förbrukningen.

    Ska vi ha en så kallad välfärd i Sverige behöver vi ett ökat välstånd och det kan vi bara få genom att kunna förbruka mer energi och den behöver vara billig.

  5. Den refererade lagen avser att elnätsföretagen är skyldiga att införa tariffbestämmelser för att ‘minska effektpåfrestningar’. Det enklaste sättet, utan hänsyn till de privata elförbrukarna intressen, är att införa ‘effektbestraffningar’ vid närtida stora effektuttag. EU har också infört nya bestämmelser:
    • krav på energibesparingar om 5% för att landet ifråga ska kunna ta del av ‘beslutad konfiskering av elproducenternas övervinster’ om 140 miljarder Euro.
    Det senare är ett engångsuttag. Besparingskravet behöver i samordningens intresse inte vara intermittent. Hur detta ska administreras är en olöst fråga. Det hela bär alla tecken på konformitet med en bakomliggande agenda:
    • att låtsas vara bekymrad för EU medborgarnas kostnader
    • och samtidigt vara följsam med storföretagens fortsatta exploatering av medborgarna
    • och underminera främst de privatägda mindre och medelstora företagens överlevnadsförmåga.

    Energi/prisfrågan har en mycket enkel lösning på kort sikt, nämligen att införa ett nytt prissättningssystem som bygger på genomsnittspris i st.f. marginalpris.
    Detta vill inte EU införa krav på, eftersom det strider mot det bakomliggande intresset enligt ovan.

  6. Tycker alla sådana här regleringar är så skumma. Företag tar ju alltid och försöker minimera insatsvaror pga att de alltid måste öka sin konkurrenskraft och tjäna mer pengar. Så det finns ett starkt egenintresse att minska elkonsumtionen per tillverkad enhet bara genom själva marknadsmekanismen.

    Kan bli så att man tidigarelägger vissa beslut genom en massiv reglering och straffavgifter. Men själva förbättringen hade kommit ändå om än kanske några år senare även utan den byråkratiska överbyggnaden.

  7. Den politiska viljan att energi inte bara ska sparas pga av tiderna just nu utan även långsiktigt trots “framtida hållbara förnybara” energislag kan låta sunt. Men vis av våra politikers inkompetens eller brådska att minska elförbrukningen kan vi påräkna regler som är ogenomtänkta. Det här är oerhört viktiga frågor som kräver mycket stor eftertanke och förståelse för folks levnadsvilllkor. Något som alltmer försvunnit i takt med politikers fjärmanden från myllan och upp mot överstatlighet med fantasibetonade ersättningsmiljöer etc. Som jag ofta påtalat har man bytt sina sakkunniga i regeringssammanhang mot ideologiskt likasinnade icke-objektiva.

    Så att lyssna på kunnande, fakta och vetenskapen gäller inte alltid i Rosenbad och plenum/utskotten.

Comments are closed.