IPCC:s falska data: Arktis is

Figur 1. Alarmisternas vanliga “bevis” för att Isen på havet i Arktis håller på att försvinna

Det är snarare ett bevis på den okunnighet eller ohederlighet som alarmismen förutsätter. Notera att grafen börjar år 1979 med hänvisning till att det var då satellitöverakning av isläget blev möjlig. Den legendariske Tony Heller klär av alarmismen inpå bara skinnet i en video på 6 minuter:

Lies, Damned Lies And Arctic Graphs

Här gör jag en snabb resumé med några av hans grafer:

Figur 2. Samma data som i figur 1 med en intelligentare kurva

Med minsta vetenskapliga ambition försöker man hitta en kurva, som visar de naturliga svängningar man alltid kan vänta sig. Det är bara okunniga “nyttiga idioter” som tror att naturen kan röra sig i rätlinjiga förlopp. Här ser man att den minskande trenden upphört sedan tio år, vilket sannolikt betyder att isens utbredning nu börjar öka.

Figur 3. Men det fanns data även under 50-talet från fartyg, flyg och några satelliter

Ex.vis började SAS på 50-talet reguljärt flyg direkt till Seattle över Nordpolen, så att dess piloter kunde bidra med uppgifter. Således har det funnits mycket pålitliga data redan då. Grafen visar att utbredningen då var mycket låg medan den var exceptionellt hög 1979 !

Figur 4. IPCC:s rapport 1995 visade den låga utbredningen innan 1979.

Figur 5. IPCC:s rapport 2001 visade hög utbredning på 70-talet

Från ingenstans har man lagt till stora mängder is under 70-talet.

Detta kan inte ses som annat än fullskaligt bedrägeri ! ! !

Figur 6. IPCC:s uppenbara bedrägeri med falska data om Arktis is.

Men det har funnits data även för tidigare decennier. En riktig forskare som avser att ägna sig åt ett fält, tar omsorgsfullt reda på vad som redan är känt. IPCC har istället ansträngt sig för att mörka sådana data

Figur 7. Data redan från 20-talet enligt USA:s Department of Energy, DOE

Där ser man att det var ännu mindre is under 40- och 50-talen än under 70-talet. Och isen har sedan återhämtat sig.

Figur 8. New York Times 1958-10-19 rapporterar att atomubåtarna Nautilus och Skate seglat över Nordpolen under isen.

Det har givit plats för spekulationer om att Arktis skulle vara helt isfritt på framtida somrar, vilket skulle bli mycket viktigt för sjöförbindelserna med fjärran östern.

Figur 9. På gränsen till Arktis ligger Reykjavik, som förra seklet hade allra lägst temperatur 1979

Detsamma gällde för USA. Tony Heller understryker att temperaturerna utvecklas cykliskt, inte linjärt. I Arktis och östra USA följer de AMO. Han tar exempel ända tillbaka till mitten av 1800-talet. Han påminner om Al Gores tal 2007 med förutsägelsen att Arktis skulle vara isfritt 2014.

Slutsatser:

  1. I naturen sker utvecklingen cykliskt, inte linjärt.
  2. Inga data tyder på att isen i Arktis kan försvinna inom överskådlig tid.
  3. IPCC har valt året 1979 som start i sin graf för att det var extremt.
  4. Därmed har IPCC avsiktligt dolt avgörande fakta.
  5. IPCC förfalskade 70-talets utbredning i rapporten 2001.

IPCC:s misstag kan inte förklaras med okunnighet eller inkompetens. De måste ses som avsiktlig, metodisk och storskalig ohederlighet.

Det finns inga skäl att tro på någonting från IPCC ! ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

23 thoughts on “IPCC:s falska data: Arktis is

  1. Hej PW

    “Varför skulle någon ägna sig åt ett så verkningslöst bedrägeri?”

    Den normala anledningen till att människor ägnar sig åt bedrägeri är att det är lönsamt.

    Antag att IPCC skulle annonsera att de hade fel. “Arktis is håller inte på att försvinna. Vi hade fel. Hoppas att ingen tog illa upp för att vi hade helt fel”.

    Tror du att det skulle funka? Gissa hur många som kommer få sparken direkt?

    Nej, nu gäller det att klamra sig fast vid de undergångsprofetior som man lanserat. Alla tecken på att de skulle vara fel är propaganda från klimatförnekare.

    Bara att konstatera – historien upprepar sig. Den här gången är det klimatalarmister. Nästa gång blir det något annat.

  2. Glöm inte att mätmetoden för isutbredningen ändrats, tror det var på 90-talet eller tidigt 2000, då man använder 15% isf 10% för att definiera is i Arktis.
    Det innebär defacto att ”uppmätt is” sjunkit med 5 procentenheter pga mätmetod.

    Troligt ingen alarmist vill kännas vid….

  3. PW

    Så hur definieras en trend tidsmässigt? Nolltillväxt enl medelvärdet senaste 10 åren. Som Sture visar saknas ev korrekta uppgifter från mitten av 70-talet vilket sannolikt förändrar den lite mer långsiktiga bilden. Detta inkl därmed även totalvolymvärden och inte bara trendlinjer.

  4. PW

    Den långsiktiga trenden sedan istiden ner, ja! den nedåtgående trenden sedan 1980 är ned i neg korrelation med temperatur, ja! Men sedan temp vänt ner har även isutbredningen ökat. Den senare t.o.m under en längre tid som Lars K påpekat. Mao 3 olika trender. Är du orolig för kallare väder?

  5. Skillnaden i havsisutbredning i Arktis mellan IPCC 1990 och 2001 borde ha förklarats. Det är en miss. Samtidigt är det mest de äldsta siffrorna som ändrats. De ligger i en tidigare klimatcykel, som knappast är avgörande för hur framtiden ska bedömas.

    Varför skulle någon ägna sig åt ett så verkningslöst bedrägeri?

  6. Väldigt lite kommentar om den minskande isutbredningen. Närmast är Lars K med synpunkten att utbredningen hållit sig konstant i en halv klimatcykel.

  7. #Christian H : Jag kanske var otydlig. Vi har samma uppfattning. Magma stämmer in om inflationens orsaker. Och : var finns kritiska journalister?

  8. En traditionell inflation drivs oftast av stora lönehöjningar vilket leder till att efterfrågan och konsumtion ökar, vilket i sin tur driver upp prisbilden som i sin tur driver krav på lönekompensation …
    De nuvarande kostnadsökningarna är uteslutande ett resultat av politiska beslut som reduktionsplikt, straffbeskattning av bensin- och dieselbilar, nedläggning av kärnkraft, vilket leder till ökade kostnader i hela samhället – utan att lönerna drivits upp …
    Det är alltså inte frågan om en traditionell inflationsspiral utan en deflation driven av ökade kostnader på grund av att politikerna ansett att Sverige behöver en planekonomi … det Ryska systemet är här.
    Det verkar emellertid inte som om någon enda av dem är villiga att ta ansvar för vad de ställt till med …
    Ur led är tiden …

  9. #Thorleif
    Du skrev: Människor som ofta tjänar sig själva genom att alltid tillhöra huvudfåran (korridoren) där frukterna hänger. Jag ser dem som ett stort fiskstim, där de alltid vill vara i mitten, men de som är i mitten ser inte när hajen kommer. Det gör däremot någon som befinner sig långt ute vid någon kant. Därför är det viktigt att lyssna även till obekväma röster. Folk är inte dumma, men när bara dumheter erbjuds är de benägna att tro på dessa och agera därefter.

    I övrigt kan jag bara instämma i dina synpunkter på Merkel, kärnkraften och alla de vansinniga och energislukande projekt man nu i klimatreligionens namn satsar på. Dumheten i besluten är grotesk och kompetensen hos beslutsfattarna verkar ligga på särskolenivå.

    # Brutus
    Professorerna Hassler och Calmfors ser det som bra med höga elpriser eftersom det dämpar konsumtionen och därmed inflationen. De har fel. Höga el- och bränslepriser leder ofelbart till högre produktionskostnader, vilket tas ut i form av högre priser. Låga energipriser är fundamentalt för ett välfärdssamhälle. De tycks leva i en annan verklighet och tro att vi husägare kan spara hur mycket energi som helst, men glömmer att alla sådana åtgärder kostar pengar, som många inte har. Jag tror inte jag överdriver när jag påstår att våra höga energipriser leder till stora svårigheter för många villaägare. Pensionärer med låg pension och nyblivna villaägare med hög belåning drabbas värst. Dessutom har vi alla företag som nu hamnar i ekonomiska svårigheter och flera av dem riskerar nu konkurs.

  10. Numera känns det som att IPCC och andra “klimathotar” organisationer (Greenpeace, WWF, diverse regeringar, SVT, BBC, …) gör vad som helst för att upprätthålla bilden av att katastrofen är nära. I princip verkar allt tillåtet. Manipulation av data, “cherry picking” bland data, nedtystning av data som är “fel”, överdrifter runt helt normala väderhändelser.

    Förmodligen vet “eliten” inom alarmismen (hittar inget bättre uttryck) att hela klimathots-storyn håller på att säcka ihop. Undrar om det numera handlar om att behålla sin lön fram till pension?

  11. Det där 15 september Arctic Sea Extent har faktiskt inte en nolltrend sedan 10 år, utan sedan 15 år!
    Ändå låtsas de klimathotsreligiösa om att trenden fortsätter nedåt och att istäcket befinner sig i en dödsspiral.
    Mycket tyder dessutom på att satellitmätningarna av istäcket började när det var ovanligt stort.

  12. #Christian H : Du överdriver problemet för de skånska villaägarna. Professorerna Hassler och Calmfors ser det som bra med höga elpriser eftersom det dämpar ko0nsumtionen och därmed inflationen. De anser tom att villaägarna är rika. Men om man skall se det från ett annat håll. Det är många hushåll, som redan våndas över alla kostnadsökningar. De anser nog att det är ganska modellförvirrat från professorerna och att dessa inte har förståelse för vanliga människors villkor. Hade det då blivit denna kraftiga inflation om inte el- och drivmedelskostnaderna hade ökat så kraftigt, vilket direkt och indirekt åstadkommit rekordinflationen? Utbudsinflation! Hade det blivit rekordinflation om ekonomin tuffat på utan energiprisökningarna? Tveksamt. Och vad beror då dessa ökningar på? Bl a vanvård av franska kkv – Macrons regering – och en helt vansinnig politik i Tyskland genomförd av förre förbundskanslern Schröder och DDR-fostrade Merkel. “Våra” egna politiker har dessutom under 8 års styre raserat ett välfungerande energisystem. Man planerar ändå svarta elhål i norr, satsar på elfordon, introducerar kontraproduktiv inblandning av förädlat slaktavfall och hör o häpna tar bort fungerande kkv, skrinlägger planerade utan att bry sig om hur det ökade elbehovet skall täckas. Med samfällda krafter monterar nu den europeiska politikereliten på med att montera ner Europas välfärd.

  13. Helt riktigt Christian H

    Vanligt folk kan inte tänka sig att kapitalstarka intressen kan tänkas försöka förändra världen i egna syften. Då måste det vara en eller flera konspirationsteorier😴. Systemmedia bestämmer i princip vad vanligt folk tycker och tänker. De som mest läser mainstream news och saknar politiskt intresse och/eller tillhör etablissemanget. Människor som ofta tjänar sig själva genom att alltid tillhöra huvudfåran (korridoren) där frukterna hänger. När det tillslut helt saknas en tydlig opposition värd namnet börjar korruptionen tillta på allvar. Systemmedia som 4e statsmakten är normalt samhällets sista bastion. Faller den faller snart samhället samman. Precis det som sakta accelererar nu i väst.

    Vanligt folk är inte dumma men när de förs bakom ljuset kommer uppvaknandet att bli både hårt och sannolikt också för sent…..gud bevare!

  14. Jag kan bara instämma i att: “IPCC:s misstag kan inte förklaras med okunnighet eller inkompetens. De måste ses som avsiktlig, metodisk och storskalig ohederlighet.”

    Det är just oärligheten, lögnerna och dumheten som är det hemska i vår tid. Länken som #Thorleif gav ovan beskriver tydligt hur media manipulerar sanningen. George Soros har förklarat att hans mål är att omkullkasta det amerikanska styrelseskicket. Han vill ha ett globalt styrelseskick. Globalisterna har infiltrerat alla större maktcentra som utbildningsväsendet, forskning, politik, media, kungahus, internationella organisationer, kultursektorn, ideella organisationer, religiösa organisationer m.m. USA är illa ute och i Europa är det ännu värre, med dårar som Rutte i Nederländerna och Macron i Frankrike vid makten. Jag hörde nyss på TV4 att en villaägare i SE4, med en normalförbrukning på 20000 KW/år kan räkna med en kostnad för de tre vintermånaderna på 37000 kr. Väldigt många kommer inte att klara det. Den förra liksom den nuvarande regeringen har bedrägeri som ledstjärna i sitt styre. Den nuvarande regeringen lovade att sänka bränslepriserna med fem kr per liter och att göra något åt de höga elpriserna. Därav blev intet. Att vi nu ska få tillbaka 55 miljarder avseende förra årets elkostnader är en sak, men inget har hänt beträffande årets priser. Regeringen kan, men vill inte göra något åt detta. De ser att staten och Svenska Kraftnät fått in 220 miljarder på de ohemula elpriserna och tycker det är bra. De 55 miljarder som ska återbetalas utgör endast 25% av de pengar de tillskansat sig av elkonsumenterna. Det är med förakt och avsky jag betraktar hur de agerar som den värsta rånarliga. Vi borde ha ett system för att åtala och straffa dem. Sedan borde de lära sig att de skall företräda och se till väljarnas bästa och inte till den internationella storfinansens och globalisternas bästa.

  15. IPCC sätter de naturliga variationerna till NOLL för att kunna driva sin koldioxidteori. Känner man inte de naturliga variationerna kan man inte säga något om framtidens klimat. Petter har färgade glasögon som döljer det han inte vill se.

  16. @Petter W

    Nu vet du att du inte kan referera till något från IPCC.

    IPCC saknar helt trovärdighet !

    Jag hoppas du tar det ad notam.

  17. Utvecklingen sker varken linjärt eller cykliskt utan i återkommande men nedåtgående tendens. Den isutbredning som pendlade mellan 6 och 7 milj. kvadratkm kring mitten av 1900-talet ligger nu på knappt 5 milj.

  18. Tony Heller har länge varit en nagel i ögat på alarmister.
    Han har en bra och flitig utgåva av Youtube filmer där gamla rubriker och nya påståenden jämförs.

    Det är trist när myndigheter saknar moralisk kompass!

  19. Jag håller helt med om detta. Den s.k. klimatvetenskapen förstår inte naturens rörelsemönster och vill heller inte veta. Ytterst är felet journalisternas, de i Public Media, demokratins egentliga garanter, som har till uppgift att granska och redovisa hela bilden och olika resultat från forskningen m.m.. En brist på yrkesstolthet som blivit allt vanligare, men som nu hyllas som något positivt. Och det är i sin tur flata politiker som inte törs ifrågasätta och rätta ex. VD för SVT och SR när man öppet trotsar sina spelregler för hur nyhets- och samhällsbevakning skall gå till. Katten på råttan…..

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-30

Comments are closed.