Svensk el november 2022

Figur 1. Totalt levererad energi sedan nyår, TWh

Under månaden producerades:

  • Totalt 13,4 TWh.
  • Vindkraften 2,4TWh = 18 %.
  • Vattenkraften 6,3 TWh = 47 %.
  • Kärnkraften 4,1 TWh = 31 %.
Figur 2. Totalt levererad effekt med import och export

Exporten var lägre än normalt under andra halvan av månaden och upphörde nästan under en vecka.

Figur 3. Vindkraftens effekt under månaden

Vindarna var bra bara under veckändan 11:e  ‒ 13:e, vilket syns i prisnivån, se figur 4.

Figur 4. Månadens spotpris i el-område SE 01 och SE 04 

Närmast en katastrof för Norrland, som fått samma astronomiska priser som vi i Skåne. Jag har noterat att det på senare tid blivit stor export till Finland, ibland 2 GW. Kan det bero på sanktionerna mot Ryssland ? ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Svensk el november 2022

  1. Sveriges aktuella svagpresterande elförsörjning domineras av svaga vindar och ‘medvetet iscensatt sabotage’ av kärnkraften genom pågående underhåll av O3 & Ringhals 4. Det senare påverkar inte endast genom momentant bortfall av effekt utan också genom att kabelkapabiliteten söderut mot den stora effektförbrukaren elområde 4 decimeras. Den citationsteckenbestämda uppfattningen ovan baseras på att aktiviststyrda myndigheter och företagsföreträdare ännu är i beslutsfattande positioner, oavsett ny Regering. Den svenska Regeringen är oförmögen att säga upp avtalet med ACER, p.g.a hänsyntagandet att Sverige från årsskiftet ska leda EUs arbete. Uppsägningen av nämnda avtal och påföljande franrikeinspirerat beslut om inhemska prisnivåer på el hade i ett slag gett Regeringen de frihetsgrader betr. elförsörjningen och kostnadsnivån, som de svenska medborgarna rätteligen kan kräva.

  2. Just nyligen idag visade Kontrollrummet att Sveriges el-priser är lägre än i Finland och Baltikum men lika höga (låga) som i Norge. Norge äger kraftproduktion i Sverige samtidigt som de likt oss producerar mycket billig el via vattenkraft i norr. Det är känt att Norge också använder det svenska nätet “enbart” för transmission av el från norr till den södra anslutningen i landet där priserna är höga och inte minst då pga av Norges export till Danmark men framförallt till katatroflandet (energimässigt) Storbritannien (med nybyggd kabel). Återigen förlorar energi-KOLONIN Sverige både el och svängmassa till andra länder! Det hela är ren katastrof men dagens politiker vägrar stå upp för rent svenska intressen och döljer problematiken för medborgarna bl.a av rädsla för EUs ev hot om ev vedergällning etc.

    Ps! Den el som vi förmedlar åt Norge via vårt nät måste registreras/hanteras på något sätt! Via Nordpool som vanligt auktionsförfarande eller via special-transmission av SVK?

  3. Finska Fortum äger väl dryga 25% i Forsmark och importerar el den vägen. Återigen svängmassa som “exporteras”.

    Ett tag såg det ut som att exporten i norra kabeln till Finland var på väg att minska nu när finländarna tagit sitt senfärdiga kkv i anspråk. Men många dgr flödar där ut över 1 GW kontinuerligt. Kanske beror det på överproduktion av vk i SE1 när det blåser mycket? El som inte kan föras ner till SE3-4 pga flaskhalsar?

    Ett jättestort problem är att myndigheter och energiproducenter väljer att inte informera medborgarna om hur det verkligen står till!

  4. Danskarna som lyckades lägga ner Barsebäck-reaktorerna och som lever på vindfläkts-el tack vare att de snyltar på vår svängmassa (som försämrar vårt egna uttag av el från norr) när det blåser samt kräver via EU att få köpa el till lägre priser av oss när det inte blåser (utbuds-kravet om 70% i kabeln till Danmark). När ska våra politiska pajaser förstå att vi kan kräva omförhandling av EU-reglerna enligt Lissabon-avtalet etc. Energi-direktivet är dispositivt till skillnad mot många andra delar av EU-rätten. VAKNA!

    Varför har vk ingen opposition värd namnet som kan informera väljarna? Systemmedia vägrar eller är helt inkompetenta i EU-frågor tycks det!

  5. Vad skall in -sol och vind!
    Noterar en debattartikel i SVD där dansk havsbaserad vindkraft hyllas.
    Vi bör göra som danskarna tycker artikelförfattaren.
    Halva produktionen är vindel och halva kolkraft.
    Halva konsumtionen är importerad.
    Kanske en god ide-importera mer el från grannländerna!

Comments are closed.