Praktisk elransonering nu !

elen.nu

Figur 1. Elpriserna till konsument 2022-12-01 för elområde SE 4

Observera att grafen börjar med priset 2 kronor och 50 öre per kWh. Jag har hittills haft ett fast pris på en rimlig nivå, men får acceptera nya villkor från och med 1/12: Månadens genomsnittliga spotpris plus nätavgift och moms, etc. Fast Öresundskraft bytt elmätaren till en modell med kommunikation till kontoret, har de inte den administration klar, som krävs för timprisavtal. Det skall bli möjligt om “några månader”. Med ett sådant kan man vara “smart” och undvika de dyraste timmarna. Men jag tror inte att jag skulle sitta uppe på nätterna för att köra datorn. . .

SVk

Figur 2. Dagens svaga vindar den 1/12 ger usel vindkraft och höga elpriser.

Det var alltså den gratis vindkraften som skulle ersätta den nedlagda kärnkraften. Jag får göra som gamla tiders skeppare: Ligga i hamn i väntan på “förliga vindar”.

Således blir min aktivitet på bloggen hädanefter begränsad. Jag kan inte betala böterna för den politiska galenskap jag försökt avvärja under nio år. . .

Men jag tänker titta till kommentarerna några minuter om dagen. Då jobbar jag från Lap-Topen, som jag laddar på natten.

Med varma hälsningar och tack för all support jag fått.

Sture

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Praktisk elransonering nu !

  1. Har ni tänkt på att när det kommer till kostnader på grund av åtgärder mot klimatkrisbluffen då är det några figurer som aldrig kommenterar.

    Så låt oss se efter denna vinter hur många företagskonkurser, arbetslösa och hemlösa de kommer att ha ansvaret för.

  2. #Lasse

    Bor i Stockholmskommun, som tillämpar s.k. effektavgift utöver fast årsavgift. Effektavgiften räknas på de tre högsta förbrukningstimmarna mellan kl.7-19 vardagar. Den kostar kr. 61,50/ kWh för snittet av den högsta förbrukningen ( kWh) april-oktober, kr. 123/ kWh november-mars. Den avräknas och debiteras varje månad, det kan dra iväg med många extra tusenlappar om man inte planerar ugn, tvättmaskin, diskmaskin.

    Trots att jag planerar mycket, hamnar denna post på en 6-9 tusen per år, eller c:a 50 öre/ kWh på totalförbrukningen, vilket verkligen inte är försumbart!!

  3. Vi fick EONs timpris 1 december.
    Körde tvättmaskinen som var klar kl 05:30.
    Även diskmaskinen körs på morgonen. Värmer köket.
    Köpte en ny luftvärmepump som får gå dygnet runt (1 KWh/h) men detta halverade uppvärmningelen. Det tar ett tag att optimera dess drift. Har en extra fläkt som distribuerar värmen ut i huset . Inga extraelement på vid +1 grad ute.

    Som pensionär behöver man hobbyprojekt!
    Men frågan är hur stor andel av kostnaden som är rörlig-fick ny (högre) distributionsavgift som var ca 1 SEK per KWh.

  4. “Men jag tror inte att jag skulle sitta uppe på nätterna för att köra datorn. . .”
    Nej det finns det ju ingen anledning till heller. Det är inte datorn, belysningen eller dammsugaren som är de stora elförbrukarna. De stora elförbrukarna är uppvärmning och varmvatten, om man värmer med el.

Comments are closed.