Aktivisternas drivkraft är inte omsorg om klimatet utan meningen med livet

Bartendern Alexandria Ocasio-Cortez, AOC, invald i kongressen, sätter moralen över fakta

Hon förklarade 2019: Jag tror att det finns många människor som är mer bekymrade över att vara exakt, faktamässigt och semantiskt korrekta än om att ha moraliskt rätt.”

Jag gör en rå översättning av en debattartikel:

+ – + – + – +

2023-01-15, Newsweek, Ralph Schoellhammer, assisterande professor, Webster Universität, Wien:

Climate Activism Isn’t About the Planet. It’s About the Boredom of the Bourgeoisie

(Klimataktivism handlar inte om planeten. Den handlar om borgerlighetens tristess)

Kapitalismens fall kommer inte från uppror av en fattig arbetarklass utan från sabotage av en uttråkad överklass. Det menade den österrikiske ekonomen Joseph Schumpeter 1942. Schumpeter trodde att någon gång i framtiden skulle en bildad elit inte ha något kvar att kämpa för och istället börja kämpa mot just det system som de själva lever i.

Ingenting övertygar mig så om att Schumpeter hade rätt som dagens klimatrörelse och dess anhängare. Den gröna rörelsen är inte en återspegling av en kris för planeten, som så många inom media och kultur gillar att skildra den, utan snarare en kris av betydelse bara för de välbärgade.

Ta till exempel en intervju nyligen med kände Stanford-biologen Paul Ehrlich på CBS:s 60 Minutes. Ehrlich är mest känd för sin karriär som professionell domedagspredikant. Hans första stora bok, The Population Bomb, gav oss tidlöst felaktiga förutsägelser, inklusive att på 1980-talet skulle hundratals miljoner människor svälta ihjäl och det gick utför därifrån. Ehrlich försäkrade oss att England inte längre skulle existera år 2000, att inte ens moderna gödselmedel skulle göra det möjligt för oss att föda världen och att termonukleär kraft var precis runt hörnet.

Ehrlich, som nyligen fyllde 90 år, är i den lyckliga positionen att ha bevittnat det fullstän-diga misslyckandet av alla sina förutsägelser – bara för att fördubbla dem i sin intervju på 60 Minutes. Ändå behandlar mainstreammedia honom fortfarande som ett modernt orakel.

Varför?

Det bästa svaret på denna fråga kan vi nog tacka New Yorks kongresskvinna Alexandria Ocasio-Cortez för. I ett berömt uttalande 2019 sa hon att “Jag tror att det finns många människor som är mer bekymrade över att vara exakt, faktamässigt och semantiskt korrekta än om att ha moraliskt rätt.” Med andra ord, oavsett vilket nonsens man spyr ut, så länge det är “moraliskt rätt”, spelar det ingen roll vad fakta visar.

Liksom profeter för vilken religion som helst, ser Ehrlich inte sin uppgift som att förklara världen utan som att förstärka överklassens favoritvärldsbild om världens nära föreståen-de undergång, något som bara kan förhindras om vi i grunden förändrar vårt sätt att leva. Naturligtvis, med “vi” menar de faktiskt “du”. Det är inte Tesla-körande AOC eller jetsetta-ren Stanford-professorn Ehrlich, som kommer att anpassa sin livsstil, utan arbetar- och medel-klassens jobbare som påstås äta för mycket kött, köra för många mil i bensinslu-kande bilar, eller till och med boka en och annan flygresa för att åka på semester.

Detta var perfekt förkroppsligat av klimattsaren och miljonären John Kerry som tog sin familjs privatjet för att delta i en klimatkonferens på Island 2019. På frågan av journalister hur han skulle kunna sätta sin klimataktivism mot användningen av privata flygplan verkade han förvirrad; trots allt, förklarade Kerry, “det är det enda valet för någon som jag som reser världen runt för att vinna denna kamp” mot klimatförändringarna.

Även förmodade gräsrotsrörelser som “Just Stop Oil” eller “Last Generation” (berömda för att ha kastat “tomatsoppa på målningar”) finansieras i själva verket av miljonärer genom the Climate Emergency Fund. Denna finansieras bl.a. av Aileen Getty, barnbarn till den legendariske oljemagnaten Jean Paul Getty, och Abigail Disney, arvtagerska till det gigantiska Walt Disney Company.

Precis som Kerry och Ehrlich är dessa andra grupper inte ärligt intresserade av att lösa problemet med klimatförändringar – till exempel genom att främja forskning inom tekno-logier som kärnenergi, teknik för infångning och avskiljning av koldioxid samt metoder för anpassning. Istället måste de lyfta sin kamp till en surrogat-religion som låter dem samtidigt njuta av sin rikedom och läxa upp resten av världen från en position av moralisk överlägsenhet.

De häller pengar på dessa rörelser, vilket den tyske journalisten Axel Bojanowski påpe-kade, i en grad som skulle få oljelobbyn att rodna. Vid “Climate Action Summit” 2018 lovade två dussin miljardärsstödda stiftelser 4 miljarder dollar för lobbying om klimatför-ändringarna. Några av dem, som Hewlett Foundation, finansierar direkt journalister på Associated Press för “klimatrapportering”, medan stiftelser associerade med familjerna Packard och Rockefeller har stött den journalistiska strävan “Covering Climate Now”, som “samarbetar med journalister och redaktioner för att producera mer informerade och brådskande klimatberättelser” samt finansierar hundratals medier.

Man borde kunna anta att en journalistisk klass som ständigt är stolt över att “tala sanning” till makten skulle motsätta sig att “prata pengar” från miljardärer, för att främja dessas säregna intressen, men det motsatta är fallet. Och det är helt vettigt, eftersom samtida media ideologiskt befinner sig i samma läger som miljardärsklassen; de tycker lika mycket om att läxa upp resten av samhället som Ehrlich och hans medhjälpare.

I motsats till klimatextremisterna och deras godhets-signaler skulle världen de försöker skapa vara förödande för de fattigaste människorna på planeten. Eliminering av fattigdom och förbättring av levnadsvillkoren är endast möjlig genom tillgång till energi i alla former och de petrokemiska processer som möjliggörs av fossila bränslen – produktion av göd-ningsmedel för skördarna och plast som behövs i medicinsk utrustning.

“Bara att stoppa oljan” skulle inte stoppa klimatförändringen lika snabbt som det skulle stoppa människors liv. För att strö salt i såren, verkar denna aktivism inte ha den minsta medkänsla för allt mänskligt lidande som orsakas av deras favoritprojekt, från barnarbete i koboltgruvor (behövs för batterier) i Kongo till tvångsarbete i produktionen av solceller i Kina, till miljöskador orsakade av litiumbrytning i Chile.

Det här handlar inte om planeten. Det handlar om bourgeoisins tristess. Och de bryr sig inte om vem som måste betala för att lindra denna.

Ralph Schoellhammer

+ – + – + – +

Al Gore och Greta

Man kan undra hur de tänker, som bjudit in Al Gore och Greta till DAVOS ?

Al Gore har excellerat i felslagna förutsägelser bl.a. om isen på havet i Arktis. Dessutom har han bevisat sig vara okunnig om elementär fysik samt rent ohederlig, när han bort-förklarar de faktiska resultat ett experiment givit, se posten: “Fräcke Al Gore saknar både kunskap och heder”.

Greta behöver inte bekräfta sin okunnighet. OCH, hon har utan reservationer uttalat sig för planekonomi och kommunism, sådant som vi vet gör alla fattigare.

Fast: “Ur led är tiden” sa redan Hamlet. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Aktivisternas drivkraft är inte omsorg om klimatet utan meningen med livet

  1. Mycket bra och klargörande inlägg om vilka som finansierar och styr hela klimatspektaklet. Allt handlar endast om att de rikaste bland världens rika vill öka sitt inflytande och sin förmögenhet ytterligare. De tror sig kunna göra detta genom att ljuga, hota och skrämmas maximalt. De vill rasera hela vår tillvaro och gör det genom att påverka lagstiftning och opinion samt att flytta sina tillgångar till den gröna sektorn. De ser till att skapa kaos och att tjäna pengar på det. Exempel på det är främst klimatspektaklet, coronahysterin med återkommande vaccinationer, jämte vettlösa åtgärder som att samla in koldioxid, fossilfritt stål m.m. En gigantisk förmögenhetsöverflyttning pågår till de absolut rikaste från alla andra. Det är en skrämmande tystnad från media angående detta. Det är också bedrövligt att konstatera hur manipulerade, för att inte säga hjärntvättade allmänheten och inte minst våra makthavare blivit. De organisationer som påstår sig kämpa för miljön har urartat totalt och fokuserar nu nästan enbart på våra koldioxidutsläpp. De har genom sin koldioxidskräck och vindkraftfaiblesse åsamkat stor miljöskada, men så blir det väl när de finansieras av de rikaste oligarkerna som enbart ser till sin egen makt och inflytande. Det kanske allra allvarligaste är att vetenskapliga metoder negligeras och ersätts av tro, fanatism och okritisk tilltro till falska auktoriteter som Al Gore, Klaus Schwab, Antonio Guiterrez, Greta, Rockström och den i inlägget nämnda tokan Alexandria Ocasio-Cortez. Jag hoppas allt fler blir medvetna om hur lögnen styr vår nyhetsrapportering och våra politiker.

  2. Dr John Campbell visade siffror på överdödlighet för gruppen 14-44 år.
    Ökningen före pandemin 2019 första veckan i januari till motsvarande vecka i år, 2023. 7,3 %.!!!
    Detta finns inte rapporterat i mainstreem media.
    Är det moraliskt att låta någon dö en alldes för tidig död med hjälp av ett vaccin som skall lindra en influensa. Nej, det borde vara straffbart att propagera och ange tvingande villkor för vaccinering med ett vaccin som endast är nödgodkänt.
    Jag angriper här de som tror sig vara de moraliskt högtstående. Se vad ni ställt till.

  3. USA:s president Joe Biden: “Vi väljer sanning över fakta.”

  4. Ehrlich är ett bevis för att något är sjukt inom miljörörelsen numera. Gång på gång kommer han med spådomar som är helt misslyckade och inte är i närheten av att slå in. Ändå ses han som en hjälte av rörelsen.
    De klimathotsreligiösa kräver åtgärder som kommer att leda till ekonomisk katastrof, med utbredd misär och svält. Miljarder människor skulle dö i förtid. De klimathotsreligiösa borde begripa det, om de bara tänkte efter. Endera vill de inte tänka efter, eller så lever de i en fantasivärld där energi kommer att dyka upp ur tomma i intet om vi bara slutar att använda fossila bränslen. Eller så vill de ha denna ekonomiska katastrof.

  5. Denna mycket korkade medlem av “the original squad” tror hon ar inte bara mycket intelligent men en gava till manskligheten. Hon sager att alla som klagar bara vill ta henne i sang. De andra tre medlemmarna ar inte ett dugg battre. Ilhan Omar gifte sig med sin bror fran Somalia for att han skulle fa visum hit.
    Rashida Tlaib harstammar fran det palestinska protektoratet och ar en otrolig antisemit.
    Det ar hapnadsvackande att det finns folk som rostar pa dessa individer.

  6. Hela klimatkrisbluffen handlar om makt och pengar. Sedan är det bara en fråga om manipulering. Manipuleringen riktar sig mot känslor. Det finns ingen vetenskap i den manipuleringen. Ska man lyckas med en massmanipulering måste man riktas sig mot den grupp som är i majoritet och den gruppen är inte den grupp som lyssnar på vetenskapen.

  7. För att förstå hur pass korkad Alexandria Ocasio-Cortez är, så har hon sagt i en intervju att arbetslöshet beror på att folk har mer än ett jobb.

    Alexandria Ocasio-Cortez är så korkad att det är fascinerande att lyssna på vad hon säger.

    Det är dock väldigt konstigt att det finns människor som röstar på henne. Hennes roll är förmodligen att dra korkade personer till det demokratiska partiet.

  8. Det finns ingenting inbäddat i ordet journalist. Det är bara en titel. Den förpliktar ingenting.

    En elektriker, rörmokare eller snickare har lag att förhålla sig till när de utöver sin profession. Vad har journalister att förhålla sig till som yrke? Ingenting, mer än vad deras arbetsgivare säger åt dem att skriva om eller inte skriva om.

    Vad gäller klimatkris. Berätta vad denna klimatkris består av. Jag får bara höra att det är en klimatkris men jag får aldrig några konkreta exempel på. Ett temperaturrekord här och där är ingen kris vare sig det gäller värme eller kyla. Lite stigande havsnivå här och där är ingen klimatkris. Att Grönland smälter lite mer ett år än ett annat år är ingen klimatkris. Att USA råkar drabbas något är av en kraftig orkan är ingen klimatkris.

    Att folk anlägger skogsbränder är ingen klimatkris. Överhuvud taget har värme inte någonting att göra med faktiska förstörande skogsbränder (det finns vitaliserande skogsbränder och förstörande skogsbränder). Förstörande bränder är i huvudsak människors fel, dvs. miljömuppars.

  9. The Great reset, A New Green Deal, New Economic Order. Arbetsnamnen på demokratins avlägsnande är många men gemensamt är en ny världsordning som man genom att utmåla kriser skrämt folk till i västliga demokratier, tror det är 26 st. Alla andra medverkande stater inkluderar en mängd diktaturer och skurkstater som man mutar genom att erbjuda en grön miljöfond som ska dela ut motsvarande 1000 miljarder kronor årligen till dem som drabbats av ett varmare klimat (inget avdrag för den välsignelse som mediciner, elektricitet och annat som välfärden i väst bidragit med).

    I och med att vi undertecknat Agenda 2030 är vi förpliktigade att anpassa oss efter de tolkningar av hållbarhetsmålen som FN, G20, WEF och EU gör. Dessa, av tjänstemän, tolkade mål står över svensk lag och det är bara att packa sig och rätta sig därefter. Vi får exempelvis inte ta reda på rötter och grenar vid slutavverkningar i skogen för att bränna i kraftvärmeverk. Nobben från EU. Vi kan inte bestämma själva hur mycket biodrivmedel vi ska ha bränslet. Det kommer att komma många fler tolkningar för oss vanliga människor. När vi går till val nästa gång kan vi bara bestämma vilka som ska sitta i regeringskansliet och genomföra och kontrollera efterlevnaden av alla regler som står över svensk lagstiftning. Makten att bestämma själva har vi avhänt oss till en liten klick som styr världsorganisationerna.

    Jag skulle vilja rikta ett särskilt tack till två svenskar som jobbat länge och förtjänstfullt att flytta besluten från sveriges riksdag till globala politibyråer, Johan Rockström på Rockefeller foundation och Anders Wijkman från Romklubben och som samtidigt kommit med en hel del underhållande skräckhistorier om hur allting håller på att gå åt he-te om vi inte hörsammar deras uppmaningar, vilket vi saklöst har gjort. Därav sakernas tillstånd!

    För den som vill veta mer om hur det gått till är Jacob Nordangårds böcker “Rockefeller, en klimatsmart historia” och Den globala statskuppen, en utmärkt och seriös läsning.

  10. Mycket bra artikel. Helt rätt. Hela hysterin är sjuk. Jag hade för något år sedan en dialog med Anna Hedemo på SVT om klimatet. Det är slutdiskuterat härmed. Det är en klimatkris – punkt slut. Får en “seriös” journalist säga så? Märkligt, för det strider ju mot själva journalistikens väsen – eller hur. Mvh Mats

  11. Tänk den känsla av status (fattig eller rik) att få frottera sig i toppen av en godhjärtad rörelse som får världens uppmärksamhet?

    Som sagt att få byta miljö och inriktning i livet är väl alla kreativa människors dröm. Inte minst i den uttråkade borgerliga klassen men kanske allra mest bland de superrika som ständigt har råd att göra precis vad som faller dem in! T.ex att alltid ta det egna privatjeten till klimatmötena.

    Meningen med livet (för de flesta) är väl att spegla sin egen framgång bland andra!

  12. Greta ljög när hon påstod att AFA-tröjan hon bar på ett foto tillhörde hennes mamma och att hon inte visste vad AFA var.
    Inte ens idag fyller Greta ut sin mammas tröjor.

Comments are closed.