Tysk och fransk kärnkraft

Figur 1. Effekten från fransk kärnkraft nov 2022 – jan 2023

Efter åtgärderna för höjd säkerhet har effekten successivt höjts.

Figur 2. Jämförelse av tysk kärnkraft dec 2015 med dec 2022 och jan 2023

Båda figurerna har samma skala för effekten. Nu syns de dramatiska följderna efter genom-förandet av “Energiewende”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Tysk och fransk kärnkraft

  1. Vem som helst som har passerat årskurs 3 kan räkna ut att 0+0+0=0. Denna matematiska sanning gäller emellertid inte om nollorna avser parlamentariker utan avser elproduktionen vid mörker och vindstilla och “förnybara energikällor sk fulel”. Ersätter man planerbar energi med sol och vind så skapar man medvetet en energikris!

    Vi har ju haft skapade kriser förut, befolkningsexplosionen (-krisen), massvält, oljekrisen, klimatkris med havsnivåhöjningar som ska dränka alla kuststäder, klimatflyktingskrisen med 50 milj flyktingar, försurade hav, nu senast cyberattacker. Vid varje kris har miljadärsklubbarna och globalisterna flyttat fram sina positioner och lyckats flytta makt till organ som de kontrollerar, FN och EU. För den som inte satt sig in i vad Agenda 2030 innebär för demokratin och nationalstaten kan det vara läge att göra det! En varning, gör det inte innan du pratat med din läkare. Agenda 2030 påverkar både blodtryck och nattsömn och är ingen läsning för den med klen hälsa!

    Jag tror att det är tveksamt att med logiska argument få opinionen att vända sig mot “förnybart”. Däremot så blir pengar ett känslomässigt argument när räkningarna överstiger vad man är beredd/kan att betala för elen. Att visa de riktiga siffrorna för fulelen (ett bättre uttryck eftersom den aldrig kan användas utan planerbar el som stabiliserar den) skulle kanske få folk att vända sig från den.

    Ett annat känslomässigt argument, för mig i alla fall, är den giftiga plasten (fenol om jag minns rätt) som eroderar från vingarna på väderkvarnarna. 50 kg/år/väderkvarn. 1101 propellrar i Markbygdens vindkraftsindustriområde. Drygt 55 ton mycket giftigt damm som sprids i Piteås skogar per år! Undrar om någon annan verksamhet skulle få tillstånd till det? I den skogen vill inte jag plocka några bär. Bären blir kvar och stora fåglar bort. Ihjälslagna av propellrarna.

  2. Ivar, Tyskland har importerat billig gas från Sovjet sedan 1970-talet vilket möjliggjorde att den tyska industrin fick förbättrad konkurrenskraft! Så tyskarnas gasköpande har en gammal förhistoria och faktiskt så var Sovjet trots alla konflikter under kalla kriget en pålitlig leverantör vilket sedan Ryssland fortsatte med efter Sovjets fall. Och visst är det tyskarna själva som strypt tillgången på billig gas trots att Ryssland var villiga att fortsätta leveranserna. Tyskarna verkar vara “experter” på att skjuta sig själva i foten precis som svenskarna för övrigt!

  3. Projektet Energiwende i Tyskland visar att tyskarna inte förstår hur försiktighetsprincipen ska användas. Nu lider vi alla av höga elpriser eftersom tyskarna trodde att sol och vind kunde ersätta kol- och kärnkraft. I stället gjorde tyskarna sig beroende av importerad gas, först billig från Putins Ryssland och sedan dyr import från icke-Ryssland.

  4. Utvecklingen för fransk kärnkraft är intressant:
    • När Macron blev president 2017 lovade han att andelen kärnkraft i energimixen skulle reduceras till 50% 2025. Ett år senare annonserades att Frankrike skulle avveckla 14 reaktorer till 2035, varav 6 st till 2030
    • Senare ändrade han målet 50% till 2035 ist.f. 2025.
    • I februari 2022 deklarerade Macron i ‘renässensen av fransk kärnindustri’ Frankrike istället skulle komplettera med 6 reaktorer av nyare design och generation, med möjlighet att utöka med ytterligare 8 sådana reaktorer.
    • Redan idag svarar kärnkraften för 70% av elenergin.

    Således en total omvändning i ljuset av det misslyckade projektet Energiwende i Tyskland. Det kan bli så när verkligheten knackar på dörren och hypotetiska gröna drömmar går upp i rök.
    Sverige befinner sig kanske på vägen dit, fast beslutsamheten att göra rätt ännu inte är för handen vad gäller att se till medborgarnas rättmätiga behov av säker, planerbar el.

Comments are closed.