Tyska brunkolet till heders igen av “Ampelregeringen”

Vattenfalls kraftverk för brunkol i Jänschwalde, Brandenburg, med sex aggregat för 500 MW vardera.

Det är ett av de mycket moderna kraftverk som, såvitt jag minns, Vattenfall praktiskt taget skänkte bort till två tjeckiska bröder, se posten: “Ingen avundsvärd sits”. Det gjordes för att Vattenfall styrdes av Miljöpartiets drömmande idealister, som mer trodde på “politiken” och dess makt än på “verkligheten”, se posten: “Energiewende ist kaputt”. De tyska “Gröna” hade bestämt att brunkolet skulle “bort”. Det skulle inte få användas mer.

Den “gröna” politiken förde landet in i en mörk och kall återvändsgränd. Nu sitter de “Gröna” själva i regeringen och måste ta beslutet att återstarta även kraftverken för brunkol. Jag citerar ett par stycken med rubriken:

+ – + – + – +

The Iron Law Of Electricity Strikes Again: Germany Re-Opens Five Lignite-Fired Power Plants

(Den järnhårda lagen om elektricitet slår till igen: Tyskland återstartar fem kraftverk för brunkol)

I början av december rapporterade många medier att Tyskland kommer att förlänga drifttiden för tre av sina kärnkraftverk. Förslaget att hålla reaktorerna igång, vilket de “Gröna” motsatt sig, visar att tyska politiker nu inser behovet av att hålla pålitliga kraftverk igång, för att säkerställa landets försörjning av el till vintern.

Nyligen kom dock ett annat lika viktigt besked som fick mycket mindre mediebevakning:

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz meddelade att Tyskland kommer att starta om fem kraftverk som bränner lågvärdigt brunkol. Tysklands återgång till brunkol visar åter-igen den järnhårda lagen för elektricitet, som säger att människor, företag och regeringar kommer att göra allt som krävs för att få den elektricitet de behöver.

Tysklands återgång till brunkol är verkligen kantad av motsägelser, inklusive en som hör hemma i kategorin: “Det är så galet att ingen kan ha hittat på det”.

+ -+ – + – +

Katastrofen är helt politikens ansvar

Den pågående katastrofen kan inte skyllas på Putin. Den har skapats under ett helt decennium, långt innan Putin invaderade Ukraina. Det är inte bara politikerna som är ansvariga. Ytterst ansvariga är ju de väljare som röstat in verklighetsfrämmande drömmare i politiken.

Men störst ansvar har etablerade media. De har samfällt svikit sitt främsta ansvar: Att hålla väljarna allsidigt informerade. De har istället låtit sig förföras av drömmarna och undertryckt de fakta vi realister ständigt försökt få plats för. Väljarna har hållits ovetande och felinformerade.

Felinformerade väljare kan inte “rösta rätt”, d.v.s. som de verkligen tycker.

Felinformerade väljare röstar som de blivit informerade. Det hör fascismen till !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Tyska brunkolet till heders igen av “Ampelregeringen”

  1. Det är mycket märkligt att alla, oavsett politisk hemvist eller utbildning så totalt har missat elefanten i rummet, nämligen den förestående nya lilla istiden. Har ingen hört talas om Zcharkova ? Har ingen insett att det börjar bli bråttom att förbereda sig för betydligt bistrare klimat de kommande decennierna ? Visserligen kommer nog Mp-tokarna att jubla till en början, men folk med en nyktrare syn på klimatet borde nog börja agera. NU!

  2. UWb om vi bygger kol och gaskraftverk så behövs väl ingen vind eller sol el, vad är det för funktion den ska ha om vi redan har energi som täcker behoven 24/7 från kol, gas och kärnkraft?
    Jag kan inte se annat än att fortsatt byggande av sol och vind när vi har täckning för behoven av energi som något annat än slöseri och fördyring för konsumenterna.

  3. Tänk på vilka politiska partier 80 % av journalisterna röstar på enligt flera undersökningar så förstår man varför ingen kritik kommit eller kommer från massmedia.

  4. Det är klimatpolitiken som orsakat dagens problem. Tyskarna trodde att sol och vind kunde ersätta kol- och kärnkraft men tyskarna blev beroende av gas. Först billig rysk gas och numera av dyr gas från andra exportörer. Tyska elpriser har drabbat först södra Sverige och nu hela Sverige. Tyskarnas importbehov är enormt och de är beredda att betala ett mycket högt elpris och det drabbar oss svenskar också.

  5. Tycker det är bra att du lägger stort ansvar på media. De skulle kunna ha ”sänkt” den gröna idiotin om de velat

  6. Känslostyrda beslut igen – ingen konsekvensanalys av förmodat intelligenta personer.

    Elsa Widding bemöter den kritik hon fått sedan hon kom med som riksdagsledamot i Bulletin – dock låst numera.
    https://bulletin.nu/debatt-elsa-widding-ett-perspektiv-som-inte-tolereras-2

    Där tar hon igen upp fördelarna med att använda sig av moderna kol/gas kraftverk med ångturbiner som har en verkningsgrad på nära 60 % för att hjälpa länder med problem med elförsörjningen till dess att de åtnjuter ökat välstånd och kan investera i alternativa sätt för elförsörjning, läs primärt kärnkraft.

    Egentligen är detta menat för utvecklingsländer, men som läget är nu torde delar av Europa inklusive Sverige tjäna på samma angreppssätt.

    Jag tror vi alla är överens om att de skräckscenarier som olika grupper och organisationer aviserar kommer inom kort inte kommer att hända inom kort. Varför inte ta en paus i hela “omställningen” enligt följande prioriteringslista:
    1. Säkerställa att Europa klarar sin energi- och elproduktion så att industrier och invånare kan få detta till rimliga och konkurrenskraftiga priser. Detta inkluderar då investeringar i kol- och gaskraftverk, även för Sverige.
    2. Komma överens om en rimlig och bra mix av olika kraftslag, med betoning på kärnkraft, men jag tror att ytterligare satsningar på vind- och solkraft måste till, om inte för att klara behoven under de närmaste decennierna.
    3. Satsa ytterligare resursen på fusionsenergi, tyskarna (Die Gruenen) vill egentligen dra sig ur detta, ett ännu större misstag än att lägga ner kärnkraften enligt mig.

    Jag blir inte klok på miljömänniskorna, de fokuserar på ett område och stänger öronen för andra områden oavsett vad man säger till dem och fördelarna.

  7. Hösten 2010 beslutade den federala regeringen i Tyskland att förlänga den återstående livslängden för Tysklands 17 kärnkraftverk.
    Den 15 mars 2011, fyra dagar efter reaktorolyckan i Japan, meddelade Angela Merkel tillsammans med de fem premiärministrarna i de delstater som hade kärnreaktorer – att alla sju kärnkraftverk som byggts före 1980 skulle stängas av i minst tre månader.
    Så inleddes det Tyska förfallet.
    När kommer tsunamin till Tyskland?

  8. Ja, det tål att upprepas, även om de flesta idag borde förstå att energikrisen är direkt orsakad av ignoranta drömmare bland folk, politiker och inte minst media. Hur människor har kunnat dras med i denna masspsykos är för mig en gåta, men inte desto mindre verklighet för det.

    Kanske de nu kommande åren av energifattighet och i förlängningen ansträngda hushållsekonomier kan lösa upp krampen kring drivkraften för galenskaperna, rädslan för att vi människor påverkar klimatet i någon större omfattning med risk för katastrofer i närtid. Det vore perfekt om de senaste decenniernas måttliga temperaturuppgång fortsatte att plana ut, och t.o.m. leder till en långsam avsvalning, då kunde vi raskt pensionera alla rädda okunniga stollar som fått plats på första parkett sedan länge,

  9. S.k impeachment (ist f KU) mot SM/regeringen borde vara möjligt även i Sverige? Att “ge bort” svenskarnas kolkraftverk i Ty borde straffas! Kunde man inte sälja det till länder som anv kol? Eller var det marknadspris pga ny lagstiftning? Nedmontering?

Comments are closed.