Claes: Gretas recept för oss

vrijspreker

Fasadskynke inspirerat av Gretas nya bok där avskaffandet av “kapitalismen” skall rädda världen

Claes: Månadens allmänna nyheter

Månadens nyhet 1:

2022-11-03: Björn Lomborg skriver i SvD om hur fel de flesta domedagsprofetior kring klimatet är: Fler isbjörnar och färre bränder är verkligheten även om massmedia skriar om motsatsen.  I SvD finns också en ledare om att media måste sluta gulla med klimataktivisterna.

Månadens nyhet 2:

2022-11-07: Regeringen slopar den s.k. “klimatbonusen” på nya bilar som inget hade med klimatet att göra. Miljörörelsen tycker beslutet är ofattbart, men varför skulle man subventionera bilar som inte klarar sig på marknaden och som vi inte har el till? Dessutom, även om man skulle tro på koldioxidhypotesen, bidrar elbilar med högre koldioxidbidrag än en dieselbil gör under nästan hela sin livstid (i varje fall med batterier tillverkade i Kina) och har många andra nackdelar (miljö, explosionsrisk etc).

Månadens nyhet 3:

2022-11-14: SVT-program om energin: Kärnkraft nödvändig men energiprofessor tycker att vindkraft är mycket billigare och snabbare och “det finns ju batterier och vätgaslagring” för att hantera variationerna. Det han som professor “glömmer” att nämna är kostnaderna och farorna med dessa lösningar och att man måste ha kärnkraft/vattenkraft även när vinden producerar för att nätet skall vara frekvensstabilt.   

Månadens nyhet 4:

22-11-14: BBC erkänner att de felaktigt sagt att 1/3 av Pakistan nyligen stod under vatten, verkliga siffran var mindre än 10%. BBC:s ursäkt: “Alla andra sade 1/3”. SvT säger fortfarande 1/3! Man skall också veta att Pakistan haft 21 stora översvämningar sedan 1950, delvis p.g.a. massiv skogsavverkning och delvis p.g.a. dåligt underhåll av de dammar britterna byggde.

Månadens nyhet 5:

22-10-23: En nyhet jag missat tidigare är intervjun med Björn Stevens, chef för Max Planckinstitutets (Tysklands främsta vetenskapliga institut) meteorologiavdelning. Han är en av världens mest kända molnforskare, som fullständigt skåpar ut Rockströms (och hans Potsdaminstituts) teorier om omslagspunkter, Tipping Points, och molnens inverkan på uppvärmningen. “Nonsens” är hans omdöme.

Månadens nyhet 6:

22-11-23: Allt fler rapporter kommer som säger att den globala förändringen av molntäcket är en stor och påtaglig faktor för temperaturuppgången de senaste 30 åren och då speciellt på norra halvklotet (och enligt SMHI för Europa i synnerhet). Detta bekräftas av satellitmätningar.

Månadens nyhet 7:

2022-11-29: En forskare dömer idag helt ut biobränsle. Man kan inte få fram så stora mängder och framställningen ger koldioxid. Han gillar dock elbilar med el från vindkraft, vilket tyder på att även forskare kan ha sina blinda sidor. Samma dag visar SVT:s hemsida utan någon kritik en ospecificerad glädjekalkyl från vindindustrin, som påstår att de kan tjäna in 7000 kr åt den genomsnittlige villaägaren (när det blåser, förstår man).

Månadens nyhet 8:

2022-11-30: Elsa Widding har intervjuats i SvD. Där påstår man att Elsa inte tror som “en förkrossande majoritet av den vetenskapliga världen”. Jag vet inte om SvD menar alla kulturpersonligheter och andra inom klimatområdet okunniga, eller menar de faktiska klimatexperter. I det senare fallet har de fel.

Månadens galna nyheter

Månadens galna nyhet 1:

2022-11-05: Greta har kommit med en bok där hon återvänder till sin bakgrund i extremvänstern genom att föreslå att “klimatkrisen” löses genom att avskaffa “kapitalismen”. Har hon aldrig hört talas om Sovjetunionens, Nord Koreas, Venezuelas och andra kommuniststaters stora misslyckanden på miljöområdet, medan modern marknads-ekonomi (och temperatur/koldioxidökningen) gjort att antalet fattiga i världen minskat med 1,3 miljarder på 30 år samtidigt som befolkningen ökat med 2 miljarder?

Månadens galna nyhet 2:

2022-11-07: Inför COP27 börjar fler och fler gröna västländer överväga klimatkompensation (se även här) till tredje världen.   Detta är högst dubiöst eftersom: 1. Det finns inga tecken på att klimatet orsakar ökat antal katastrofer, antalet döda har sedan hundra år minskat till en 250-del (!). Massor av rapporter och även IPCC säger att varmare klimat ger färre stormar, möjligen mer översvämningar; 2. Ekonomiska följder av väderkatastrofer har ökat men nästan enbart pga kraftigt ökad befolkning på bördiga flodslätter (Bangla-desh + 200%, Pakistan + 400% sedan 1960), allmänt förbättrad ekonomi med mer infra-struktur. Se även Månadens nyhet nr 4; 3. Alla kraven baseras på simulerade framtida effekter, så varför något skulle betalas nu är obegripligt; 4. Att kasta pengar över tredje världens ofta odemokratiska ledarskikt utan att det finns tekniska lösningar på det förmenta pro-blemet är verkligen att kasta pärlor för svin; 5. De belopp vissa länder har begärt är vansinnigt höga, många ggr bruttonationalprodukten. Det som bör stoppa denna västvärldens missriktade “välvilja” är dels de galna beloppen, dels USA:s klassiska ointresse för utlands-stöd och dels Kinas och Indiens numera helt dominerande del av koldioxidutsläppen, som börjar gå över alla historiska utsläpp: Kina släpper på 8 år ut lika mycket som Storbritannien gjort sedan år 1800.

Månadens galna nyhet 3:

22-11-20: Urvattnat slutdokument från COP27 tydligen överenskommet med någon form av kompensation till “sårbara länder” för obefintliga klimatskador och utan krav på legala följder om man inte betalar. De första förslagen om kompensation gillades inte av EU och USA:s John Kerry sade nej efter att först ha sagt ja. Bjerströmskan har en “analys” full av lögner och bristande logik med berömmande ord om FN-chefens egna lögner: “Energikrisen beror på vårt stora beroende av fossil energi. Alltså måste vi sluta använda sådan” (logik i nivå med tidigare uttalanden från det hållet). Det verkar tack och lov som om även detta urvattnade beslut kommer att dö svältdöden nu när USA:s representanthus domineras av republikanerna. 

Månadens galna nyhet 4:

2022-11-10: Klimatterroristerna blir allt galnare, både i dåd och i uttalanden. I Storbritannien hotar ledaren av Just Stop Oil med att gängvåldtäkter och miljarder människors död blir följden om regeringen fortsätter sina “mördarprojekt” att tillåta olja. Att världen aldrig haft det så bra, har de ingen aaning om i sitt religiösa rus.

Månadens galna nyhet 5:

2022-11-24: Greta och ett antal andliga fjortisar stämmer staten för att klimatet riskerar barnens rättigheter. Vinner hon, kan alla stämma både stat och kommun för vilka demo-kratiskt beslutade åtgärder som helst som varande ett brott mot mänskliga rättigheter fast besluten är tagna i demokratisk ordning. Stämningen stöds av Rädda Barnen och Svenska Kyrkans Unga. Även de klimathotstroende måste fråga sig meningen med denna Ebberöds bank: svenska medborgare stämmer staten och svenska medborgare får betala ev skade-stånd, var ligger vinsten och vad händer med demokratin? Lagrådet underkände lagen som möjliggör stämningen, men politikerna ville annorlunda. Kommentarer här.

Månadens galna nyhet 6:

2022-12-05: Bidens senaste: Han har anslagit 750 mkr till flytten undan stigande hav för tre indianstammar på amerikanska västkusten. Det är bara det att havsnivån (precis som i Sverige) sjunker vid denna kust. 

Månadens Fake News

Månadens fake news 1:

2022-11-02: Inför ett klimatmöte skall det alltid framföras braskande och överdrivna nyheter. FN/WMO varnar inför #27 (COP27) för att Europa värms upp dubbelt så fort som övriga världen och påstår att epidemier då kommer att öka. För det första undrar man hur länge detta kan pågå i Europa när övriga världen inte värmts upp alls de senaste 8 åren. Sedan säger t.o.m. SMHI att det beror på att luften blivit klarare och att molnen minskat överallt och med ca 20% i Europa, hur detta nu lokalt kan ha orsakats av ökad global koldioxidhalt. Man kan också fråga sig varför WMO tror att mindre moln ökar sjukdomar. WMO varnar också, helt utan stöd i mätningar, för accelererande havsnivåer och att de senaste 8 åren varit de varmaste mätta åren (och förtränger att temperaturen var varmare för 800 år sedan och flera grader varmare under romartiden och under förra mellanistiden). 

Månadens fake news 2:

2022-11-05: Utan försök att nyansera budskapet för SVT fram Egyptens fd kulturministers påstående att klimatförändringarna kommer att förstöra pyramiderna på 100 år. Vad som förstör är oklart, en krävd havshöjning på 60 m verkar mindre troligt (utom för SVT).

Månadens fake news 3:

2022-11-06: I SVT intervjuas Rockström (som kallas klimatprofessor av SvT, fast han inte har någon kompetens för klimatfrågor och alla hans galna profetior om tipping points kommit på skam, vilket är helt naturligt eftersom koldioxidhalten många ggr tidigare varit högre än idag) inför COP27. I SvD finns en artikel av en Rockströmbroiler som ljuger om att Tuvalu håller på att hamna under havet. Tuvalu sjunker av geologiska orsaker men land-ytan växer eftersom det är en korallö. Efter påpekande vägrar broilern ändra sitt faktafel. Han säger också att västvärldens koldioxidutsläpp är värre än Rysslands överfall på Ukraina. Inte ett ljud om Kinas utsläpp. Gretas nya bok är ett under av klarhet (även om man inte gillar hennes förslag till lösning) jämfört med denna sörja.  

Månadens citat: 

“Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.” (Idioti är att göra samma misstag om och om igen och förvänta sig ett annat resultat.) Detta berömda citat – ofta med Albert Einstein felaktigt angiven som upphovsman – kan mycket väl vara det inofficiella mottot för UN Climate Change Conference in Egypt, den 27:e, enligt Björn Lomborg och Jordan Peterson i en gemensam artikel i Daily Telegraph. Det de syftar på är det envisa fasthållandet vid vind- och solkraft, som dels är opålitligt och dels tar upp enorma landytor.  

Månadens personliga kommentar 1:

Socialismen leder till att alla får det lika, marknadsekonomin leder till att alla får det bättre.

Månadens personliga kommentar 2:

Klimatkompensation är när fattiga i väst betalar de rika i tredje världen för koldi-oxidutsläpp, som inte påverkar något och inte heller kan bevisas ha påverkat något och som åstadkommits av en fantastisk utveckling av energitillgången under 100 år, vilket har dubblerat livslängden och massivt ökat livskvaliteten i hela världen.  

Claes Lindskog

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Claes: Gretas recept för oss

  1. Teorin att molnen skulle vara huvudansvariga för pågående uppvärmning ser intressant ut. Men WUWTs text verkat enbart handla om dagtida molnighetsförändringar. Om nattmolnen minskat som dagmolnen minskar molnpåverkan som förklaringsfaktor.

  2. JonasW

    Bra analys. De är hänsynslösa på många sätt men agerar under narrativet att de är ”de goda”

  3. Svårt att förstå sig på “alarmister”. Det är mängder av fakta som visar att de har fel. Alla deras larm har varit fel.

    Ibland funderar jag på vad det är för någon sorts människor som blir alarmister. Jag tror att många är det av hederliga skäl. De tror helt enkelt att det finns en stor fara för vårt framtida samhälle. Full respekt för dessa människor.

    Inte lika säker när det gäller den inre cirkeln av alarmister. Min bild är att det är ett gäng mobbare. De tycker om att trakassera människor med en annan åsikt. De tycker att det är helt rätt att de får välbetalda positioner och betraktas som hjältar. De har upptäckt att de kan surfa på en våg. De kan diskriminera människor (samtidigt som de påstår att de har en inkluderande värdegrund), de kan trakassera människor med en annan åsikt (samtidigt som de påstår att det är viktigt med det öppna samtalet). De säger att de har vetenskapen bakom sig, men samtidigt vägrar de diskutera vetenskap (eftersom det ger “legitimitet” åt förnekare).

    Nu kanske jag överdriver, men min känsla är att de är de första som skulle dra på sig brunskjortorna om vinden blåste åt det hållet, är just eliten inom klimatalarmism.

  4. Esbjörn
    “rymden strålar iskallt mot jorden”
    Utan moln strålar jorden mot den iskalla rymden, 3K bakgrundstemperatur.
    Med moln absorberar molnen strålningen och återsänder en del mot jorden.

  5. Strålningens betydelse är mycket försummad!

    Men det finns en tillverkare av cellplastisolering som blandat in grafit och därmed förbättrat U-värdet.

    Själv har jag mätt -22 på loftet med -10 grader i luften.

    Kunskap om detta påverkar hur jag utformat min villas klimat-sköld.

  6. Gick ut och kollade nattens temperatur igår, med en strålningsmätare.
    -8 på marken och -15 på biltaket.
    Mätaren är kul att ha även sommartid.
    Då förstår man bättre skuggans betydelse och förstår varför gröna gräset är grönt.
    Något daggen förstärker.

  7. När man lär sig köra bil, så varnas man för ishalka på broar. Det fryser lättare där.
    Är det helt enkelt så, att rymden strålar iskallt mot jorden, men vi skyddas av molnen.
    Nyss nämnda bro, får ingen värme från jorden.

  8. En liten amatörmässig observation som jag inte har tänkt på tidigare. Jag brukar kolla vädret på Yr.no (norska SMHI). Tittar jag på en dag får jag temperaturen timme för timme. Det brukar stämma ganska bra.

    För några dagar sedan var jag uppe en hel natt och var utomhus och jobbade. Jag kontrollerade temperaturen hela tiden och kunde mer eller mindre konstatera att temperaturen följande molnbildningen. När det blev moln steg temperaturen och när molnen tunnade ut minskade temperaturen. Ja, så höll det på hela natten. Temperaturen upp och ned, och moln och icke moln.

    Slutsatsen av ovan är lite att jag alltid har undrat hur de kan bestämma temperaturen timme för timme flera dagar i förväg? Svaret lär troligen vara att de helt enkelt beräknar molnbildningen. Därav att antalet meteorologer som tror på klimatkrisbluffen är endast 5 % av meteorologer.

  9. I Montreal samlas i dagarna för en ny serie COP denna för biologisk mångfald.
    Allt skall mynna i en fond för överföring av resurser i form av pengar från dem som har till dem som inte har förmågan att nyttja resurser i form av land på ett effektivt sätt.
    Från utvecklade och sen länge miljömedvetna till de som strävar i miljövidriga omgivningar.
    Hjälp dem i stället med en upprustning av miljön!
    Plasthanteringen är en av dessa områden som borde prioriteras.
    Elda i anläggningar för elframställning i första hand!

Comments are closed.