IAEA: 57 reaktorer på gång

IAEA

Chefen för IAEA, International Atomic Energy Agency, Rafael Mariano Grossi inleder dess konferens i Wien den 26 september

2022-09-26, world nuclear news, wnn:

IAEA increases projection of nuclear power growth

(IAEA höjer prognosen för kärnkraftens tillväxt)

International Atomic Energy Agencys (IAEA) generaldirektör Rafael Mariano Grossi säger att klimatförändringarna och energikrisen har lett till att fler länder ser kärnkraft som en lösning, varför IAEA höjer sin prognos för framtida kärnkraftskapacitet.

Framtida kärnkraftskapacitet:

“Idag ger de 430 kärnkraftsreaktorer som är verksamma i 32 länder cirka 386 gigawatt installerad kapacitet, och svarar för cirka 10 % av världens el och cirka en fjärdedel av all koldioxidsnål el.

Det finns 57 reaktorer under byggnad i 18 länder: Dessa förväntas ge cirka 59 gigawatt ny kapacitet. Med hänsyn till det ökade intresset för kärnkraft över hela världen har IAEA reviderat upp sin övre prognos för kapacitetsökningen fram till år 2050 med 10 %. Enligt denna prognos mer än fördubblas kapaciteten till 873 gigawatt el (GWe). Ett antal utma-ningar skulle behöva lösas för att uppnå denna ökning, inklusive harmonisering av lagstiftning och industri samt utveckling av hanteringen av högaktivt avfall.”

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “IAEA: 57 reaktorer på gång

  1. varför tar svk bladet från munnen EFTER valet och inte innan?

  2. Svenska Kraftnät gör samma konklusion. Anna Jädermark inom dess enhet för ‘balansering’ konstaterar detta:
    • jämfört med läget 2015, före förtidig nedsläckning av fyra kärnkraftverk med lång återstående produktionstid har kostnaderna för balansering ökat sexfaldigt p.g.a. ökningen av vindfläkts- och solkraft, vilka saknar de nätbalanserande egenskaper som vatten- och kärnkraftsreaktorer har
    • dessa kostnader debiteras elanvändarna i sin helhet
    • den nya generationens kärnkraftverk, menat små modulerade enheter, kan ändra den aktuella situationen, som förväntas förvärras av fortsatt utbyggnad av vindfläkts- och solkraft.

    Eftersom rätt kunskap finns inom reglerande nätoperatör, förväntar sig vän av ordning en helt annan politisk prioritering av den fortsatta elproduktionspolitiken.

Comments are closed.